DUPĂ CE A BLOCAT LEGEA CA PREMIER, MRU susţine acum falimentul personal

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2013

MRU susţine acum falimentul personal

Gheorghe Piperea: "Există riscul unei greşeli conceptuale majore"

Cinci parlamentari ai Forţei Civice (FC) şi unul al PDL au iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, prin introducerea de prevederi referitoare la falimentul personal. Celor şase parlamentari, senatorul FC Mihai-Răzvan Ungureanu, deputaţii FC Dănuţ Culeţu, Dan-Cristian Popescu şi Cris­tian-Constantin Roman şi deputatul PDL Gheorghe Udrişte, li s-ar mai fi alăturat 44 de parlamentari, membri PDL, PP-DD, PNL, precum şi independenţi, potrivit unui comunicat al Forţei Civice.

Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat: "Acestea sunt măsurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi. Acestea sunt lucrurile cu care româ­nii se luptă în fiecare zi. Cu un guvern orb şi surd la nevoile lor, Forţa Civică ramâne consecventă angajamentelor sale: să facă prioritate absolută din agenda cetăţeanului. E importantă unitatea dreptei, e esenţială amendarea Constituţiei, însă - în modul cel mai presant - românii trebuie să ştie că pot pune pe masă o pâine pentru familiile lor şi că au siguranţa zilei de mâine".

Propunerea Forţei Civice vine în contextul în care proiectul de lege a insolvenţei persoanelor fizice, depus la Senat, în noiembrie 2009, de avocatul Gheorghe Piperea şi preluat, atunci, de 13 senatori PDL, este blocat în Parlament de trei ani.

Domnul Piperea ne-a declarat că ideea reglementării insolvenţei persoanelor fizice este "bună", atrăgând, însă, atenţia că aducerea de modificări şi completări Legii 85/2006 ar putea să reprezinte "o greşeală conceptuală majoră", care să ridice probleme de aplicabilitate. "Este nevoie de o lege specială care să reglementeze insolvenţa persoanelor fizice", consideră domnia sa.

După ce a primit avizul comisiilor de specialitate şi a fost amendat, proiectul de lege a insolvenţei persoanele fizice a fost votat în plenul Senatului, în martie 2010, cu 76 de voturi pentru şi trei împotrivă.

Guvernul a blocat, atunci, proiectul, la presiunea comunităţii bancare şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Şi executivul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu a avut aceeaşi atitudine faţă de iniţiativa legis­lativă.

Deşi, în timpul guvernelor Boc şi Ungureanu, USL, aflat, atunci, în opoziţie, a susţinut proiectul, în prezent guvernul Ponta refuză promovarea acestuia. "Deoarece menţinerea disciplinei de creditare şi evitarea hazardului moral în rândul debitorilor contribuie semnificativ la întărirea stabilităţii financiare, ne vom abţine de la adoptarea unor iniţiative legislative (cum ar fi, spre exemplu, propunerea privind legea insolvenţei personale şi cea privind colectarea datoriilor), sau de la amendarea Ordonanţei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare", se precizează în cea mai recentă scrisoare de intenţie adresată FMI.

Dănuţ Culeţu speră ca plenul să dezbată şi să adopte cât mai repede modificările propuse de Forţa Civică: "Am pornit la ajustarea legii, astfel încât să putem permite unui număr de cetăţeni români să îşi clarifice situaţia financiară şi să poată reporni pe un drum al unei oarecare normalităţi. Vrem, de asemenea, să îi responsabilizăm pe aceia care consideră traiul pe credit ca un mod de viaţă acceptabil. Mai ales în situaţia economică actuală, locală şi globală, extrem de volatilă, ne dorim ca legea să fie completă, eficientă, aplicabilă imediat".

Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Forţei Civice, unul dintre cei care au elaborat proiectul legislativ, consideră că reglementarea insolvenţei persoanelor fizice este "absolut necesară", aceasta netrebuind văzută, însă, ca o modalitate de ştergere a datoriilor. "Falimentul nu trebuie să rămână fără consecinţe în plan personal. România are nevoie de o întărire a disciplinei financiare, iar aceste prevederi asta îţi propun. Pe termen lung, este însă imperativă nevoia de educaţie financiară", a afirmat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb