Cele mai mari bănci din America reprezintă o potenţială ameninţare "nucleară" la adresa economiei SUA, iar autorităţile de reglementare ar trebui să ia în considerare dezmembrarea lor, potrivit noului şef al Federal Reserve (Fed) Minneapolis, Neel Kashkari, fost oficial al Trezoreriei SUA.
Kashkari, cel care a condus programul de bailout, din 2008, al celor mai mari bănci americane, spune, acum, că autorităţile de reglementare şi Congresul ar trebui să ia măsuri ca să protejeze sistemul financiar de alte crize, iar divizia Fed pe care o conduce va analiza modalităţile de înăsprire a normelor bancare din SUA.
În opinia sa, autorităţile de reglementare ar trebui să ia în considerare opţiuni ce includ, pe lângă dezmembrarea celor mai mari instituţii financiare din ţară, "încărcarea" lor cu un capital care să nu le permită colapsul şi taxarea intermedierii financiare, astfel încât sistemul bancar să devină mai sigur. În plus, Neel Kashkari este de părere că se impune o supraveghere mai dură a sistemului bancar american.
"Marile bănci încă sunt prea mari ca să falimenteze (n.r. "too-big-to-fail") şi continuă să reprezinte un risc semnificativ la adresa economiei noastre", a avertizat Kashkari, care a devenit oficial al Fed la data de 1 ianuarie.
Deşi opiniile lui Kashkari se potrivesc cu cele ale candidatului prezidenţial Bernie Sanders (democrat), ele sunt în contradicţie cu cele ale liderilor de top ai Fed, printre care preşedintele Janet Yellen. Aceasta nu face apel la măsuri severe precum dezmembrarea marilor bănci. Mai mult, săptămâna trecută, Janet Yellen a declarat, în Congres, că normele impuse de la criza financiară au dat rezultate "substanţiale", respectiv băncile americane au devenit "mai rezistente şi mai puternice, mai bine capitalizate şi mai lichide".
Remarcile lui Kashkari au fost apreciate de Bernie Sanders. Senatorul a declarat: "Wall Street-ul nu poate continua să fie o insulă în sine, care se joacă cu instrumente financiare riscante de trilioane de dolari, realizând profituri uriaşe, fiind asigurate că, dacă schemele lor eşuează, plătitorii de taxe le vor salva".
Kashkari a informat că Fed Minneapolis va organiza o serie de evenimente şi va aduna păreri publice şi din industria financiară înainte să lanseze, până la finele anului, propuneri privind rezolvarea problemei din sectorul bancar.
Kashkari, unul dintre cei 12 preşedinţi regionali ai Fed, nu are autoritatea să elaboreze politici de reglementare. Acestea sunt stabilite de board-ul guvernatorilor Fed din Washington, împreună cu alte agenţii. Fed Minneapolis supraveghează băncile, însă niciuna dintre acestea nu este o instituţie financiară globală care să fi primit eticheta de "too-big-to-fail".
Purtătorul de cuvânt al Fed, Eric Kollig, a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la iniţiativa lui Kashkari.
Neel Kashkari nu este singurul preşedinte regional al Fed care a avut asemena păreri cu privire la băncile mari din SUA.
În 2014, preşedintele Fed Kansas, Esther George, spunea că "este dezamăgită, dar nu surprinsă că problema băncilor «too-big-to-fail» se menţine".
Mai recent, fostul preşedinte al Fed Dallas, Richard Fisher, a propus ca băncile mari "să fie restructurate în mai multe entităţi", iar cel al Fed St. Louis, James Bullard, a susţinut limitarea mărimii unei bănci individuale în SUA la un anumit procent din PIB.