DUPĂ CE BANCA SIBIANĂ A FOST ABANDONATĂ LA ALTAR, DE CĂTRE JC FLOWERS Nextebank reintră în scenă, pentru capitalizarea Carpatica

ADINA ARDELEANU, RĂZVAN ZAHARIA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2016

Nextebank reintră în scenă, pentru capitalizarea Carpatica

Brokerii se aşteaptă la volatilitate ridicată pe titlurile BCC

Nextebank ar putea participa la capitalizarea Băncii Comerciale Carpatica (BCC), după ce fondul american JC Flowers a renunţat la tranzacţie, după cum reiese dintr-un comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Conducerea BCC a anunţat, chiar înainte de Revelion, că a început negocierile cu un alt investitor potenţial pentru a participa la majorarea de capital, în anumite condiţii, iar, ieri, a transmis că a acceptat oferta neangajantă de a subscrie acţiuni, primită de la Nextebank.

Fuziunea dintre Carpatica şi Nextebank a fost respinsă, anterior, de acţionarii BCC de mai multe ori.

Acum, Nextebank şi-a exprimat interesul să subscrie acţiuni BCC, cerând exclusivitate până pe 26 ianuarie, respectiv ca banca sibiană să nu întreprindă măsuri de identificare a altor investitori, iar în cazul în care aceştia apar, Nextebank să aibă prioritate.

Totodată, Nextebank va realiza un due diligence asupra BCC pentru perioada 31 mai - 31 decembrie 2015, până la data de 22 ianuarie.

"O eventuală investiţie a Nextebank în acţiuni noi BCC este condiţionată inclusiv de obţinerea aprobărilor/autorizărilor impuse de lege", se mai arată în comunicatul BCC.

În condiţiile noilor discuţii, brokerii se aşteaptă la o volatilitate ridicată a acţiunilor BCC.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest Focşani, este de părere că, până când Nextebank va spune dacă acceptă sau nu participarea la majorarea capitalului social al băncii, acţiunile BCC vor avea parte de o volatilitate ridicată.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, apreciază că anunţul reluării negocierilor cu Nextebank va atenua posibila scădere a cotaţiei BCC generată de neparticiparea JC Flowers la majorarea capitalului.

"Mă aştept ca titlurile BCC să aibă în continuare o volatilitate ridicată, aspect ce atrage atenţia investitorilor cu profil ridicat de risc", ne-a spus domnul Tihon.

JC Flowers a transmis, în scrisoarea din 29 decembrie, că va declina invitaţia de a participa la capitalizarea BCC, având în vedere neîndeplinirea condiţiilor din cadrul ofertei transmise, precizând: "În cazul în care circumstanţele se vor schimba şi condiţiile din cadrul ofertei vor fi îndeplinite, dacă BCC va fi încă interesată de realizarea unei infuzii de capital nou, suntem deschişi pentru a discuta o astfel de oportunitate la momentul respectiv".

Unii dintre acţionarii Carpatica sunt nemulţumiţi că negocierea dintre Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al instituţiei, şi JC Flowers a inclus faptul că tranzacţia urma să depindă de discuţiile cu o altă bancă, respectiv Piraeus Bank: "Oare ce va spune Banca Naţională în această situaţie în care s-a făcut totul pentru a îndeplini condiţiile impuse de cineva - s-a redus capitalul, apoi s-a început majorarea -, mai puţin tranzacţia, şi acum banca o ia de la capăt?".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), anunţase, anul trecut, că finalizarea procedurii de cumpărare a Băncii Carpatica de către JC Flowers era condiţionată de achiziţia Piraeus Bank România, tranzacţie care a fost respinsă de către Piraeus Bank.

Acţionarii Carpatica aprobaseră, în octombrie, modificarea termenilor şi condiţiilor operaţiunii de majorare a capitalului social cu 110 milioane lei, pentru a permite ca acţiunile rămase nesubscrise să fie oferite către JC Flowers, în cadrul unui plasament privat.

Banca Comercială Carpatica a anunţat, anul trecut, că 330 de acţionari şi-au exercitat dreptul de preferinţă în cadrul majorării de capital cu 110 milioane de lei, contribuind cu 11,47 milioane de lei.

Mihai Căruntu, Coordonator Cercetare Piaţa de Capital BCR, este de părere că multe bănci ajung în situaţia să fie preluate sau să fuzioneze, având în vedere că pe piaţă există un număr foarte mare de banci şi e foarte greu de rezistat având în vedere concurenţa foarte mare. Acesta a mai adăugat: "Băncile mici trebuie să intre pe anumite nişe, să fuzioneze. Este foarte greu ca bancă să rezişti pe toate segmentele şi ar fi recomandat ca fiecare bancă să se specializeze doar pe anumite segmente pentru a rezista".

BCC a înregistrat o pierdere de 26,5 milioane lei, în primele nouă luni ale anului 2015, în creştere faţă de pierderea de 21,7 milioane lei, din aceeaşi perioadă din 2014, potrivit unui raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. cei 330 actionari care au subscris ar trebui sa il dea in judecata pe cinteza ptr ca nu au avut la dispozitie toate clauzele intelegeri.nicaieri nu a fost facut public ca tranzactia cu carpatica e legata de pireus bank.

    1. hai pe ei!

    ACum cateva zile imi exprimam neancrederea asupra ultimului comunicat mincinos aruncat pe piata de Carpatica. Si acum, tot o petarda sa mai spele ce e de spalat.Vin din viitor sa va spun ca Nextebank dupa due diligence nu va cumpara nimic.

    telenovela carpatica e si din vina bnr care nu lasa decat pe cine vor sa fie bancher...sifurile au vrut sa o cumpere ca au avut bani....dar bnr nu le-a vazut vezi-doamne reputatia...jos viticultoru!

    un idiot numit carabulea face o intelegere cu flowers care nu este facuta publica desi era obligatoriu conform legislatiei in vigoare.asf doarme bnr doarme si ne minte.cine mama dracului mai are incredere intr-o asemenea piata de capital.

    1. ... (abonatii la informatii privilegiate). Doar piata de capital nu e pentru toti ... neavizatii. Eee dracie!

      Poate asteptam prea mult de la BVB. Pana astazi m-am ales doar cu declaratiile pe care le-am facut la fisc. Am intrat intr-o lume unde cei care stau la masa ne folosesc de meniu....

    in aga de la carpatica nu s-a spus nimic despre pireus bank.am fost inselat si drept urmare voi face o plingere penala la diicot.

    1. La aga pionul principal era Ilie iar acum cine va subscrie actiunile devine actionarul majoritar. Banca va avea viitor daca se va realiza aceasta tranzactie....

      Nextebank va prelua Carpatica numai când va fi banca punte. Vor s-o ia pe gratis. Carabulea a căzut in capcana întinsa

      Cinteza a manevrat de maniera in care sa-l facă pe Carabulea sa dea banca pe nimic. A reușit. Capitalul bancar românesc nu are nicio șansa . Urmează sa dispară Feroviara si BRCI. Shalom.

      Este una din variante care putem sa o luam in calcul....Oricum noi suntem maniul....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb