Dumitru (Raiffeisen) : Reducerea dobânzii de intervenţie nu se justifică

F. A.
Bănci-Asigurări / 3 februarie 2009

Banca Naţională a României (BNR) nu va reduce miercuri dobânda de intervenţie, aceasta fiind o măsură nejustificată atât timp cât dobânzile de pe piaţă sunt mai mari, a afirmat azi Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank, într-un seminar bancar.

O posibilă măsură care ar putea fi adoptată de Consiliul de Administraţie al BNR este ajustarea ratei rezervelor minime obligatorii, a precizat Dumitru.

"Dobânzile în piaţă sunt peste dobânda BNR, aşa că nu putem asista la o modificare de dobândă. Banca centrală are două posibilităţi, fie va scădea rata rezervelor minime obligatorii, fie va injecta lichiditate în piaţă", a declarat Dumitru, comentând deciziile ce urmează să fie luate la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, ce va avea loc miercuri, 4 februarie.

Acesta a precizat că, în opinia sa, BNR va scădea rata rezervelor minime obligatorii atât la valută, cât şi la lei. "În primul caz pentru că avem nevoie de finanţare externă, iar dacă vom încheia un acord cu UE sau FMI, atunci vom oferi o gură de oxigen şi BNR, şi băncilor", a precizat Dumitru.

Pe de altă parte, economistul şef la BCR, Lucian Anghel, a apreciat azi că BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie.

"Banca centrală ar putea lua cele trei măsuri pe care le are la dispoziţie pentru a sprijini politica guvernului. O reducere cu 0,25% a dobânzii de politică monetară, reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii sau, a treia, o reducere a dobânzii de politică monetară, concomitent cu o reducere graduală cu două puncte procentuale a rezervelor minime obligatorii. Ar fi un semnal că banca centrală colaborează foarte bine cu Guvernul şi va ajuta astfel Ministrul Finanţelor să-şi crească veniturile", a menţionat Anghel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb