DUPĂ CE INSTANŢA A DAT CÂŞTIG DE CAUZĂ BANCPOST ANPC pierde şi în faţa OTP Bank, pe cesiunile de credite

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 octombrie 2019

ANPC pierde şi în faţa OTP Bank, pe cesiunile de credite

Deciziile nu sunt definitive

Sorin Manţu, ANPC: "Aşteptăm motivarea şi vom face apel"

Asociaţia CREDERE: "O astfel de soluţie nu poate decât să încurajeze băncile să cesioneze în continuare credite fără să se teamă prea mult de consecinţe"

Instanţa a dat câştig de cauză OTP Bank în procesul cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind cesiunile de credite, după ce, în urmă cu câteva luni, şi Banc-post a câştigat, pe aceeaşi speţă.

Ambele decizii au fost pronunţate pe fond, ANPC având drept la apel.

Amintim că, atât OTP Bank, cât şi Bancpost au contestat hotărârea ANPC de sancţionare a celor două bănci pentru cesionare ilegală a creditelor în Olanda. Instituţiile de credit fuseseră sancţionate de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, la finalul anului trecut, pentru tot portofoliul de credite cesionate.

ANPC va face apel în cazul OTP Bank, aşa cum a procedat şi în procesul cu Bancpost, după cum ne-a spus Sorin Manţu, inspector în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor din Constanţa (CJPC) - care a întocmit procesele verbale ce au stat la baza sancţiunilor aplicate de instituţie asupra celor două bănci -, precizând: "Aşteptăm motivarea deciziei, care probabil că va susţine acelaşi lucru ca în cazul Bancpost. Acolo se spunea că nu trebuia sancţionată banca din România, ci EFG, dar aceasta din urmă nu este persoană juridică românească".

O astfel de soluţie nu poate decât să încurajeze băncile să cesioneze în continuare credite fără să se teamă prea mult de consecinţe, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei CREDERE. Aceştia ne-au transmis: "Se pare că, în opinia judecătorului care a analizat cazul, o practică ilegală nu trebuie sanc-ţionată în niciun fel. Debitorii rămâ în continuare captivi într-o relaţie toxică şi bazată pe o ilegalitate.

Din câte se pare, nu contează niciun fel de reguli în administrarea unui portofoliu de credite, niciun fel de reguli ale BNR, important este să se facă profituri cât mai mari, nu este aşa important cadrul legal. Entităţile către care au fost cesionate aceste credite nu aveau licenţă bancară, nu erau autorizate să perceapă dobânzi, dar se pare că astfel de lucruri nu mai au importanţă.

Argumentaţia ANPC era foarte clară în această speţă. Rămâne să aşteptăm apelul, atât în această speţă, cât şi pe speţă similară care vizeaza Banc-post. Vom vedea dacă o astfel de decizie va fi menţinută şi de Tribunal".

Conform informaţiilor de pe portalul Instanţei, Judecătoria sectorului 1 din Bucureşti a decis, vineri, în cazul OTP Bank: "Admite plângerea. Anulează procesul verbal seria ANPC nr. 0765213 întocmit la data de 14.12.2018 de intimată. Exonerează petenta de plata amenzii aplicate şi înlătură măsurile de remediere dispuse. Ia act că petenta a precizat că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Ia act că intimata nu a solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 11.10.2019".

Amintim că, prin măsura luată anul trecut, ANPC a extins asupra întregului portofoliu de credite cesionate sanc-ţiunea aplicată de CJPC pentru împrumurile vândute în Olanda, dis-punând restituirea dobânzilor încasate între anii 2006 şi 2015. Se pare că dobânzile încasate de-a lungul timpului depăşesc 200 de milioane de euro.

Procesul verbal emis de CJPC arăta, printre altele: "Prin cesiunile realizate de către OTP Bank România SA către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 şi 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziţionat contracte de credit în moneda CHF (franci elveţieni), pentru care nu s-a prezentat licenţă de funcţionare, existând licenţă de funcţionare pentru desfăşurare activităţi de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinţi maghiari)".

În aceste condiţii, CJPC a stabilit că entitatea respectivă nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.

"Privind OTP Bank Nyrt, s-a constatat că nu deţine autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF şi EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în monedele menţionate s-a realizat cu depăşirea autorizaţiei de func-ţionare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal de sancţionare al CJPC.

Din anul 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze creditele primite de la OTP Bank România, fiind transferate împrumuturi fără restanţe din Ungaria către Olanda.

Anterior, ziarul BURSA publicase cazul unui client împrumutat la OTP Bank, care ne-a transmis că OTP Financing Solutions, căreia OTP i-a vândut împrumutul cu plata la zi, nu funcţionează ca o entitate financiară autorizată.

Cea mai mare parte a creditelor acordate de OTP Bank în franci elveţieni a fost externalizată unei entităţi din Olanda, însă în anul 2015 acestea au fost repatriate integral, astfel încât toţi clienţii OTP Bank să poată beneficia de oferta de conversie a creditelor acordate în CHF, făcută de bancă la acea dată.

În cazul Bancpost, totalul dobânzilor încasate depăşeşte 300 de milioane de euro, conform unui document al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, care arată: "S-a constatat că, prin perceperea cu încălcarea prevederilor legale de către EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.), de sume de bani reprezentând dobândă, comision de administrare şi penalităţi, a fost creat un prejudiciu consumatorilor stabiliţi în România estimat la cel puţin 300 milioane de euro (...), prejudiciu estimat doar pentru perioada 2008-2015, perioadă pentru care s-au cercetat rapoar-tele anuale EFG New Europe Funding II B.V., fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 şi fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".

Bancpost, controlată de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.

Documentul citat subliniază că, în data de 28.03.2018, s-a constatat cesionarea creditelor aflate în portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.

În legătură cu acest subiect, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Inves-tigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sorin Manţu ne-a spus că, în cazul deschis în penal împotriva Bancpost, Instanţa a hotărât neînceperea urmăririi penale.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Întreb și eu, nu sunt priceput in domeniu dar ma bazez pe logica : Nu BNR-ul ar trebui sa supravegheze la astfel de practici?

    1. Bineinteles ca BNR supravegheaza, dar se gaseste si ANPC sa se amestece unde nu se pricepe; drept dovada mai sus, pierde pe linie in instanta.

    Asa se joaca străinii în tara noastră. Au scos bani din tara fraudind statul, în timp ce sunt susținuți de semenii nostri din poziții înalte ale statului!

    Ăștia suntem. De aia, dacă tot suntem vânduți, e potrivit mai bine sa mergem în tarile care ne-au cumpărat, ca sigur e mai bine acolo.

    Nu v-ati plictisit de prostiile lui Mantu? Cat va mai trebuie sa intelegeti ca omul e un biet incompetent caruia ii colcaie mintea de conspiratii si care nu poate scrie un proces verbal care sa reziste in instanta?

    1. Nu conteaza cat de bine este scris un proces- verbal! Daca impactul financiar impotriva bancii depaseste o anumita valoare, procesul- verbal de constatare a contraventiei este anulat de instanta, in final. Nu exista nicio exceptie de la aceasta regula. Ba ca fapta nu a fost suficient descrisa, ba ca sanctiunea a fost aplicata la mai mult de 6 luni de la savarsirea faptei, ba ca trebuia invocat art. 7 si nu art .9, ba ca trebuia aplicat art. 9 si nu art. 7 si tot asa. Cand masura se refera la un singur contract, se mai castiga prin unele instante din tara, dar cand s-au dispun masuri pentru toate contractele similare, toate procesele verbale au fost anulate. Raspunderea magistratilor....?

      Dl. Mantu Sorin este un comisar foarte bun, curajos si perseverent. Daca ar exista si cativa judecatori cu aceste calitati, s-ar schimba lucrurile. Pana atunci, ne tocim mintea, nervii si sanatatea in zadar.

      Mugureleee boala ta nu are tratament.La fel și frustrările tale legate de d-l Mantu care face ( cât poate) pentru oameni...dar tu Mugurel n ai cum să înțelegi.Cap ai,minte" ce ți mai trebuie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb