Duma: Rusia are dreptul să nu aplice deciziile CEDO

Ioana Dogaru
Internaţional / 2 decembrie 2015

Rusia are dreptul să nu aplice deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) dacă ele contravin Constituţiei ruseşti, potrivit unei legi votate marţi de Duma, care pregăteşte astfel refuzul de a-i despăgubi pe foştii acţionari ai grupului Iukos, comentează AFP.

Această lege a fost adoptată în primă lectură de 434 dintre cei 438 de deputaţi ai Camerei inferioare a Parlamentului şi plasează autoritatea Curţii constituţionale ruse deasupra celei a CEDO, organul judiciar al Consiliului Europei, informează AFP.

Această decizie "este problematică", a comentat la Strasbourg Daniel Holtgen, purtătorul de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Totuşi, acest vot nu constituie încă adoptarea definitivă a legii, consideră el.

"Ea nu pune capăt definitiv dialogului nostru constructiv cu autorităţile ruse", a adăugat Holtgen, precizând că Thorbjorn Jagland îşi va continua contactele cu deputaţii Dumei cu speranţa că va face ca poziţia acestora să evolueze.

În luna iulie, Consiliul Europei îşi exprimase deja "îndoielile şi neliniştile" după ce Curtea constituţională rusă subliniase prioritatea acestor decizii faţă de cele ale CEDO.

Legea aprobată marţi de deputaţii ruşi este orientată exact în acelaşi sens: potrivit termenilor acestui text, Rusia nu ar mai fi obligată să aplice deciziile CEDO, între care şi aceea care o obligă să plătească 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai grupului Iukos al oligarhului şi opozantului faţă de Kremlin Mihail Hodorkovski, desfiinţat pentru fraudă fiscală în 2004.

"Această lege are scopul să permită guvernului să-şi apere drepturile dacă decizia unei organizaţii internaţionale este împotriva intereselor sale naţionale", a explicat pentru AFP deputatul partidului aflat la putere Rusia Unită Viaceslav Lisakov, calificând decizia CEDO drept "extrem de politică".

Potrivit lui Dmitri Gudkov, unul dintre deputaţii care au votat împotriva legii, aceasta riscă să confere Moscovei dreptul de a aplica sau nu dreptul internaţional şi nu doar deciziile CEDO.

"În Europa, deputaţii se gândesc la cel mai bun mod de a aplica dreptul internaţional. Iar aici, ne gândim la modul de a-l ocoli", şi-a exprimat el regretul, referindu-se la faptul că Rusia a semnat în 1996 Convenţia europeană a drepturilor omului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E nasol. Seamana a declaratie de razboi cu restul lumii. Sau in cel mai bun caz un nou razboi rece.

    1. Am căutat pe avocatnet pe tema aplicării jurisprudenței CEDO în practica juridică românească.

       

      Un avocat spune următoarele: "Este jalnic ceea ce se intampla in instantele din Bucuresti. Judecatorii nu aplica simplele proceduri legale pentru desfasurarea sedintelor de judecata insa daca le solicitam sa aplice practica CEDO deja le cerem prea mult. Am ramas stupefiat de cativa judecatori care acum sunt la Tribunalul Bucuresti, avansati de la Judecatoria sectorului 5 , judecand, in complet de 3, recursuri si pronuntand astfel hotarari irevocabile. Multe dintre aceste hotarari sunt erori judiciare . Singura alinare a justitiabilului este CEDO . 

      Sigur ca se pune intrebarea de ce judecatorii romani nu aplica practica CEDO. Raspunsul este simplu, ca nu o cunosc....si pe unii dintre acestia.., nici nu-i intereseaza.....intrucat nu-i sanctioneaza nimeni daca a respectat procedura, daca a tinut cont de practica CEDO sau daca prin hotararea pe care o pronunta va incalca un articol sau mai multe din Conventie.... 

      Pana nu se instituie adevarata raspundere a judecatorilor fata de erorile judiciare savarsite intr-un fel sau altul , nu se va intampla nimic. Fiecare judecator va actiona in raport de buna sau mai putin buna dispozitie . " 

       

      Dacă mai vrei și alte mărturii, din nov 2013, România nu a aplicat timp de 15 ani o decizie CEDO. Care este diferența dintre România și Rusia? 

       

      "Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat pe data de 19 noiembrie 2013 Statul Roman pentru faptul ca din 1998 pana in prezent nu a dus la bun sfarsit executarea hotararii judecatoresti conform careia greco-catolicii din Bogdan Voda (Maramures) se pot ruga in biserica greco-catolica din localitate. 

      In cazul Bogdan Voda Greek-Catholic Parish v. Romania (2627/2004), Curtea a gasit Statul Roman vinovat ca a incalcat Articolul 6 § 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care prevede ca "orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil […] si in termen rezonabil de catre o instanta independenta si impartiala". 

      In hotararea mai sus mentionata, Statul Roman a fost gasit responsabil de lipsa folosirii fortei sale publice (politie, jandarmi, procuratura) in punerea in executare a unei hotarari judecatoresti din 1998 a Curtii de Apel Cluj conform careia greco-catolicii din Bogdan Voda puteau folosi biserica greco-catolica din localitate." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb