Peste 600.000 de cetăţeni UE au aplicat deja pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit, conform cifrelor Ministerului de Interne. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt români - 37.742, scrie The Guardian.
Însă această schemă pentru cetăţenii care vor să se stabilească în Marea Britanie mai poate fi îmbunătăţită, conform lui David Bolt, inspectorul-şef independent privind graniţele şi imigraţia (ICIBI).
Bolt a făcut şapte recomandări pentru a îmbunătăţi operaţiunea, fiind nevoie de mai multă atenţie pentru candidaţii vulnerabili şi cei care doresc să conteste deciziile autorităţilor britanice în acest sens.
El a făcut aceste comentarii după ce Ministerul de Interne a făcut publice rezultatele din primele trei etape de testare a aplicaţiei mobile pentru cei care doresc să se stabilească în Marea Britanie care au avut loc între august 2018 şi aprilie 2019.
Conform raportului, dintre cele 200.000 de aplicaţii depuse în timpul fazei a doua, niciuna nu a fost refuzată.
Sistemul de aplicaţii a fost descris de ministrul de Interne Amber Rudd ca fiind "la fel de uşor ca şi cum ai face un cont online la LK Bennett".
Cetăţenii UE care doresc să rămână în Marea Britanie trebuie să aplice pentru a primi statutul de persoană stabilită până în iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord şi până în decembrie 2020 în cazul unei ieşiri din UE fără acord.
Ministerul de Interne a informat că este mulţumit cu rezultatele, 95% dintre candidaţi putând să îşi arate identitatea în aplicaţie în 987 de modele de telefoane. Dintre ei, 75% au putut face acest lucru în mai puţin de 10 minute.
Datele arată că după români, cele mai multe aplicaţii au venit din partea cetăţenilor italieni (28,575) şi Polonia (28,214). Din Franţa au venit 11.583 şi din Germania 10.825, informează The Guardian.