DUPĂ CE PARLAMENTUL A RESPINS RAPORTUL DE ACTIVITATE, Irina Radu - noul preşedinte interimar al TVR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 24 septembrie 2015

Aproape 700 milioane lei - datoriile televiziunii publice, la finalul lui 2014

Ponta: "TVR - televiziunea cu cele mai mari datorii şi cu cea mai mică audienţă"

Irina Radu a fost numită, ieri, în funcţia de preşedinte interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al instituţiei aferent anului trecut. În aceste condiţii, potrivit legii, Consiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR Stelian Tănase se consideră demişi.

Plenul Parlamentului a votat numirea Irinei Radu ca preşedinte interimar al TVR cu 231 voturi pentru şi trei voturi împotrivă, în condiţiile în care PNL nu a participat la vot.

Noul şef al TVR a precizat că este prematur să spună ce planuri are din noua poziţie pe care o ocupă şi că-şi va concentra atenţia pe modificarea legii, prioritatea, în acest moment, fiind plata salariilor şi audienţa. Domnia sa a afirmat, citată de Mediafax, că nu este satisfăcută de emisiunile care se fac acum în TVR.

Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD a precizat că, Guvernul şi Parlamentul vor lucra cu noul şef al TVR în vederea întocmirii unui pachet legislativ de relansare a televiziunii publice.

Potrivit liderului PSD, noua lege a TVR trebuie adoptată în cel mult o lună şi jumătate, iar o întârziere a acesteia ar conduce la situaţia în care SRTv "nu va mai scăpa" şi ar putea să ajungă la colaps.

Dragnea a spus că a solicitat deja opoziţiei ca discuţiile pe această lege să înceapă chiar de săptămâna viitoare.

În contextul în care televiziunea de stat se află, de mai mulţi ani, într-o situaţie critică din punct de vedere financiar, Stelian Tănase, fostul şef al instituţiei, a subliniat în mai multe rânduri că insolvenţa TVR nu poate fi evitată.

Ex-preşedintele TVR a menţionat, acum circa un an şi jumătate: "Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că nu poate fi evitată (n.r. insolvenţa), dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvenţă. (...) Televiziunea Română este nereformată. Jumătate este un fel de televiziune de stat de tip moscovit, din blocul sovietic, şi jumătate este o televiziune care se comportă ca orice televiziune într-o piaţă liberă. Aşa nu putem să mergem, e struţo-cămilă. Este exact ca un Trabant cu care vrem să întrecem maşinile care se produc anul acesta. Esenţial, în acest pas, este o lege nouă a televiziunii. Sper să găsim înţelegere şi să o trecem foarte repede".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, în plenul Parlamentului, că interimatul la conducerea TVR nu este o soluţie şi că se îndoieşte că Stelian Tănase era membru al vreunui partid, astfel încât să fie necesar să fie schimbat.

Referitor la dezbaterea unei noi legi a televiziunii, Alina Gorghiu a menţionat: "Niciodată PNL nu a refuzat dialogul pe teme importante. Săptămâna viitoare vom accepta orice întâlnire pentru a creiona viitoare lege a TVR. Mai rămâne întrebarea dacă a fost pusă problema şi Guvernului. Ştiţi că acele datorii nu se vor rezolva în Parlamentul României, ci doar prin asumarea factorului guvernamental? Aţi vorbit şi cu domnul Ponta să vedeţi dacă aceste datorii vor fi plătite pentru a vedea dacă situaţia la TVR se va îmbunătăţi? Dacă da, veţi avea toată deschiderea din partea PNL".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va sprijini cu ce poate televiziunea de stat, dar cu "respect faţă de banii publici", precizând că TVR este televiziunea cu cele mai mari datorii şi cu cea mai mică audienţă şi adăugând că nu crede că trebuie mărită nicio taxă.

Irina Radu a deţinut funcţia de director de programe al TVR din 2013 până în prezent, a fost director al canalului TVR 1, din 2004 până în 2006, director interimar al canalului TVR 2 pentru o scurtă vreme şi director Evenimente Speciale.

Noul şef al TVR a mai deţinut funcţiile de redactor-prezentator la TVR Iaşi, producător şi prezentator al Jurnalului TVR, redactor-şef la Ştiri, realizator emisiuni şi redactor-şef al Redacţiei Copii-Tineret.

În perioada 1998-2002 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române.

SRTv - pierderi de peste 81,5 milioane lei, în 2014

Televiziunea de stat a înregistrat şi anul trecut pierderi, în valoare de peste 81,5 milioane lei, la un volum de venituri de 544 de milioane de lei şi cheltuieli de 625,8 milioane lei, după cum arată raportul de activitate al instituţiei.

TVR a avut, la finalul lui 2014, datorii totale de 693,3 milioane lei, cu 12% mai puţin faţă de perioada similară a anului precedent, potrivit raportului, care precizează: "Această scădere s-a produs în condiţiile diminuării volumului de încasări în 2014, cu 17% (66 milioane lei) faţă de nivelul anului 2013, care a condus şi la scăderea volumului de plăţi cu 19% (75,3 milioane lei). (...) Având în vedere că nivelul încasărilor din principala sursă de finanţare a SRTv, taxa pentru serviciul public de televiziune, a avut o creştere nesemnificativă în anul 2014, comparativ cu anul 2013, putem concluziona că subfinanţarea a determinat diminuarea volumului de plăţi către bugetul de stat şi către furnizori în cursul anului 2014".

În condiţiile în care situaţia financiară dificilă a televiziunii persistă de ani buni, iar fiscul a pus poprire pe conturile TVR de mai multe ori, SRTv a trecut printr-un program de restructurare impus de Guvern, făcând disponibilizări colective şi apelând la reduceri de costuri şi la desfiinţarea unor canale şi programe.

În ultimii ani, în cadrul Televiziunii publice, au avut loc mai multe acţiuni de protest ale angajaţilor instituţiei faţă de managementul televiziunii şi de măsurile adoptate pentru redresarea situaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb