Acţionarii "ArcelorMittal" Hunedoara (SIDG) au fost convocaţi, pe 15 octombrie, să decidă fuziunea prin absorbţie cu "Mecanica Sider", după ce, recent, au respins propunerea de dizolvare a societăţii.
Conducerea "ArcelorMittal" Hunedoara a propus absorbirea "Mecanica Sider", societate unde SIDG are o deţinere de 99,9%.
"Mecanica Sider" fabrică utilaje de metalurgie şi are un capital social de 10,7 milioane lei.
La AGA din octombrie, acţionarii trebuie să decidă mandatarea Consiliului de Administraţie pentru pregătirea proiectului de fuziune şi nominalizarea expertului pentru evaluarea aportului.
În luna august, acţionarii ArcelorMittal Hunedoara au luat în discuţie dizolvarea companiei, după ce pierderile acumulate în ultimii ani au condus la scăderea activului net raportat la capitalul social sub limita prevăzută de lege.
Potrivit rapoartelor anuale, "ArcelorMittal" Hunedoara a înregistrat pierderi, pe parcursul ultimilor trei ani. Societatea a încheiat anul trecut cu un minus de 29,7 de milioane de lei, faţă de 37,6 de milioane de lei în 2012. Totodată, ArcelorMittal Hunedoara a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 14,6% în 2013, la 499,6 milioane lei (113,2 milioane euro).
Şi în 2010, acţionarii au fost în situaţia să decidă dizolvarea companiei, însă au ales să majoreze capitalul social, prin aport în numerar, cu 397,6 milioane lei, la 545 milioane lei, pentru creşterea valorii activului net şi asigurarea fondurilor pentru investiţii.
Capitalul social a fost în final majorat cu 349,5 milioane lei, la 496,9 milioane lei, sub valoarea programată, nivel la care se află şi în prezent.
ArcelorMittal Hunedoara produce ţagle pentru ţevi, profile grele mijlocii şi uşoare, oţel beton, sârmă, profile speciale şi pentru minerit.
Principalul acţionar al companiei este grupul ArcelorMittal, cu o participaţie de 96,4%, în timp ce aproape 3,6% din titluri se află în deţinerea altor investitori.
ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume. Grupul este condus de miliardarul indian Lakshami Mittal şi are activităţi de siderurgie şi minerit în 60 de ţări.
În România, grupul deţine două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi o divizie a ArcelorMittal Construction.