Dumitru Chisalita( Asociaţia Energia Inteligentă): "Mai uşor să furi, decât să donezi lemne!"

Dumitru Chisalita
Miscellanea / 14 decembrie 2023

Dumitru Chisalita, preşedinte Asociaţia Energia Inteligentă

Dumitru Chisalita, preşedinte Asociaţia Energia Inteligentă

Vă aştept mâine 15 Decembrie 2023, la ora 14.30, la marginea Bucureştiului (Glina, Str. Libertăţii, Nr. 198A) pentru a vedea şi discuta despre Case cu (fără) Căldură şi cum este mai uşor să laşi oameni să şi ia lemnele din pădure sau să donezi lemne în România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Am lansat acest proiect cu o lună în urmă, împreună cu Ministerul Energiei pentru a aduce căldură în casele unor oameni necăjiţi în preajma sărbătorilor.

În baza parteneriuatului existent între Asociaţia Energia Inteligentă şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, am identificat în Bucureşti şi împrejurimi un număr de 219 familii care se găsesc într-o situaţie avansată de sărăcie şi sărăcie energetică accentuată.

Am rămas surprins cât de multe case sunt neîncălzite în Bucureşti şi împrejurimi. Într-o Românie care este cel mai mare producător de gaze naturale, într-o zonă în care câştigurile sunt la fel de mari că în multe ţări Europene, oamenii ard mobila, haine sau cauciucuri să se încălzească.

Sărăcia energetică extremă, merge mână în mână cu degradarea mediului. Oamenii aceştia, atunci când va veni frigul, vor merge să taie primul copac care le iese în cale, care se poate afla într-un parc sau poate fi un monument natural. Atunci când îţi este frig există o singura grijă: să te încălzeşti şi nici un regret. Nu putem să vorbim de Zero CO2, de protejarea mediului, de prevenirea schimbărilor climatice, atât timp cât necesităţile primare din Piramida lui Maslow nu sunt satisfăcute. Înainte să ne dorim să o facem pe ECOLOGIŞTII, trebuie să fim OAMENI.

Am început proiectul Case cu Căldură, cu ideea că ajutând oamenii care se găsesc în sărăcie energetică extremă, poţi proteja mediul, poţi reduce tăierea ilegală şi la întâmplare a copacilor, poţi reduce emisiile de CO2. Oamenii care din sărăcie sunt împinşi să aibă un astfel de comportament, pot să fie opriţi dacă vor avea lemne provenite din efectuarea lucrărilor de îngrijire şi conducere a arboretelor.

Conform Romsilva, principalele lucrări de îngrijire a pădurii sunt: degajări, curăţiri şi rărituri.

Degajarile sunt lucrările de îngrijire efectuate în stadiul de seminţiş şi deşiş, având ca scop apararea speciilor principale valoroase împotriva speciilor secundare copleşitoare sau de o altă provenienţă, considerată necorespunzătooare.

Curăţirile sunt lucrările de îngrijire cu caracter de selecţie negativă, aplicate arboretelor aflate în stadiile de nuieliş şi prăjiniş, în scopul îmbunătăţirii calităţii, creşterii şi compoziţiei arboretelor.

Răriturile sunt lucrările de îngrijire care se efectuează periodic în arborete aflate în stadiile de dezvoltare. Prin aceaste lucrări se reduce, prin selecşie pozitivă, numărul de exemplare la unitatea de suprafaţă, lucrările având un pronunţat caracter de îngrijire individuală a arborilor în vederea realizării unei structuri optime în raport cu ţelul de gospodărire a pădurii.

Alături de prevenirea distrugerii unor pomi prin exploatarea ilegală şi la întâmplare, campania Case cu Căldură are avantajul că în procesul de încălzire prin arderea lemnului nu se va folosi lemn proaspăt tăiat, cel care datorită umidităţii mari prezintă randamente energetice scăzute - arzi mult mai multe lemne, respectiv tai mai mulţi copaci pentru a obţine aceeaşi căldură - dar şi emisii de CO2 aproape duble în situaţia folosirii lemnului verde faţă de cel uscat. Nu în ultimul rând folosirea lemnului proaspăt tăiat prezintă un risc ridicat la incendii pentru gospodării, datorită gudronului depus pe horn care se poate aprinde.

Chiar dacă am găsit câteva firme care să susţină financiar proiectul Case cu Căldură (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/casecucaldura/ ), greutatea a fost să găsim un furnizor care să ne ajute în acest demers şi să răspundă solicitărilor de a vinde şi transporta lemnele pentru persoanele nevoiaşe. Însă marea barieră rămâne Super Birocraţia Românească legată de transportul acestor lemne la oameni. Ai nevoie de buletin să cumperi lemne, ai nevoie să-ţi autorizezi maşina să le transporţi, ai nevoie de autorizaţii să le descarci în depozitele Crucii Roşii etc.

La o lună de la demararea proiectului Case cu Căldură, o lună în care cuvântul "nu se poate" a fost în prim plan, am ajuns la concluzia că: "asta este" şi oamenii vor ajunge să îşi ia lemnele din pădure, aşa cum o fac în fiecare an, cu toate consecinţele ecologice şi sociale.

Totuşi în a cincea săptămână de la demararea proiectului ne-am încăpăţânat să nu abandonăm oamenii şi mâine vom face o primă livrare şi donare a unor lemne pentru o familie nevoiaşă.

Vă aşteptăm la:

Prima casă beneficiară a proiectului "Case cu căldură"

Când: Vineri, 15 decembrie, orele 14.30

Unde: Glina, Str. Libertăţii, Nr. 198A

Poate împreună vom găsi soluţii să nu fie şi ultima!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb