Producătorul anglo-olandez de bunuri de larg consum "Unilever" a decis să îşi reorganizeze structura şi să îşi stabilească un singur sediu central - în loc de două, cum avea până acum -, optând pentru Olanda, anunţă Bloomberg, menţionând că societatea renunţă la sediul din Marea Britanie după aproape un secol, ceea ce reprezintă o lovitură pentru premierul britanic Theresa May, care încearcă să menţină investitorii în ţara sa după ce aceasta va ieşi din UE (Brexit).
Decizia companiei pune capăt campaniilor de lobby desfăşurate în ultimele luni de guvernele olandez şi britanic, după ce aceasta a anunţat, anul trecut, că va renunţa la structura cu două sedii centrale.
"Unilever" are două adunări generale anuale, două consilii de administraţie, formate din aceiaşi membri, şi funcţionează după reglementări diferite în domeniul preluărilor, în cele două ţări.
Directorul financiar al grupului, Graeme Pitkethly, a explicat: "Am ales Olanda destul de simplu pentru că, până la urmă, compania olandeză este mai mare decât cea britanică". Divizia din Olanda reprezintă aproximativ 55% din capitalul în acţiuni cumulat şi are o lichiditate mai mare decât cea britanică, a spus Graeme Pitkethly.
Totuşi, "Unilever" intenţionează să îşi înregistreze la Londra divizia de produse pentru înfrumuseţare şi îngrijire personală şi pe cea de produse pentru îngrijirea locuinţei.
Propunerile companiei trebuie să fie aprobate de acţionarii diviziilor din Marea Britanie şi Olanda, iar aplicarea deciziei va avea loc spre sfârşitul acestui an.
Grupul va continua să păstreze acţiunile listate în ambele ţări, precum şi în SUA.
"Unilever" are aproximativ 7.300 de angajaţi în Marea Britanie şi 3.100 în Olanda. Marea majoritate a salariaţilor nu vor fi afectaţi de schimbarea privind sediul, potrivit companiei. Peste 100 de locuri de muncă au fost deja transferate de la Londra la Rotterdam.