DUPĂ CE FLORIN CÎŢU A ANUNŢAT CĂ MFP SE PREGĂTEŞTE SĂ IA UN ÎMPRUMUT MARE Finanţele infirmă contractarea unui împrumut, în condiţii de criză

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2018

Finanţele infirmă contractarea unui împrumut, în condiţii de criză

Costurile de finanţare pentru statul român, în creştere - Ministerul Finanţelor a atras, ieri, 500 de milioane lei de la bănci, la un randament de 3,4% pe an, aproape dublu faţă de septembrie

Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaţionale, în contextul unei situaţii de criză, aşa cum fals s-a promovat în spaţiul public, a transmis, aseară, instituţia.

Precizarea a venit după ce, anterior, senatorul PNL Florin Cîţu transmisese, că, în cercurile internaţionale, se vorbeşte despre intrarea în criză a României, la jumătatea acestui an, dar şi că Ministerul Finanţelor se pregăteşte să negocieze un împrumut - "al doilea cel mai mare din istorie".

În conformitate cu legislaţia privind datoria publică, MFP anunţă în fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice, operaţiune realizată în fiecare an, a precizat MFP, adăugând: "În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat necesarul de finanţare pentru anul 2018 şi instrumentele pe care intenţionează să le utilizeze prin «Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018», publicat pe site-ul MFP. Potrivit programului indicativ, MFP intenţionează finanţarea necesităţilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piaţă (emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, emisiuni de euroobligaţiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populaţie şi trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituţiile financiare internaţionale.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional, acceptabil tuturor mediilor investiţionale, din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody's, Standard & Pooor's şi Fitch), cu o perspectivă stabilă.

De asemenea, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un onorabil loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE".

Schimbul de replici are loc într-un context în care ţara noastră se finanţează tot mai scump pe piaţa internă.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, ieri, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat pe 33 de luni, la un randament mediu de 3,4% pe an.

În septembrie 2017, MFP a împrumutat tot 500 milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa pe 32 de luni, la un randament mediu de 1,85% pe an, de aproape două ori mai mic faţă de cel de ieri.

Florin Cîţu a scris, ieri, pe Facebook: "Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte echipa de negociatori pentru a contracta un împrumut mare. Al doilea că mărime din istoria României.

Dragnea (n.r. Liviu Dragnea, preşeditele PSD) şi Vâlcov (n.r. Darius Vâlcov, fost ministru de finanţe) nu ne spun, încă, de unde vor lua împrumutul. FMI+Banca Mondială+Comisia Europeană (dobânzi mai mici, dar reforme mai dure şi control) sau un grup de bănci private cu legături strânse cu o ţară vizitată recent de Liviu Dragnea (sic!)?"

Potrivit senatorului PNL, "criza românească" este o certitudine: "România este în criză şi deja se vorbeşte în mediile occidentale de aşa numită «criză românească» (vezi lipsa României de la Davos, bulgarii sunt acolo). Iar pentru a nu ne prăbuşi, Dragnea va lua un împrumut mare.

Întrebarea pe care ar trebui să i-o puneţi toţi lui Liviu Dragnea: Dragnea, ai de gând să faci un referendum înainte să iei acest împrumut (al doilea ca mărime din istoria României)?"

Florin Cîţu a lăsat să se înţeleagă că are informaţiile dintr-un document văzut la un străin. Domnia sa a arătat: "Trebuie să ştiţi adevărul. Un povestitor, care lucrează într-o instituţie într-o ţară adevărată, partener strategic al României, mi-a arătat un document. L-am citit şi sunt două concluzii importante. Una aţi mai auzit-o enunţată de mine, dar a două este informaţie bombă (n.r. împrumutul pregătit de MFP).

Partenerii noştri strategici au dat verdictul.

România este în criză. O criză care va ajunge la nivel de alertă la jumătatea acestui an.

«Criza românească» (aşa se vorbeşte la Davos) se manifestă, conform partenerilor noştri în trei dimensiuni: - criză politică şi instituţională; - criză economică profundă generată de dezechilibre economice vizibile şi uşor de anticipat; - criză morală a societăţii româneşti.

Cele trei dimensiuni ale «crizei româneşti» oferă motive de îngrijorare atât din punct de vedere al intereselor economice ale partenerilor noştri, dar şi din punct de vedere geostrategic şi al funcţionarii statului de drept.

Îmi doresc ca măsurile sugerate de materialul respectiv să nu fie aplicate niciodată României.

Prestaţia lamentabilă, a nu mai puţin de două guverne PSD, în doar 12 luni, a generat o profundă criză de comunicare şi credibilitate în ochii partenerilor noştri occidentali. Atacul la legile justiţiei a întregit tabloul care arată că România nu este guvernată.

Oamenii au dreptate. Asta este şi părerea mea. PSD a generat în România anul trecut criză economică, politică şi morală. PSD nu poate guverna România!"

În 2018, Ministerul Finanţelor va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ma intreb pina cind mai are credibilitate acest individ Citu dupa cite tentative de manipulare a avut in ultimul an. chiar nu v-ati saturat sa-l mai ascultati si sa puneti botul la acest impostor zis analist financiar

    1. Este vizibila satisfactia cu care Bursa il citeaza pe Citu , nu-mi amintesc ca in septembrie 2017 sa fi apreciat randamentul de 1,85% ,acum se reped sa anunte ca 3,4% prevesteste cataclisme economice.Vocatie de gropari interesati !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb