Banca Naţională a României (BNR) nu va reduce miercuri dobânda de intervenţie, aceasta fiind o măsură nejustificată atât timp cât dobânzile de pe piaţă sunt mai mari, a afirmat azi Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank, într-un seminar bancar.
O posibilă măsură care ar putea fi adoptată de Consiliul de Administraţie al BNR este ajustarea ratei rezervelor minime obligatorii, a precizat Dumitru.
"Dobânzile în piaţă sunt peste dobânda BNR, aşa că nu putem asista la o modificare de dobândă. Banca centrală are două posibilităţi, fie va scădea rata rezervelor minime obligatorii, fie va injecta lichiditate în piaţă", a declarat Dumitru, comentând deciziile ce urmează să fie luate la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, ce va avea loc miercuri, 4 februarie.
Acesta a precizat că, în opinia sa, BNR va scădea rata rezervelor minime obligatorii atât la valută, cât şi la lei. "În primul caz pentru că avem nevoie de finanţare externă, iar dacă vom încheia un acord cu UE sau FMI, atunci vom oferi o gură de oxigen şi BNR, şi băncilor", a precizat Dumitru.
Pe de altă parte, economistul şef la BCR, Lucian Anghel, a apreciat azi că BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie.
"Banca centrală ar putea lua cele trei măsuri pe care le are la dispoziţie pentru a sprijini politica guvernului. O reducere cu 0,25% a dobânzii de politică monetară, reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii sau, a treia, o reducere a dobânzii de politică monetară, concomitent cu o reducere graduală cu două puncte procentuale a rezervelor minime obligatorii. Ar fi un semnal că banca centrală colaborează foarte bine cu Guvernul şi va ajuta astfel Ministrul Finanţelor să-şi crească veniturile", a menţionat Anghel.