DUPĂ CE COSTIN BORC S-A ARĂTAT ÎNCREZĂTOR ÎN VÂNZAREA COMBINATULUI PE BUCĂŢI Ministerul Economiei spune că decizia şi modalităţile de vânzare aparţin creditorilor Oltchim

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2016

Ministerul Economiei spune că decizia şi modalităţile de vânzare aparţin creditorilor Oltchim

Actualizare 17:59 Perioada de reorganizare a combinatului Oltchim a fost extinsă cu încă un an

Perioada de reorganizare a activităţii combinatului Oltchim a fost extinsă cu încă un an, au decis creditorii Oltchim, într-o şedinţă din 22 august, informează un raport publicat astăzi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"În şedinţa Adunării Creditorilor Oltchim, desfăşurată în data de 22 august, a fost aprobată solicitarea consorţiului de administratori judiciari de extindere a perioadei de reorganizare a activităţii societăţii Oltchim S.A. cu o perioadă de încă un an, conform prevederilor art. 95, alin. (4) din Legea 85/2006", se arată în raport.

(S.A.)

-----------

Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a precizat, sâmbătă, că nu Comisia Europeană a impus vânzarea pe pachete de active a societăţii Oltchim.

Reprezentanţii Ministerului au transmis: "În aprilie 2016, CE a deschis investigaţia cu privire la trecutul Oltchim, cercetarea având ca principal obiectiv legalitatea acordării ajutorului de stat primit de companie în perioada 2012-2013.

Demersul Comisiei a venit în contextul în care Oltchim era în etapa premergătoare stabilirii modalităţilor de vânzare, cum de altfel, părţile implicate au decis la întocmirea planului de reorganizare.

Având în vedere că Oltchim este în insolvenţă, societatea este administrată de către consorţiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar şi nu de MECRMA, ca acţionar majoritar. Decizia şi modalităţile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare iar cei care decid sunt creditorii".

Surse apropiate situaţiei ne-au spus, săptămâna trecută, că vânzarea combinatului vâlcean a fost impusă de la Bruxelles, peste capul administratorului judiciar, iar succesiunea de evenimente şi scăpările autorităţilor par să susţină mai degrabă această variantă, decât pe cea oficială.

Deşi Ministerul spune acum că "cei care decid sunt creditorii", planul de reorganizare nu prevede vânzarea de active ale combinatului în pachete, iar noua metodă nu a fost încă discutată în Adunarea Creditorilor, care, în schimb, a aprobat recent prelungirea cu un an a perioadei de reorganizare. Care este logica pentru care creditorii nu au schimbat planul de reoganizare, dar au prelungit perioada pentru vechiul plan, dacă nu a fost o soluţie impusă?

Mai mult, Ministerul Economiei, Costin Borc, s-a grăbit să susţină public soluţia găsită. Domnia sa a transmis, miercuri: "Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă.

Deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei, în condiţii de piaţă".

Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi".

O altă curiozitate este faptul că ancheta Comisiei Europene privind un eventual ajutor de stat a început la un an de la "ştirea" reducerii datoriilor combinatului vâlcean.

Astfel, demersul Comisiei nu "a venit în contextul în care Oltchim era în etapa premergătoare stabilirii modalităţilor de vânzare", aşa cum susţine Ministerul, căci încă din septembrie 2015, planul de reorganizare, care prevede foarte clar "modalităţile de vânzare", a fost confirmat definitiv în instanţă.

Ministerul mai precizează, în comunicatul de sâmbătă: "Pentru a realiza cu succes vânzarea companiei şi a maximiza veniturile a fost aleasă varianta care oferă potenţialului cumpărător siguranţa juridică, în conformitate cu măsurile prevăzute expres de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat.

Astfel, a fost aleasă varianta vânzării pachetelor de active. Anunţul intrării în etapa de primire a ofertelor din partea investitorilor interesaţi pentru pachetele de active a fost făcut de către companie în cursul acestei săptămâni (n.r. săptămâna trecută).

MECRMA dialoghează constant cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar de a maxima şansele de vânzare Oltchim, pentru a salva partea viabilă şi a păstra locurile de muncă.

În acest sens, Comisia Europeană a fost notificată de către partea română cu privire la decizia modalităţii de vânzare şi a paşilor stabiliţi în proces".

Unul dintre paşi a fost angajarea consultanţilor AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform surselor noastre.

DUPĂ CE A FOST PROPUSĂ VÂNZAREA COMBINATULUI PE BUCĂŢI

Chimcomplex, interesat de activele de la Oltchim, dar nu în orice condiţii

Chimcomplex apreciază că gruparea activelor trebuie să se facă pe principiul funcţionalităţii acestora

Chimcomplex, interesat de programul de privatizare lansat în Ucraina

Chimcomplex şi acţionariatul său şi-a reafirmat interesul pentru privatizarea "Oltchim", după ce autorităţile au propus vânzarea combinatului pe bucăţi.

Preşedintele "Chimcomplex", Virgiliu Bancilă, a declarat că societatea/acţionariatul sunt interesate de această tranzacţie, dar ea trebuie făcută în interesul Oltchim, cât şi în interesul vânzătorului şi al cumpărătorului.

În ultimii trei ani, "Chimcomplex" a depus trei oferte de cumpărare şi a purtat mai multe corespondenţe la autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului, cât şi a cumpărătorului, dar şi a societăţii Oltchim, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanţii "Chimcomplex" consideră că este bine că se încearcă vânzarea pe grupe de active. Aceştia precizează: "Dacă într-adevăr se doreşte ca aceasta să fie un succes, este necesar să se rezolve de la început câteva probleme: - gruparea activelor să se facă pe principiul funcţionalităţii acestora; grupele formate să constituie entităţi funcţionale tehnologic; vânzătorul trebuie să ofere şi soluţii pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eşalonate într-un timp rezonabil; altfel activele respective nu pot fi valorificate şi nici un cumpărător nu va prelua aceste active fără sa aibă garanţia valorificării prin punerea lor în funcţiune; preţul de plecare a vânzării/licitaţiilor să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică şi morală a activelor respective; pentru a stabiliza, consolida şi dezvolta societatea sunt necesare investiţii imediate".

Conform Chimcomplex, vânzătorul trebuie să realizeze o ofertă realistă, atractivă şi necondiţionată care să permită o licitaţie corectă şi care să dea şanse egale tuturor competitorilor, români şi străini.

Chimcomplex spune că are toate atuurile pentru relansarea cu succes a Oltchim: "Are parteneri importanţi şi finanţarea necesară achiziţiei activelor. Mai mult, are decizia de a se implica în industria chimică, în reconstrucţia acesteia.

Prin achiziţia activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Română de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex şi Oltchim. Sinergia celor două combinate şi investiţiile preconizate vor crea o corporaţie puternică în România. Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piaţă şi tehnologie".

Compania a mai anunţat că doreşte să se implice în programul de privatizare lansat în Ucraina.

"Oltchim" a anunţat, săptămâna trecută, că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, acţiune care are ca termen finalul lunii decembrie.

Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică.

Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări. Conform unor surse, cel mai mare client al combinatului aduce 11% din venituri, iar primii 10 clienţi, 49% din venituri.

Comisia Europeană a început, în aprilie, o investigaţie privind un eventual ajutor de stat, privind ştergerea datoriilor combinatului, iar vânzarea pe bucăţi ar asigura discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, astfel încât eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător.

Recent, perioada de reorganizare a activităţii Oltchim a fost extinsă cu încă un an, în adunarea creditorilor. (A.A.)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu mai înțeleg nimic.Este implicată ori nu Comisia Europeană în stabilirea procedurii de "privatizare"a Oltchim? De ce nu se respectă procedura stabilită în planul de reorganizare? Ce se doreste sa se facă cu acest mare combinat? O mică făbricuță, un atelier? Păi asta se cheamă privatizare? De ce ne credeți pe toți nişte proşti?

    1. Da, dar "planul de reorganizare" e facut de aceeasi oameni "dupa vorba, dupa port" ca si cei ce au falimentat Oltchimul. Normal ca EU se baga si nu punem mana-n foc ca ei n-au interese mai putin ortodoxe, tot timpul exista un risc insa incerci sa-l iei pe ala care e mai mic sau cel putin faci schimbarea. Deocamdata stim ca Statul Roman, prin baietii interpusi, a falimentat majoritatea intreprinderilor printre care si Oltchim. Daca PCC nu exista, Oltchim continua marsul triumfal catre ingaurirea bugetului statului catre infinit iar micii actionari ar fi fost nenorociti. Nu spun ca PCC este ortodox in intentie, spun doar ca datorita lui si EU, s-a oprit hemoragia si nu datorita celor ce au bagat-o si scos-o din insolventa. 

    Principalii creditori ai Oltchim sint AVAS ,si ELECTRICA . Nu cumva actionar majoritar la cele doua companii este ministerul Economiei , adica d-l BORC.

    Deci intelegerea cu creditorii privind modificarea Planului de reorganizare a OLTCHIM s-a facut de comun acord cu d-l BORC. 

    1. Da dar pana nu ne ia de prosti ei nu se simt bine :-)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb