Greva generală pe termen nelimitat este singura soluţie care trebuie adoptată pentru rezolvarea conflictului colectiv de muncă de la TVR, cosideră reprezentanţii Comitetului Executiv al FRJ MediaSind.
Potrivit MediaSind, în cel mai scurt timp, "apelând eventual la sprijin internaţional", trebuie începute negocierile cu conducerea Parlamentului pentru dezamorsarea conflictului.
Federaţia susţine că "se impune delimitarea membrilor de sindicat de acei aşa-zişi lideri care au pactizat cu conducerea şi au afiliat sindicatul reprezentativ la o federaţie din penitenciare, angrenată în diverse manevre politice".
MediaSind solicită Direcţiei Naţionale Anticorupţie să demareze, în regim de urgenţă, anchetarea acuzaţiilor de corupţie şi de management fraudulos aduse conducerilor SRTV în ultimele rapoarte de control ale Curţii de Conturi.
Federaţia anunţă, într-un comunicat, că "a luat act cu îngrijorare de hotărârea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune SRTV din data de 28 iulie 2015, de a micşora timpul de muncă şi salariile angajaţilor din această instituţie de presă cu 20%", adăugând: "Decizia conducerii SRTV, menită, de fapt, să salveze mandatul administraţiei Stelian Tănase şi nu instituţia, este o hotărâre abuzivă şi discreţionară, fiind luată fără consultarea partenerilor sociali, o hotărâre discriminatorie întrucât nu se aplică tuturor salariaţilor instituţiei şi, nu în ultimul rând, o hotărâre imorală deoarece, pentru managementul defectuos, sunt obligaţi să plătească angajaţii şi nu cei care au condus instituţia în ultimii ani de zile".
În calitate de membră a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, FRJ MediaSind anunţă că va întreprinde, pe plan intern şi internaţional, toate demersurile necesare pentru ca statul român să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat privind susţinerea instituţiilor publice de media şi pentru garantarea libertăţii de exprimare.
În contextul în care televiziunea publică se confruntă cu o situaţie financiară extrem de dificlă, Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a decis că vor avea loc noi disponibilizări colective, în timp ce salariile angajaţilor vor fi reduse.
Membrii CA al SRTv au adoptat "un plan de măsuri organizatorice şi administrative în vederea atenuării efectelor financiare determinate de blocarea conturilor TVR de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)".
În condiţiile în care, după blocarea conturilor TVR, televiziunea de stat nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, "ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp", CA al TVR a decis, printre altele, reducerea temporară a activităţii fiecărui angajat, în perioada 1 august - 31 decembrie 2015, ceea ce se va reflecta şi în diminuarea salariilor; iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructurarea şi reducerea de personal, prin concedire colectivă; diminuarea, până la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi a celor privind cumulul de salarii cu pensii; reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe; neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari; reducerea cheltuielilor curente.
Aceste măsuri se adaugă celor adoptate săptămâna trecută, potrivit cărora s-a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR, precum şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.
În condiţiile prezentate mai sus, sindicaliştii au strâns 800 de semnături pentru demiterea conducerii TVR, după cum ne-a spus Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
ANAF a blocat, în data de 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat. Potrivit TVR, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.