Dulciuri, ecrane, junk food, tutun şi alcool: principalele surse de răsfăţ pentru români

A.B.
Miscellanea / 20 decembrie

Dulciuri, ecrane, junk food, tutun şi alcool: principalele surse de răsfăţ pentru români

Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză a realizat o cercetare de piaţă cu privire la obiceiurile zilnice şi de consum ale românilor asociate cu răsfăţul şi relaxarea, cu posibile riscuri asupra sănătăţii şi impact asupra calităţii vieţii, atunci când sunt practicate peste măsură, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Întrebaţi ce anume consideră că le oferă momente de răsfăţ, 44% dintre respondenţi au menţionat consumul de zahăr (în special femeile, cu 50%, versus 38% bărbaţi) şi tot 44% au indicat timpul petrecut în faţa unui ecran, idiferent că este vorba despre a viziona filme, a juca diverse jocuri sau a intra pe reţelele de socializare. Următoarele în acest clasament sunt consumul de: produse de tip junk food (26%), tutun (21%) şi alcool, cu o medie de 18% (aici, procentul bărbaţilor care consumă alcool este de 25%, în vreme ce în cazul femeilor, doar 12% se relaxează astfel). Se remarcă şi faptul că tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani preferă într-o măsură mai mare, comparativ cu restul eşantionului, să se răsfeţe cu produse de timp junk food, alcool sau tutun.

53% dintre respondenţi consumă alcool la petreceri şi evenimente festive, 45% atunci când îşi doresc momente de relaxare acasă, 38% la ieşiri în oraş, cu prietenii, 34% la masă, 7% când au o stare proastă sau sunt supăraţi. Comparativ cu anul trecut, mai multe persoane (57% versus 50%) au spus că obişnuiesc să consume 1-2 pahare de alcool la o petrecere, în vreme ce mai puţine persoane consumă 3-4 pahare (22% comparativ cu 28%), iar 21% dintre respondenţi se delectează cu mai 5-7 pahare sau chiar mai multe.

Expertul CIPRA, Oana Bulzan, medic şi specialist în schimbarea stilului de viaţă, recomandă să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă sărbătorile, dar fără să exagerăm, pentru a nu ne da peste cap sănătatea, greutatea sau starea generală de bine în această perioadă din an. Chiar dacă mici excese ocazionale, de exemplu de Crăciun sau de Revelion, cel mai probabil nu ne vor îmbolnăvi sau îngrăşa "peste noapte", totuşi este important să fim cumpătaţi.

"Sărbătorile sunt ocazii deosebite, aşadar în loc să ne concentrăm pe restricţii, ar fi mai bine să ne lăsăm purtaţi de emoţiile pozitive ale evenimentelor şi să alegem cu înţelepciune ce dorim să gustăm, fără să ne simţim obligaţi să mâncăm tot ce se află pe masă.

Este minunat să savurăm momente frumoase alături de cei dragi şi să ne bucurăm de mese delicioase, dar este important să facem alegeri conştiente, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea, să includem în meniu legume, care au un conţinut ridicat de fibre şi contribuie la senzaţia de saţietate, să facem plimbări de 20-30 de minute după masă, sunt lucruri simple care ne ajută să menţinem un control bun asupra greutăţii, digestiei şi glicemiei, fără a renunţa la micile plăceri".

În privinţa consumului de alcool, doar 14% dintre respondenţi declară că nu consumă niciodată, în vreme ce 35% consumă cel puţin săptămânal, în special bărbaţii (49%). Totodată, în 2024 se remarcă o scădere general a frecvenţei şi cantităţii de alcool consumate, comparativ cu anul 2023. Totuşi, circa 1 din 4 respondenţi şi-ar dori să consume mai puţin alcool sau tutun, şi în aceeaşi măsură îşi doresc sa consume mai rar.

Tot 1 din 4 respondenţi ar dori să aibă alternative mai puţin dăunătoare la băuturi alcoolice şi tutun.

În acest context, este extrem de important, pe de o parte, ca oamenii să aibă acces la surse de informare valide cu privire la riscurile exceselor asupra sănătăţii şi calităţii vieţii şi la programe educaţionale privind consumul responsabil, iar pe de alta, dezvoltarea şi promovarea unor alternative mai sănătoase, de exemplu băuturi gustoase fără alcool, poate avea un impact pozitiv asupra obiceiurilor de consum.

Realizat de Reveal Marketing Research în luna noiembrie 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1067 de respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, din mediul urban sau rural, cu vârste peste 18 ani.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb