Dosarul în care compania Lukoil şi mai mulţi directori ai rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti sunt acuzaţi de infracţiuni economice a fost retrimis la instanţă, după ce procurorii au remediat neregularităţile din rechizitoriu, aşa cum solicitase Tribunalul Prahova.
Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a anunţat, într-un comunicat transmis vineri, că procurorii au remediat neregularităţile constatate de judecători în rechizitoriul întocmit în dosarul Lukoil, iar cauza a fost retrimisă la instanţă.
Astfel, Tribunalul Prahova va continua judecarea dosarului în care Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi şase directori ai rafinăriei Lukoil Ploieşti sunt judecaţi pentru infracţiuni economice.
La începutul lunii ianuarie, Tribunalul Prahova a trimis înapoi, la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, dosarul în care compania Lukoil şi directori ai rafinăriei Petrotel Lukoil Ploieşti sunt inculpaţi pentru infracţiuni economice, din cauză că procurorii nu au răspuns judecătorilor dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată, după ce în actul de sesizare a instanţei s-au constatat mai multe neregularităţi atât la capitolul "în fapt", cât şi la capitolul "în drept".
În luna decembrie 2015, judecătorii au constatat neregularităţi în rechizitoriul întocmit în dosarul Lukoil de către procurori, ce constau în "neindicarea activităţii infracţionale concrete a inculpaţilor, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunţat de procuror, prin raportare la atribuţiunile de serviciu; nedescrierea concretă a actelor materiale; lipsa analizei procesului decizional în cadrul societăţii (modul în care funcţiona consiliul de administraţie, componenţa acestuia şi influenţa voturilor inculpaţilor ce fac parte din acesta; ierarhia în cadrul societăţii; în situaţia în care unele decizii au fost luate în Adunarea Acţionarilor - majorarea capitalului social - analizarea modului în care inculpaţii au contribuit la acestea, în condiţiile în care majoritatea nu făceau parte din acest organ colectiv, şi a modului în care erau obligaţi să aducă la îndeplinire hotărârile AGA; cine a participat la luarea deciziei de împrumutare a societăţii, şi a altor aspecte considerate relevante), pentru a demonstra caracterul esenţial al acţiunilor inculpaţilor în luarea deciziilor".
În cazul societăţii Lukoil Europe Holdings BV Olanda, judecătorii au constatat în urmă cu o lună că procurorii nu au indicat o anumită persoană fizică ce ar fi acţionat în numele societăţii. De asemenea, dosarul care fusese trimis la instanţă nu indica societăţile comerciale favorizate de acţiunile inculpaţilor şi a interesului direct sau indirect al lui Andrey Bogdanov şi Andrei Raţă în cadrul societăţilor favorizate. Pe lângă aceste neregularităţi, constatate de judecători la capitolul "în fapt", Tribunalul Prahova a constatat neregularităţi şi la capitol "în drept", fiind vorba despre "neconcordanţe în prezentarea actelor materiale ale infracţiunilor deduse judecăţii, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate; nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat şi pentru fiecare an în parte; nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză, iar în situaţia în care s-ar considera că şi acţionarii S.C. Petrotel Lukoil S.A. sunt persoane vătămate, identificarea şi indicarea tuturor acestor persoane, potrivit dezvoltărilor din considerentele prezentei încheieri", preciza la acel moment instanţa.
În august 2015, dosarul în care Lukoil şi reprezentanţi ai săi sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii a fost trimis în judecată, potrivit Medifax.
În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani. La o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.