DUPĂ 16 ANI DE LA LEGIFERARE Avocatul Poporului atacă starea de alertă

George Marinescu
Politică / 6 mai 2020

Avocatul Poporului atacă starea de alertă

Avocatul Poporului a stat în letargie aproape 16 ani şi s-a trezit abia acum să atace actul normativ aprobat în 2004 de guvernul Adrian Năstase, cu privire la starea de alertă.

Instituţia publică, menită să vegheze la legalitatea şi constituţionalitatea tuturor actelor normative aprobate de Guvern sau Parlament, nu a considerat, timp de 16 ani, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare are paragrafe care contravin normelor constituţionale.

Din 2004 şi până în 2020 instituţia Avocatul Poporului a fost condusă de şase persoane: Ion Muraru (2001-2011), Gheorghe Iancu (2011-2012), Valer Dorneanu (2012-2013; actualul preşedinte al Curţii Constituţionale), Anastasiu Crişu (2013), Ecaterina Teodorescu (2013-2015) şi Victor Ciorbea (2015-2019).

Niciunul dintre aceştia nu a observat că legea privind starea de alertă este neconstituţională. Abia acum, în 2020, când se pune problema înlocuirii stării de urgenţă cu starea de alertă, titulara Renate Weber, noul Avocat al Poporului, consideră că legea respectivă este neconstituţională şi a decis să o atace la Curtea Constituţională a României.

Astfel, conform comunicatului de presă emis ieri, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la legislaţia care reglementează starea de alertă, considerând că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prvederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

În document se arată: "Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Avocatul Poporului apreciază că delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative, având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării (art. 1 alin. (5), art. 53 şi 61 alin. (1) din Constituţia României".

În esenţă, Avocatul Poporului consideră că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilităţii legii prin definirea defectuoasă a "stării de alertă", care, neavând consacrare constituţională, presupune o circumstanţiere detaliată, la nivel infraconstituţional, a cazurilor în care se poate declara.

"În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exerciţiului unor drepturi, deşi art. 53 din Constituţie prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilităţii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuşi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituţie", se precizează în sesizarea întocmită de Avocatul Poporului.

Instituţia consideră că, potrivit prevederilor constituţionale, Parlamentul şi, prin delegare legislativă, în condiţiile art. 115 din Constituţie, Guvernul au competenţa de a institui, modifica şi abroga norme juridice de aplicare generală.

"Autorităţile administraţiei publice nu au o asemenea competenţă, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor", a mai transmis Avocatul Poporului.

Suntem curioşi ce va decide Valer Dorneanu, actualul preşedinte al CCR, care, deşi a condus Avocatul Poporului timp de un an, a fost incapabil să observe că actele normative ce reglementează starea de alertă sunt neconstituţionale.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, începând din 15 mai, starea de urgenţă va fi înclouită cu măsura administrativă a stării de alertă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Avortata poporului are tupeu maxim !

    S-a trezit din amortirea lingerii intelectuale a dinadisului cuiva si ataca.

    Nici macar nu stie in ce timpuri jegoase traieste. 

    Trebuie lege pentru restrângerea de drepturi și libertăți in afara situației de urgență.

    1. corect

    Cred ca dupa o partida "inteligenta" (de joaca) cu catelul a avut un orgasm internautic si extratrestru!

    Hai sa ne imbolnavim cu totii si sa trecem dincolo pana se slefuieste legea cu cine da interdictia celor nedisciplinati! 

    Ca este o odioasa este clar dar de zece ori mai mult este dusa, sa nu zic altfel, este clar!

    Cine gaseste si numeste aceste specimene care trebuie sa vegheze la normalitate in societate? 

    1. Suntem bolnavi deja de autoritarism și slugărnicie.

      ca esti PORC/SCROAFA si idiot/idioata nu e de mirare, pe cale de consecinta, pentru tine dezordinea si incalcarea legii e o obisnuinta care trebuie diseminata.

      Intrebarile tale dovedesc si faptul ca esti un imecil/a , fara habar de legile tarii in domeniul in care te "bagi" odios si ca musca in r...t (chiar esti asa scarba sa jignesti un OM ca asa vrea muschii tai) . 

      Peste tot in UE sunt legii similare CRETINULE/CRETINO in acest domeniu si tot ca peste tot sunt imbecili ca tine care nu stiu nimic si injura totul plini de ifose intelectuale 

      PS

      Un protozor ca tine nu poate fi catalogat ca specimen uman asa ca ORICE epitet ti se pune e bine meritat. 

      m-ai convins cu inteligenta ta de mahala

      apropo, vezi ca ai cam mut par pe limba! 

    pana acum aceasta roscata mahmura m-a facut sa-l regret pe lunetistul Ciorbea!

    1. Nu incercati sa vindecati HOLERA GALBENA(P.NL-ul) de prostie.!Pana si LIVIA STANCIU numita de IOHANNIS laC.C .R a cosiderat insailarea de documente a acestor ciumeti ,oribila!Sa puna oameni cu mai multa carte la treaba cei ,care, vorba unui mare liberal(MARGA)au adus PROSTOCRATIA in fruntea statului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb