DUPĂ CE ASOCIAŢIILE DE CONSUMATORI AU SOLICITAT PREZENŢA LA CURSURILE DE FORMARE A MAGISTRAŢILOR Reprezentantul Parakletos a părăsit seminarul BNR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 aprilie 2017

Reprezentantul Parakletos a părăsit seminarul BNR

Piperea: "Am fost de acord ca observatorul Asociaţiei Parakletos să se retragă de la această manifestare de aroganţă şi dispreţ a «elitei» beneriste"

Alexandra Burada: "Concluzia a fost că «neştiinţa nu exonerează», consumatorul «ar fi trebuit să ştie»"

Dan Suciu: "A fost un exerciţiu de transparenţă, din care fiecare a înţeles ce a vrut sau ce a putut"

------

Actualizare 10:19

Avocatul Gheorghe Piperea a publicat, pe pagina sa de Facebook, un scurt raport după seminarul de ieri organizat de Institutul Naţional de Magistratură (INM) în colaborare cu Banca Naţională a României (BNR).

În postare se arată: "Iată un scurt raport făcut de domnul Alexandru Dimitriu, partener la Piperea şi asociaţii, pe care l-am desemnat ca observator al Asociaţiei Parakletos la seminarul de ieri de drept bancar pentru magistraţi, seminar organizat de INM, finanţat de BNR şi ţinut, în principiu, de «lectori» din BNR (dintre care unii, în mod ironic, nici măcar nu sunt jurişti, ci economişti; în fapt, unul dintre «lectori» este chiar economistul - şef al BNR).

«Seminarul, la care au participat atât judecători cât şi procurori a fost deschis de către domnul Radu Rizoiu, formator INM, care a făcut o scurtă pledoarie a nevoii generale de a fi respectate contractele. Acesta a menţionat faptul că "Judecătorul trebuie să facă tot ce poate pentru a da efecte contractului». Totodată s-a indicat faptul că BNR are rol de legiuitor în domeniul Bancar fiind singurul în măsură să dicteze reglementările în acest domeniu.

Acesta a dat cuvântul domnului Alexandru Păunescu (Director Direcţia Juridică BNR) care, în introducere, a folosit întregul arsenal de manipulare de care dispunea:

A început prin a spune că în societate, în ceea ce priveşte băncile şi consumatorii, s-au creat baricade şi este bine ca judecătorii să fie de partea bună a baricadei. Judecătorii, alături de cei care lucrează în BNR, reprezintă elitele din România şi numai cu ajutorul elitelor este posibilă dezvoltarea României. Legile care au fost adoptate în domeniul protecţiei consumatorilor nu trebuie aplicate automat (se insinua că acestea nu ar trebui să îşi producă efectele şi că trebuie găsite metode astfel încât să nu fie aplicate). Totodată, a fost deplâns faptul că judecătorii au din ce în ce mai multă treabă din cauza consumatorilor care dau în judecată băncile.

Temele prezentate au fost presărate cu atacuri la persoană, fiind vizate unele asociaţii de protecţie a consumatorilor şi, desigur, unele persoane care îi apară pe consumatori.

S-a susţinut că băncile nu au avut profituri mari şi că, de fapt, au avut şi pierderi şi că au fost nevoiete să îşi dea afară unii angajaţi.

Dar cel mai mult s-a insistat pe faptul că băncile sunt prea importante pentru a da faliment.

S-a adus în discuţie că legea dării în plată generează un hazard moral, că oamenii nu mai plătesc ratele pentru că pot da în plată şi că în felul acesta sunt penalizaţi cei care plătesc, ei fiind cei care vor trebui să acopere costul implicat de darea în plată. Aşadar, toţi consumatorii suferă dacă se aplică darea în plată şi, în general, dacă se încearcă reducerea costurilor contractuale pe calea instanţei.

S-a vorbit şi despre CHF, fiind indicaţi ca vinovaţi toţi consumatorii care s-au hazardat să ia credite într-o monedă pe care nu o ştiau. Băncile nu aveau nicio vină, căci erau libere să ofere credite în orice monedă doreau. Cel mai bizar argument a fost acela că, de vreme ce consumatorii erau ghidaţi doar de dorinţa de a se împrumuta şi de a cheltui, uitând de prudenţă (s-a spus chiar că aceştia nu ar fi trebuit să aibă încredere în ofiţerii de credite, că «nu poţi să ai încredere oarbă în cel care îţi vinde ceva»), înseamnă că doar consumatorii sunt vinovaţi.

Concluzia cu care am plecat de la acest seminar este că ţinerea acestor cursuri reprezintă o gravă ingerinţă în justiţie, fiind pusă într-o lumină negativă cerinţă fundamentală a unui stat de drept, adică cerinţa imparţialităţii judecătorilor. Aceştia, din nefericiere, sunt puşi să asculte doar o versiune a adevărului, cea a băncilor (reprezentanţii BNR s-au comportat ca adevăraţi avocaţi ai băncilor). În mod normal, pentru a asigura imparţialitatea, la aceste seminarii ar fi trebuit să ia cuvântul, în calitate de formatori, şi reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, astfel încât să fie ascultate ambele versiuni ale fenomenului, doar în acest fel putând fi păstrată măcar aparenţa de căutare a adevărului».

Acestea sunt concluziile lui Alex Dimitriu. Concluziile voastre proprii se pot concretiza sau nu în acţiuni şi fapte. Nu mă aştept, însă, decât la tăcere asurzitoare, pe toate planurile".

(M.I.)

---------

Primul seminar organizat de Institutul Naţional de Magistratură (INM) în colaborare cu Banca Naţională a României (BNR) la care li s-a permis accesul şi reprezentanţilor asociaţiilor de consumatori i-a nemulţumit pe aceştia din urmă. Mai mult decât atât, reprezentantul Asociaţiei Parakletos a părăsit sala înainte să se încheie cursul de formare a magistraţilor, deranjat de modul cum decurge acesta.

Avocatul Gheorghe Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: "Am fost de acord ca observatorul Asociaţiei Parakletos să se retragă de la această manifestare de aroganţă şi dispreţ ale «elitei» beneriste. (...) Trendul ultimilor doi ani în justiţie este cam cel pe care l-am văzut azi (n.r. ieri) la acest «seminar». (...) Nu vrem să mai girăm aceste «seminarii» cu prezenţa noastră ca observatori.

Ori se organizează dezbateri cu adevărat ştiinţifice, unde să fie audiată şi celalaltă parte, precum şi ANPC, ori îi lăsăm pe beneristi şi pe avocaţii banksterilor să se laude între ei cu realizările lor şi cu marile cuceriri ale interminabilei «ere Manole».

Am folosit ghilimele pentru cuvântul «seminar» pentru că, de fapt, ceea ce se întâmplă acolo nu e un proces de învăţare sau educare, ci doar propagandă".

În replică, Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR, ne-a spus, răspunzând întrebărilor Ziarului BURSA: "INM ne-a solicitat aceste seminarii şi suntem bucuroşi că le putem fi de folos. Dacă magistraţii găsesc expertiza noastră utilă, atunci suntem onoraţi să le-o furnizăm. În momentul în care INM n-o să mai dorească să organizeze aceste cursuri, nu vom mai face nimic. Alte comentarii nu arată decât o neînţelegere a situaţiei".

Dan Suciu a menţionat că BNR nu este implicată în niciun proces din instanţă, astfel încât "orice acuzaţie nu înseamnă decât o jignire la adresa justiţiei":"Cei care fac acuzaţii sunt, însă, implicaţi în procese judecătoreşti".

Reprezentantul Băncii Centrale ne-a mai spus că seminarul de ieri a fost un exerciţiu de transparenţă, din care "fiecare a înţeles ce a vrut sau ce a putut".

Alexandra Burada: "Considerăm că această practică este o tentativă, sperăm noi nereuşită, de influenţare a justiţiei"

În cadrul unor asemenea prezentări, realitatea dovedibilă nu este prezentată obiectiv, iar informaţiile prezentate nu sunt complete, este de părere avocatul Alexandra Burada, care a participat la eveniment.

Domnia sa a comunicat: "Astăzi (n.r. ieri), am participat în calitate de observator al AURSF, la seminarul organizat de INM în colaborare cu BNR având ca temă principală «Aspecte generale de drept financiar bancar».

În fapt, moderatorii seminarului au reluat argumentele şi temele prezentate în cadrul dezbaterilor parlamentare ocazionate de proiectele de lege privind legea conversiei şi darea în plată.

În cadrul prezentării s-a insistat asupra unor aspecte care ţin de educaţia financiară a consumatorului şi comportamentul ideal al acestuia la contractarea unui credit, fiind recomandată o atitudine generală prudentă, subliniind faptul că un consumator diligent trebuia să se orienteze către un credit în lei, pe o perioadă maximă de zece ani şi cu dobândă fixă. Cu toate acestea, în cadrul prezentării nu au fost prezentate cu claritate opţiunile consumatorilor existente în anii de referinţă ai creditării (2006-2008), trecându-se cu uşurinţă peste descrierea fenomenului economic şi social existent la acea dată, coroborat şi cu relaxarea politicii de creditare.

Deşi s-a menţionat faptul că băncile aveau o obligaţie de informare a consumatorilor asupra riscului valutar, s-a concluzionat că, până la urmă, acesta era un risc inerent pe care toţi consumatorii ar fi trebuit să îl cunoască. De asemenea, s-a revenit asupra argumentului potrivit căruia dobânda aplicabilă creditelor în CHF era semnificativ mai mică decât cea aplicabilă creditelor în euro, în concluzie creditaţii în CHF au avut un beneficiu, plătind în realitate mai puţin.

S-a menţionat faptul că interzicerea produsului era imposibilă (având în vedere libera circulaţie a capitalurilor), dar că acesta a necesitat reglementare, fără a fi menţionată şi care a fost aceea.

Concluzia a fost aceea că «neştiinţa nu exonerează», iar consumatorul «ar fi trebuit să ştie»".

Potrivit domnei Burada, subiectul impreviziunii a fost dezbătut succint, în opinia moderatorilor acesta putându-se referi la "majorarea dobânzilor determinată de schimbările pieţei": "De asemenea, s-a specificat că intervenţia contractuală nu este o soluţie şi că trebuie avută în vedere şi posibilitatea creditorilor de a acomoda o atare soluţie".

Avocatul a mai notat şi faptul că a fost exprimată opinia potrivit căreia împrumutaţii ar fi trebuit să îşi convertească împrumuturile în lei, precum şi că nu a fost adusă în discuţie imposibilitatea consumatorilor creditaţi în CHF de a-şi converti creditele în lei până în luna martie a anului 2015, dată la care BNR a modificat Regulamentul 17/2012 şi a permis conversia creditelor în lei ca metodă de restructurare.

Alexandra Burada a concluzionat: "Considerăm că această practică ce constă în prezentarea parţială a unor împrejurări concrete, cu scopul de a crea o anumită percepţie generală asupra situaţiei de fapt (...) este o tentativă, sperăm noi nereuşită, de influenţare a justiţiei.

Devine evident faptul că, în acest tumult, o prezentare reală şi obiectivă a unor acte şi fapte dovedibile nu poate avea loc decât în prezenţa tuturor actorilor implicaţi în acest proces".

Institutul Naţional al Magistraturii a permis, în premieră, participarea asociaţiilor de consumatori la cursurile de instruire pe care le organizează în colaborare cu Banca Naţională a României pe teme de drept bancar.

Decizia a venit, săptămâna trecută, ca răspuns al INM la scrisoarea transmisă, recent, de patru asociaţii de consumatori, în cadrul căreia aceştia solicitau transparentizarea evenimentelor de formare şi permiterea prezenţei unor reprezentanţi ai respectivelor asociaţii la desfăşurarea seminarelor.

Preşedinţii celor patru entităţi s-au arătat nemulţumiţi de implicarea Băncii Centrale în organizarea acestor evenimente, precizând: "Privim cu îngrijorare faptul că Banca Naţională a României se implică în mod activ (...), nu doar prin punerea la dispoziţie a unor experţi, dar şi prin finanţarea celor patru seminare (...). Considerăm că suntem îndreptăţiţi să punem sub semnul îndoielii imparţialitatea unora dintre formatorii prezenţi la aceste seminare".

INM le-a răspuns asociaţiilor de consumatori, promiţându-le că agendele celor patru seminare vor fi făcute publice şi că participarea la aceste evenimente va fi mai largă.

Conform agendei evenimentului, făcută publică de organizatori, discuţiile de ieri au vizat teme precum: "Dereglementarea sistemului financiar - bancar, ca proces istoric", "Incultura financiară. Ce ar trebui să ştie un solicitant de credit", "Ce a făcut BNR pentru preîntâmpinarea crizei", "Aplicarea impreviziunii în cadrul contractelor de credit", "Politicile de relaxare cantitativă, cauze şi consecinţe" etc.

Din seria cursurilor de instruire a magistraţilor organizate de INM în colaborare cu BNR, în acest an mai urmează să se desfăşoare unul în Bucureşti, în data de 9 octombrie şi două la Sinaia - în 27 aprilie şi, respectiv, 5 octombrie.

Opinia Cititorului ( 66 )

  1. Curtea constitutionala spune ca instanta trebuie sa fie impartiala. Niciun judecator nu mai poate fi impartial dupa aceste seminarii. Actul de justitie nu mai este independent. Justitia are un ochi deschis cu care se uita la bnr

    1. dupa motivarea CCR, justitia era singurul loc unde mergeai cu speranta ca o sa obtii dreptate. BNR a incercat sa influenteze justitia, plating mancarea si cazarea judecatorilor si indoctrinandu-i cu partea lor de adevar sau fals. judecatorii care au participat la aceste seminarii ar trebui recuzati. CSM trebuie sa publice lista cu participantii si oamenii sa poata cere recuzarea lor. in plus, Isarescu ar trebui sa demisioneze pentru aceasta mizerie. impreuna cu Lazea.

      Ce sa vezi?Si Bank of England sau Bundesbank fac seminarii la fel. Numai ca alea sunt tari civilizate in care teparii sunt deferiti justitiei nu sunt lasati sa isi faca tot felul de "asociatii".

      Tot asa ziceau si de CSLAB jurustil cu urechi de elefant bulgaresc si insamantatorul tiberiei "cum sa nedieze CSLAB atata vreme cat sunt finantati cu bani adunati din cotizatii de la banci". Tipsu de se rupea camesa pe ei.

      Acum, dupa ce cateva cazuri au fost solutionate (putine dar orisicat plus ca e gratis adica exact cum se stia de la inceput insa deranja ca le fugeau clientii de procese) degeneratul din sibiel a inceput sa insiste ca speculantii finsnciari sa se adreseze si CSLAB.  

      Niste trogloditi semianalfabeti. 

      Ce se aude, la ce partid incearca Bea Aldea sa-si gaseasca culcus, PNL sau PSD? Ca inteleg ca BT a trimis-o la cersit la alte mese..

      Pai, la fel ca si Zamfir canta pe la toate mesele tante Aldea. Intre timp strange banet pentru diverse "cazuri umanitare" direct in contul personal, adica, nici nu se mai fereste. Necula era mai finuta, ii indemna pe gusteri sa marcheze in contul ala al grupului de la ING. [Fragment eliminat, conform regulamentului] mustacioara de malagambist e plin de nervi ca a cam fost lasat pe afara. S-au prins toti ca are gura proasta si ca vinde pe oricine la colt de strada pe un pumn de maruntis. Iti dai seama cat de ordinar e? A batut palma cu BP, a suspendat dosarul in care se judeca cu ei, dar face pe marele luptator cu banca. Si el de fapt e cumparat la kil.

      Iliuta barem e copt. Cica Dana ii face scandal zi de zi ca de cand s-a dat drumul la Prima Casa, bojdeucile de pe Remetea sunt goale si nu mai are de unde sa suteasca garantii sau cui sa isi dea aere de mare proprietareasa. Cica i-a tras ciungarului o smetie peste ochi de i-a mutat cararea din mijloc in dreapta, pentru tot banetul bagat degeaba la tot felul de aruncatori de laturi ca sa spurce programul. De Robu, moment poetic. E pe Lamotesti. De cand l-au pus pe liber are timp baiatul, nici mobilierul nu sta atatea ore acolo in carciuma cat sta el. 

      O sa trec pe lamotesti sa-l vad pe nelutu robu, penalutu. Poate ii dau si o bergenbier.

      Aceeasi idee ca in 9, ma bucur.

      Recuzat inseamna sa refuzi judecatorul?

      Ce bergenbier? Asta nu baga in el nimic sub 75% de grade. Du-te la Big Berceni si cumpara o sticla de alcool dublu rafinat ca ii faci cea mai mare bucurie !

      SUCItUle, tu esti tata? Sau esti Zdreanta din `ielita faiantei`? Vedeti ce se intampla cand taranii fac copii la betie? Ies intarziati ca matale... Hai pa, v-ati facut iar de kko, ca de obicei. Luati si niste calmante, c-aveti nevoie. Hai pasteti fericiti pe alte pajisti. Si bagati mai cu spor, ca nu mai pupati lovelele pt miel de la nea Manolache. Seuss

    Paguba-n ciuperci. De fapt indivizii astia erau trimisi de [Fragment eliminat, conform regulamentului.] sa faca scandal si sa provoace. Au avut noroc ca nu s-au ales cu dosar penal pentru tulburarea linistii si ordinii publice. Pe care consumatori reprezentau ei? Pe Hadarean cu 3 case scoase la inchiriat si teren la vanzare? Pe Bejan, Cotofana, Sandu sau Scarlat cu vile? Pe Voivozeanu cu Range Rover sau pe Teodorescu care isi face vacantele in SUA sau Egipt? Care consumatori? [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    1. Nu, era reprezentantul juristului Piperea (aka "banksteri") milionar in euro din procese in care ii pacaleste pe consumatori. Deci parte interesata sa intretina confuzie si sa faca scandal. Nu ar trebui sa i se permita accesul, e ca si cum i-ai permite unui terorust islamist accesul in catedrala in numele egalitatii de traranent.

      Plus a mai reprezentat pe o anume doamna Aldea care soera sa isi gaseasca un locsor caldut si banos pe listele unui anumit partid. Dar deocamdata sunt doar la nivel de discutii pentru ca pretentiile Aldei Bea sunt mari si nu are mai nimic de oferit. 

      Vacanțe în Egipt? :))))))))))))))))))))))))))

      Cu acest prilej, al sarbatorilor pascale, sunt sigur ca prietenul Catalin te poate invita, toata vara, gratuit, la celebra lui piscina. A fost invitat, pe vremea cand se ocupa de banking islamic, si priietenul tau Bogdan. Din pacate Bogdan nu poate anul acesta sa mai vina (hihihi). Dar pun eu o vorba buna si ii poti lua locul.

      Ai uitat sa vorbesti de scriptul de la Necula. Cred ca nu primesti banii pe mesaj. Dar nu-i bai, o sesiune in piscina lui Catalin face toti banii pierduti. 

      Pai, Necula nu va prea mai trimite scripturi ca e pusa pe linie moarta. La fel ca si Barladeanu, Spanu si restul bandei. Piperashul nu prea e multumit de rezultate, asa ca Gavroche Necula va trebui sa se descurce doar cu salarul de la RAR si cu binestiutele plicuri. Pe Robu l-au eliminat complet din schema si i-au pus si in vedere sa isi inchida facebookul ca sa nu cumva sa verse vreo informatie la bautura.

      Sa inteleg ca accepti invitatia?

      Da tati accept, dar cu o singura conditie: sa nu fie Iacob pe langa piscina ca ala daca se arunca in ea ramanem fara apa ! Si nici Cracea cu Lungu sa nu vina ca astfel de cupluri ma ingretoseaza, sefului mustacios stiu ca ii plac, e mai tolerant, deh, dar mie imi provoaca scarba.

      se vede ca te bati pe burta cu cei pe care ii ameninti spurci, insiri mai sus. sau esti sri sau ce dracu esti? Eu am credit in chf si nu am vile, muncesc din greu sa platesctoate ratele; imi vine sa vomit cand va vad, sau aud pe astia destepti din banci, bnr, secu. asdtept cu nerabdare sa vi se intoarca si voua foaia... caci intotdeauna este plata si rasplata, daca intelegi ce spun!

      Milionarul in euro de la Raiffaisen pe cine a trimis sa il reprezinte? A trimis o geanta ca Becali sau el stie cu offshore cum se procedeaza?

    Unul dintre "moderatorii" evenimentului a fost cel mai celebru bugetar, administratorul special de la Oltchim, consilier la cancelariaBNR, domnul Bogdan Stanescu, administratorul special care nu a depus la dosarul insolventei niciun raport lunar de venituri si cheltuieli (conform presei valcene).

    Conform publicatiei Bursa, acelasi domn se pregateste sa faca parte si din noua condicere a Nuclearelectrica. 

    Adevarul este ca im preajma unor oameni de genul domnului imum in fata legii nu pot trai decat asyfel de petsonaje. 

    Imi aduc aminte cu drag de acelasi personaj din perioada primului mandat al lui Ponta. La acel moment era o mare emulatie la AVAS. Toata Directia Juridica a intrat in concediu medical, cu exceptia femeii de serviciu (conform cu cele relatate in presa vremii). Se sustinea ca in acel moment, impreuna cu domnul Stanescu (Directorul Directiei Juridice), O TREIME DIN PERSONALUL AVAS era in concediu pentru pastrarea "salariilor nesimtite" (citat din Ponta, citat de presa).

    Cu astfel de personaje se formeaza sistemul de justitie? 

    1. Mai e un nene cu initialele D.C.Z. care a fost deputat si acum e senator prin redistribuire si care a furat din bani publici prin niste bulgari, are o avere prea mare pentru un bugetar de-o viata cu un salar de 4000 lei si vreo 2 firme falimentare si isi desfasoara "afacerile" prin offshoreuri detinute de penali ca Beraru sau Moshe Pesash. De nenea asta de ce nu te sesizezi? Sau de astia care va dau si voua ghes la furat nu va legati bai spartanilor luptatori?

      Fa o sesizare la DNA!

    E. Olescu: "Reprezentantul Parakletos a parasit seminarul BNR"

    Emilia O.: "Primul seminar organizat de Institutul Naţional de Magistratură (INM) în colaborare cu Banca Naţională a României (BNR).." 

    1. "E. Olescu:"

      "Emilia O.:" 

      S-au dus beneriștii să ia lumină de la judecători? BNR a ținut seminarul pentru cadrele statului. Le-a băgat mințile în cap, la ordinul lui Manole.

      Istoria arata ca neinvatarea unor lectii face ca greselile sa se repete .Daca unii judecatori vor fi partinitori cu bancile acestea vor prinde curaj si vor repeta creditarea iresponsabila cu consecintele de rigoare adica bula imobiliara , prabusire de preturi , recesiune.Doar atat trebuia sa spuna reprezentantul imprumutatilor.Cat despre ce si cat trebuiau sa stie cei cu credite nu trebuia decat intrebat un judecator despre modelul acela de telefon care explodeaza lansat acum un an daca el isi cumpara acel telefon si bateria exploda era el ca si consumator de vina sau compania care l-a vandut ? Asa si cu creditele vandute de banci care erau obligate sa explice ce vand si sa scrie riscurile clar in contracte , sa protejeze consumatorul de explozia posibila printr-un avans si un grad de indatorare mic la valuta.In final dupa 2009 BNR a introdus reguli dure la creditarea in valuta deci a recunoscut ca erau necesare.De ce nu le-a introdus inainte ? Din nestiinta ? Atunci cum putea stii consumatorul de un risc de care BNR ori nu stia ori nu l-a prevenit atunci ?

      Este vina consumatorului că nu s-a informat în privința termodinamicii bateriilor cu litiu.

      Bravo f buna comparatia.

    Astfel de seminarii sunt normale in orice tara civilizata. Desigur, intr-o tara bananiera ca Romania cei care nu vor nici azi sa inteleaga ca acel contract semnat este o obligatie de a da inapoi banii, incearca sa provoace la scandal si cancan.

    Seminariile organizate transparent de STAT prin BANCA NATIONALA A ROMANIEI sunt perfect logice avand in vedere ca exista un segment bancar in care sunt implicati enorm de multi oameni. Acum ca o mana de indivizi, insignifianta ca numar, vreo 20.000, oraicaie impotriva nici nu ar trebui sa atraga atentia. 20.000 e un numar de ras. Pai, numai cei cu Prima Casa sunt pana la ora asta 291.000. Dintre care cam 290.000 sunt BUN PLATNICI, lucru ce demonstreaza destul apropo de propaganda unora care nu isi platesc impozitele la stat sau a altora care propovaduiesc Evanghelia de pe carti tiparite in Utah.  

    1. in orice tara normala, conducerea BNR isi dadea demisia in grup dupa aceasta incercare de influentare a justitiei. in orice tara normala, aceste seminarii mizerabile, care arunca pete pe justitie si judecatori, nu ar fi existat niciodata

      In orice tara normala pocaitul care va conduce era deja in puscarie pentru abuz de incredere, inselaciune, amenintare si santaj. SI nu mai iesea de acolo decat cu mustata alba si plin de zgarieturi pe spate !

      in orice tara normala, ai fi avut un job productiv, nu te-ar fi platit nicio banca sa postezi mizerii la adresa clientilor ei

      Sa inteleg ca e mai productiv sa injuri tinerii care isi cumpara case, asa cum au facut postacii GCCC, nu? E mult mai productiv sa balacaresti si sa ameninti cu moartea diversi indivizi care nu impartasesc opiniile spartanului chelit pe-o dunga.

      Ce client esti tu ba? Din ala care vrea marfa dar care arunca cu sudalmi sau blesteme cand trebuie sa dea banii !

      In Germania nu am auzit de asa ceva.

      se vede ca bancile fac restructurari de personal, nu si-au permis un postac mai educat, ci unul care poate nici nu a luat bacalaureatul.

      Bai copil bai, stai cuminte! Asa fara bacalaureat cum sunt eu macar nu stau cu mana intinsa si nici nu umblu cu puradei legati de gat ca sa cersesc un ban, asa cum fac cei de teapa ta.

      Un analfabet, acest postac bancar.

      Posibil și nebun.

      Nu cred ca e plătit de banci, pur și simplu nu e întreg la minte. 

      Hait! A iesit la atac bo$$u' cu fleanca paroasa. Cum e cu procesul suspendat din dosarul 22680 bo$$ de bo$$ pilos? Tot nebunie e si asta ca scrie negru pe alb. Cine a luat banii de la BP tu sau Tiberia? Ca pe amandoi va cuprinde bataiala cand auziti fosnet de banuti. Hai spartane varsa cum e cu banetul primit gramada de la Bancpost daca ai ceva sub burdihanul ala facut din "donatiile" amaratilor pe care ii minti zi de zi pe "grup".

      Cum ziceam .Ești dus!😀😀😀 ;

      Te războiești cu personaje imaginare.

      O viața fără sens. 

      La fel cum si voi va razboiti. Numai ca voi va imaginati ca banii altora sunt ai vostri si ca furtul din munca altora e un titlu de glorie. Aveti o viata plina de sens, nu am ce zice :))))

    Domnilor

    Daca prin analogie o firma vinde produse toxice sau infestate cine e de vina?  

    Consumatorul? 

    Daca un furnizor de carne de pui sau de lapte vinde un produs nociv  

    Cine e de vina?

    Manole stie.... 

    1. Daca ar gi fost vorba de un atac alimentar in care sa moara un om respectivul furnizor era inchis

      Daca e vorba de un atac psihologic in care au muris si suferit multi oameni.... banksterii rezista

      Manole stie... 

      Cand ti-ai luat casa si ai dat chef cu neamu' de la Cogealati au fost buni bancherii ca ti-au dat banii, acum sunt rai cand trebuie sa ii dai inapoi. 5-6 ani cat i-au mers afacerile cu chirii, un sunet nu a scos Iliuta. Cum au inceput sa dea rateuri a descoperit si el ca e oropsit de banci. Ai dracu' bancheri...

      sa se aleaga de tine , bancile si bancherii cu toti sustinatorii lor, intelegi? praful sa se aleaga de voi!

      Atat te duce mintea. CU siguranta ca si tu esti unul dintre aia care isi rod unghiile de ciuda ca nu le-a mers furtisagul cu plata caselor din munca altora. Te dai de gol imediat.

      ai ideio putine si fixe si nici acelea nu sunt ale tale, sunt ale alora de te platesc. culca-te, mai fata niste monstri!

      AI gresit persoana bo$$. Tu esti cel platit sa ii ajuti pe altii sa fure. Eu imi platesc datoriile cinstit nu am pretentia sa le arunc in spinarea alora care isi cumpara case, a alora care construiesc case sau a oricui din lumea asta in afara de mine. Eu nu ma plimb cu funia de gat prin oras sa cer de pomana si nici nu "pichetez" diverse institutii doar-doar mi-o pica si mie de-o ciosvarta asa cum faceti voi.

      nr. 6 a spus in sinteza ADEVARUL in speta.

      Cine nu recunoaste ADEVARUL, el sau apropiatii lui, in timp si in spatiu, vor patimi. Si astfel se va restabili ECHILIBRUL .... 

      Se intampla cu carnea de ex.

      O aduc din Spania, e plina cu substante care nu elimina apa din muschi in viu, 20-30% din carnea platita e apa cu acordul UE 

      Furtisag fac bancile care au nevoi de bani mei prin ajutor de stat. Privat-ul are nevoi de bani mei? Ca dezvoltatori de energie verde? Eu platesc, ei cu profitul ca sunt pilosi si au corupt pe cine trebe' ?

      N ai bani nici de parizer, postac amărât.

      Nu am bani de parizer dar am bani de salam de Sibiu ;)

    Adevărat stat mafiot condus de manole.justiție coruptă până in măduva oaselor.

    Am avut 5 (cinci) case [Fragment eliminat, conform regulamentului] si pe toate le-am dat in plata ,am dat teapa la bănci de 2(doua) mil de euro ,dar stai ,ca am avut si un ap si l-am dat si pe ala luna trecută in plata !!!! Pt toți jelitori de bănci si pt Manole pot spune liniștit [Fragment eliminat, conform regulamentului] !!!!

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Conform carei legi ai dat atatea case in plata ?Cred ca delirul trebuie sa aiba totusi o baza legala :))

    Daca as avea proces cu o banca si m-ar judeca un judecator care a participat aici l-as refuza.

    Independenta justitiei a fost incalcata! 

    Csm si Iccj trebuie sa nu permita ca acesti judecatori sa aiba sub mana conflict banca-om. 

    Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei (Art. 133 alin 1 din Constitutie, republicata).  

    Csm esti o rusine!

    Cer sa fie discutiile publice. 

    1. Bai tantalaule, judecatorii aia FIX DE AIA au fost pusi sa se specializeze de INSTITUTUL NATIONAL AL MAGISTRATURII, adica de ai lor, ca SA INTELEAGA si sa JUDECE CORECT. Sa nu mai fiti la bunul plac al unuia sau altuia care nu pricepe nimic din finante. Nu va tit plangetica se judeca neunitar, analfabetule?

      Sau tu crezi ca judecatorii judeca drept doar cand dau dreptate imprumutatului??? Consumatorului? Si aluia de pe lamotesti? Faptul ca ti-e greunu inseamna ca au fost pacalit(se poate si asta, de aia se judeca). Poate insemna foarte bine ca ai fost lacom si te-ai ibtins mai mult decat poti duce. Ca gadarean, filomela bucur, cristofurakus, etc. 

      Ai terminat 12 clase la Seral?

      si numele judecatorilor care au participat la aceste seminarii sa fie publice. ei nu mai pot fi impartiali. independenta justitiei a fost stirbita.

      atat se vorbeste si se scrie in tara asta despre independenta justitiei de 2 ani de zile, incat ma gandesc cu groaza ce deserviciu a putut sa faca BNR magistratilor din Romania. 

      De ce scrii seral cu S mare, e scoala pe care sperai sa o termini?

      Tu iti pierzi timpul cu Topsac? Cu putoarea asta care a iesit la pensie pe la 40 si ceva de ani cu acte false, ca deh, e domn, nu se lipeste munca de el. Tu cu Topsac "Wolksiobank" iti pierzi timpul? Eu de multa vreme nu il mai bag in seama de gunoi.

      Mai citeste 9.1, vezi daca te prinzi ca nuca de perete.

      De unde seral? A fost muncitor necalificat, abia stie sa scrie, norocul lui ca l-au mai invatat una alta in ale scrisului colegii postaci.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb