DUPĂ CE FED A MAJORAT RATA DOBÂNZII CHEIE Ionuţ Dumitru: "Capitalurile ies din ţările emergente, inclusiv din România"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2016

Ionuţ Dumitru: "Capitalurile ies din ţările emergente, inclusiv din România"

Dumitru: "Migrarea capitalurilor către SUA conduce atât la mişcări pe curs, cât şi pe dobânzi"

Specialişti: "Ritmul scăzut al exporturilor şi importurile masive pun presiune pe valute, care cresc faţă de leu"

Majorarea recentă a ratei dobânzii cheie de către FED a condus la ieşirea capitalurilor din ţările emergente, inclusiv din România, şi la migrarea lor către SUA, ne-a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Domnia sa ne-a precizat că acest aspect conduce atât la mişcări pe curs, cât şi pe dobânzi.

Afirmaţiile domnului Dumitru vin în contextul în care, ieri, leul s-a depreciat în faţa principalelor valute, iar ROBOR la trei luni a crescut.

Ionuţ Dumitru ne-a precizat: "În primul rând trebuie să reiterez că nu există o cotaţie directă între leu şi dolar. În acelaşi timp, este cunoscut faptul că dolarul s-a apreciat foarte mult faţă de euro şi că leul s-a depreciat faţă de moneda europeană. Aceşti doi factori, cumulat, duc la o depreciere a leului faţă de dolar mult mai mare faţă de scăderea monedei naţionale în raport cu celelalte monede".

Moneda naţională a scăzut cel mai mult în faţa dolarului, acesta din urmă atingând un nou maxim istoric, de 4,3502 lei, în creştere cu 2,93 bani (+0,68%) faţă de cotaţia de luni, de 4,3209 lei/dolar.

Dolarul a avut o creştere constantă faţă de leu în ultima perioadă, valorile înregistrate fiind de 4,3146 lei - joia trecută, respectiv 4,3263 lei - vineri.

Mihai Ionescu: "Leul scade într-o perioadă în care ar trebui să se întărească"

Moneda naţională se depreciază într-o perioadă în care, în mod normal, ar trebui să crească, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa ne-a precizat: "În perioada de sărbători, vin românii acasă din străinătate, iar multinaţionalele îşi premiază salariaţii oferindu-le anumite sume în valută - condiţii în care ar trebui să avem mai multă valută pe piaţă, iar leul să crească. În piaţă, însă, fenomenul este invers - leul se depreciază şi valutele cresc". Recent, Mihai Ionescu a spus, într-o conferinţă organizată de Ziarul BURSA şi Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), că, în acest an, ritmul de creştere a exporturilor a fost mai mic decât ritmul de creştere a PIB. Potrivit domniei sale, este pentru prima dată când avem exporturi extra-UE în scădere. Deficitul balanţei comerciale în zona extra-UE a crescut, în primele zece luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2015, de 23 de ori, ne-a declarat Mihai Ionescu, adăugând: "Acest lucru pune foarte mare presiune pe dolar, întrucât comerţul în zona euro se face pe dolari, şi este foarte posibil să fie motivul pentru care a crescut moneda americană. În acelaşi timp, faptul că în perioada de sărbători se consumă mai mult, iar noi importăm ceea ce consumăm, ar putea duce la scăderea leului faţă de principalelele monede".

Şi alţi specialişti din piaţă ne-au explicat că, la final de an, înregistrăm o creştere a importurilor, pentru consum. De asemenea, ritmul de creştere a exporturilor este mult mai mic faţă de exploziile din anii anteriori, de circa 4%. Cursul de schimb este influenţat de comerţul extern, o cantitate redusă de exporturi şi un volum crescut de importuri înseamnând valută mai putină în piaţă şi, respectiv, schimbarea raportului cerere-ofertă.

Domnul Mihai Ionescu avertizează că exportatorii au nevoie de un curs fix şi, nu de unul oscilant.

Reprezentanţii BNR ne-au explicat în mai multe ocazii, că legătura leului cu dolarul nu este directă, ci se face "printr-un calcul încrucişat", pentru că moneda de referinţă de la noi este euro.

Analistul economic Lucian Isar susţine că BNR manipulează cursul euro-leu, afirmând că celelalte cursuri, raportate la dolar si la francul elvetian, sunt derivate din evoluţiile acestor monede pe plan internaţional: "În mod normal, BNR ar putea privi un coş valutar format din euro şi dolar, deoarece România încă nu este complet o economie eurizată, cel puţin nu din perspectivele comerţului exterior. Nu cred că o va face însă, pentru că, ajutând cetăţenii, Isărescu pierde din argumentele de şantaj asupra politicienilor. Politicienii, dacă nu ar fi ţinuţi sub presiune, ar aproba întocmirea unei comisii de control asupra activităţilor lui Isărescu la BNR".

Moneda naţională s-a depreciat, ieri, şi în raport cu cea europeană, până la un curs de 4,5194 lei/euro, în creştere cu 0,69 bani (+0,15%) faţă de cotaţia de luni, când referinţa a fost stabilită la 4,5125 lei/euro.

De asemenea, francul elveţian a câştigat teren în faţa leului, cursul de schimb publicat de BNR fiind de 4,2287 lei/franc, cu 1,85 bani (+0,44%) peste cel de luni, când moneda elveţiană valora 4,2102 lei.

Lucian Isar: "BNR influenţează dobânda la lei, exprimată prin ROBOR"

Indicele ROBOR la 3 luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat, ieri, de la 0,81% la 0,82% pe an, nivelul maxim din 8 august anul curent. Banca Naţională a României (BNR) spune că acest lucru s-a întâmplat pe fondul creşterii randamentelor la titlurile de stat.

Lucian Isar este de părere, însă, că "legatura este inversă de cum o sugerează în mod laş BNR. România are propria monedă şi o politică monetară aşa zis independentă. Asta înseamnă că BNR influenţează dobânda la lei, exprimată prin indicele ROBOR. Dacă BNR şi-ar face datoria conform mandatului, atunci ar scădea dobânzile, pentru că inflaţia este deja de un an în teritoriu negativ. Scăderea dobânzilor la lei ar permite şi finanţarea mai ieftină a statului, adică dobânzi mai mici la împrumuturile în lei ale statului român.

După cum spuneam încă de acum o lună, Isărescu va profita de această perioadă pentru a pune presiune pe politicieni prin deprecierea monedei naţionale şi prin creşterea dobânzilor la care se împrumută statul".

Cei cu credite în lei pot să se pregătească de o creştere a serviciului lunar, dar nu la o explozie, ne-a mai spus Lucian Isar, menţionând că, "până când nu va termina Isărescu negocierea cu noul Guvern, nu vom şti cât de repede vor creşte dobânzile la lei".

Menţionăm că o mare parte a creditelor acordate în lei sunt cele prin Programul Prima Casă, care au în spate garanţia statului. Sunt analişti care estimează că este posibil ca aceste împrumuturi să devină neperformante în momentul în care dobânzile vor creşte semnificativ.

Referitor la majorarea ROBOR, Ionuţ Dumitru spune că vorbim despre o corecţie pe pieţele emergente, după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Americii. FED a crescut, recent, dobânda şi, ca efect al acestei mişcări, au crescut şi dobânzile de pe pieţele emergente, susţine şeful Consiliului Fiscal, adăugând: "Aşteptându-se că pieţele mature vor creşte, capitalurile au ieşit din ţările emergente, mergând către SUA. Acest lucru a pus presiune pe curs, dar şi pe dobânzi".

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele variabile în lei.

La ultima licitaţie de titluri de stat, de luni, Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut doar 356 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunţat, de 800 milioane lei, la un randament mediu anual de 0,76%, în creştere semnificativă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, potrivit News.ro.

În ultimul an, ROBOR a oscilat, începând 2016 la nivelul de 1% şi ajungând la 0,77% în februarie, la 0,82% în iulie, 082% în august, respectiv 0.69% în octombrie.

Specialiştii atrag atenţia că modificările de la sfârşit de an nu corespund cu cele de la început de an, menţionând că totul depinde de cum se vor poziţiona marii jucători din economie - băncile, investitorii, exportatorii etc. -, la începutul anului viitor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Pan' la urma cum e doamna Oli? Ca ieri [Fragment eliminat, conform regulamentului] spunea ca nu e profitabil sa se imprumute tinerii in lei, mai ales la dobanzi mici ca le sar ratele in aer. Azi dom' Isar zice:"Scăderea dobânzilor la lei ar permite şi finanţarea mai ieftină a statului, adică dobânzi mai mici la împrumuturile în lei ale statului român". Adicatelea e profitabil sa te imprumuti la dobanzi mai mici, ori ca esti stat ori consumator.

    Tot marele profesor Piparoase spunea ieri ca domne, sar ratele in aer, se dubleza, se tripleaza. Eu ieri spuneam ca e imposibil lucrul asta si imi luam injuraturi de la postacii GCCC. Dar ce sa te astepti la niste indivizi de gen Melinte care ieri il ameninta pe un cetatean ca il strange de gat fiindca nu era de acord cu Zamfir si cu Transformersul cu VW Lupo. Revenind la Isar uite ce zice:"Cei cu credite în lei pot să se pregătească de o creştere a serviciului lunar, dar nu la o explozie, ne-a mai spus Lucian Isari". Cu alte cuvinte cam ce am spus eu ieri. Bun, uite ce mai zice Isar:

    "Până când nu va termina Isărescu negocierea cu noul Guvern, nu vom şti cât de repede vor creşte dobânzile la lei".Negocierile astea se cam termina pana prin martie, adica perioada in care se dau drumul la banii pentru Prima Casa. Adica ROBOR-ul nu o sa mai fie atunci la nivelul asta minim iar tinerii nu o sa ajunga in strada in 2 ani, dupa cum trambita sulfuros mirositor luptatorul de langa Piata Noua. Deci, toata propaganda GCCC-ista cam e demantelata culmea, chiar de Isar. Toata spaima si veninul imprastiate de "eroul" mustacios si ciracii lui sunt la fel ca zvonul toxic din data de 25 iunie 2015 cand vazuse el din Cisnadie cum se bulucesc grecii sa isi scoata banii din banci si cum baga el sperietii in oameni sa faca la fel si in Romania ca sistemul bancar se prabuseste pana la finele anului(2015 bineinteles) si raman cu para chioara. 

    1. Isar spune ca BNR ar trebui sa scada rata de dobanda fara vreun interes fata de cursul EURRON.

      Piperea estimeaza ceea ce se va intampla in realitate, BNR va tine de curs, dobanzile vor creste si debitorii in lei se vor trezi cu rate dublate in timp ce antreprenorii romani vor vedea lei pe National Geographic. 

      Cat sa-i mai subventioneze deponentii la banci pe cei care se imprumuta pt a cumpara locuinte si masini supraevaluate ( vanzatorii fac profit de cateva mii de euro la un autoturism, iar la locuinte si mai mult)

      Pune mana pe carte postac si lasa scripturile trimise de Necula ca sunt extrem de slabe. Nu stiu ce e cu ea in ultima vreme ca e cam lipsita de inspiratie. Probabil nu ii mai arde de scripturi de cand au luat-o la ochi sefii de la RAR. Asa ca lasa tampeniile primite la apelul de dimineata Sile si ai grija sa nu uiti chiria aia ca ti-am zis ca aia de la Asachi sunt cu ochii pe tine...

      Pai, parca nu deponentii subventionau creditele postarones, asa spuneati voi cozile de topor ieri. Acu' s-a schimbat schimbarea sau cum. Hai dati-o cinstit, daca in 2017 creste creditarea voi pierdeti niste sume fff importante de bani. De fapt nu tu care traiesti din plevusca ci sefii tai. Aud ca ciungarul de pe Remtea si ochiosul din Pantelimon i-au dat deja deadline dacului greu incercat de Dumnezeu de aici si viermuiala voastra frenetica din ultimele zile.

      De ce mi-ar trimite cineva scriptul raspunsului pe care ti l-am adresat tie, analfabet functional?

      Securitatea ceausista e aici de zeci de ani. Intamplarea face ca si eu. :) 

      Pentru ca voi postacii GCCC nu aveti voie sa scrieti altceva decat ce va trimite Necula in script. Asta a fost regula impusa de ea inca de anul trecut de cand a preluat prerogativele de la freneticul Teodorescu. Va stiu ca pe apa Pavel Lucian Vasile si ce vorbiti intre voi imi ajunge la urechi :))))

    D-le Isar, după ce ai contribuit la programul de guvernare cu care ai îngropat PNL la ALEGERI, de ce te dai mare finanțist în ziarul Bursa? Dacă nu pierdeaii timpul cu interviurile și articolele tale la Bursa, poate făceai un program de guvernare mai bun și soția ta ar fi și acum președintele PNL. Asa ca vezi mai bine de soție și copil și lasă-ne cu părerile tale despre politica BNR.

    1. Alegerile au fost pierdute de cei care au sustinut mafia securista si procuratura bolsevica.

      Nu Pavel Lucian Vasile, alegerile au fost pierdute SI din cauza populismului dement si al campaniilor de injurare si ponegrire a tinerilor, a antreprenorilor si cam a oricui a fost impotriva domnului deputat si a catelandrului sau de langa Piata Noua. De asta marele erou Anafurica Zamfart a luat un scor de ras la Brasov si a intrat in Parlament la vreo saptamana de la alegeri prin redistribuire.

      Si totusi a intrat.pacat. iar o sa vina cu idei noi de legi care sa afecteze orice idee de logica financiara si mai ales care sa afecteze tinerii (persoanele care nu au fusrat sau nu au bani sa isi cumpere o locuinta fara un credit prima casa sau un credit de locuinte). Orice om sanatos la cap a facut legatura evidenta: dupa legile minune ale l;ui zamfir si piperea a fost mult mai dificil sa accesezi un credit imobiliar. simplu.

      Basescu e seful tau. Din cauza lui Basescu a pierdut PNL.

    Nu credeti ca si presa a ajutat la prabusirea PNL tot mediatizandu-i atacurile sotului lui Gorghiu la BNR ? Daca parerile lui erau pertinente elegante reale serioase poate era altceva, dar asa...si-a tras glont in picior. 2 d-astia vocail si mediatizati daca-i ai in partid te fac cioburi. Acum s-a linistit ca au trecut alegerile. Sau doar se odihneste.

    1. Romanii stiau ca PNL-USR-PMP l-ar fi adus pe Băsescu în fruntea guvernului. De asta votanții de dreapta au cam preferat reformarea PNL-ului.

    iar apare fostul bancher, scos afara din system de bnr pentru atac asupra leului, sa ne explice ceva; de data asta, fix despre manipulari de cursuri fara un ban in buzunar, poveste cunoscuta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb