DUPĂ 58 DE ANI Financial Times, vândut pentru 1,29 miliarde dolari către japonezii de la Nikkei

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 24 iulie 2015

Financial Times, vândut pentru 1,29 miliarde dolari către japonezii de la Nikkei

Ziarul economic Nikkei din Japonia a anunţat, ieri, că va cumpăra Grupul Financial Times, deţinut de editura multinaţională Pearson, pentru 1,29 miliarde de dolari, punând capăt speculaţiilor din această săptămână, transmite Market Watch.

Pearson spunea, ieri, că este "în discuţii avansate" să vândă celebrul ziar economic cu pagini rozalii, după 58 de ani în care a fost deţinut de organizaţia de ştiri cu sediul în Londra.

Editura a confirmat ieri zvonurile din ultima vreme: "Pearson a luat notă de recentele speculaţii din presă şi confirmă că se află în discuţii avansate privind o posibilă disponibilizare a Grupului FT, deşi nu există o certitudine că discuţiile vor duce la o tranzacţie", a notat compania într-un comunicat citat într-un articol FT.

Grupul FT include publicaţii precum "The Banker" şi o participaţie de 50% în Grupul Economist, care publică revista "The Economist".

Grupul FT, inclus în indicele FTSE 100, s-a concentrat tot mai mult în ultimii ani pe sectorul afacerilor din educaţie, cu activitatea centrală în SUA.

Fostul director executiv Dame Marjorie Scardino s-a angajat că FT va fi vândut "peste cadavrul său".

Succesorul acesteia, John Fallon, care a preluat funcţia în 2013, nu a repetat acest angajament, însă a afirmat în repetate rânduri că FT este parte integrantă a viziunii comerciale şi strategice a Pearson.

Pearson urmează să anunţe, astăzi, rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului. Acţiunile Pearson, care au scăzut cu 20% de la sfârşitul lui martie, erau ieri pe Bursa de la Londra, la ora locală 14:45, în creştere cu 2,23%, la 12,36 lire sterline.

Un bancher citat de FT a declarat: "Compania nu mergea bine per total, aşa că disponibilizarea unui activ ar fi, în mod evident, o veste bună".

Această ştire vine în contextul în care sectorul de media este transformat, în faţa rolului tot mai mare de furnizori de ştiri a grupurilor IT, precum Google.

"Dacă un acord va fi stabilit, este imperativ să existe garanţii auditate independent pentru a proteja independenţa FT", a declarat, anterior anunţului vânzării, Sir David Bell, un fost preşedinte al Financial Times Group şi fost director Pearson.

Tirajul total în aprilie a FT a crescut cu 12%, faţă de perioada similară din 2014, la 722.000 în varianta tipărită şi online. Abonamentele FT.com au crescut cu 20% faţă de anul precedent, la 522.000, reprezentând 70% din totalul tirajului, varianta tipărită scăzând cu aproape 5%, la 213.000.

FT are o echipă editorială de 500 de jurnalişti, în mai mult de 50 de locaţii din lume. A fost prima oară publicat ca un ziar de patru pagini în 1888 şi a fost achiziţionat de către Pearson în 1957, într-o tranzacţie care a inclus şi participaţia de 50% în The Economist.

În ultimele două decenii, Pearson a vândut acţiuni din câteva din afacerile sale care nu sunt legate de educaţie, inclusiv Madame Tussauds, Alton Towers, băncile de investiţii Lazard, participaţia sa în furnizorul de indici de piaţă FTSE şi grupul media francez Les Echos.

În aprilie, Pearson a declarat că veniturile per acţiune în acest an sunt estimate că vor fi între 75 de pence şi 80 de pence, în creştere de la valoarea de 66 de pence de anul trecut.

Pearson a pierdut câteva contracte importante în domeniul educaţiei în acest an. La începutul acestei luni, statul New York a anunţat că va renunţa la companie ca furnizor de teste şi o va înlocui cu Questar Assessment, o companie americană de dimensiuni mai mici, cu care a semnat un contract de 44 de milioane de dolari pe cinci ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb