DUPĂ CE UNII INVESTITORI AU SEMNALAT SUSPICIUNI DE "INSIDER TRADING" ÎN CAZUL VÂNZĂRILOR DE ACŢIUNI ROMGAZ Greg Konieczny spune că FP nu a tranzacţionat pe bază de informaţii privilegiate

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2016

Greg Konieczny spune că FP nu a tranzacţionat pe bază de informaţii privilegiate

ASF nu comentează situaţia

Nu există posibilitatea ca Fondul Proprietatea să fi făcut ofertele de vânzare de acţiuni Romgaz, în această lună şi în octombrie 2015, pe baza unor informaţii privilegiate, potrivit declaraţiilor lui Greg Konieczny, managerul FP, după ce unii investitori s-au arătat nemulţumiţi de faptul că plasamentele private au fost urmate de informări cu impact negativ asupra emitentului.

Oferta de plasament privat pentru vânzarea de acţiuni Romgaz iniţiată de Fondul Proprietatea, anunţată Bursei de Valori pe data de 19.10.2015, a fost urmată de anunţul Romgaz din 27.10.2015, privind demararea procesului de rectificare a Bugetului pe 2015.

De asemenea, oferta de plasament privat pentru vânzarea de acţiuni Romgaz iniţiată de Fondul Proprietatea, anunţată Bursei de Valori pe data de 19.04.2016, a fost urmată de anunţul Romgaz din 26.04.2016 privind încetarea contractului cu EON, în valoare de 281,37 milioane de lei.

Se pare că unii investitori se pregătesc să reclame Fondul Proprietatea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), considerându-se prejudiciaţi, după participarea la ofertele iniţiate de FP.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, ne-a declarat:

"Tot ce vă pot spune este că avem reguli foarte stricte de conformitate în privinţa informaţiilor materiale, privilegiate sau celor care nu sunt publice.

Nu am avut niciun fel de informaţii referitoare la evenimentele importante care au avut loc la Romgaz, iar dacă am fi avut astfel de informaţii, nu am fi făcut această tranzacţie. Nu am avut niciun fel de informaţii, în afara celor comunicate în mod public în piaţă de către companie".

Deşi cu alte ocazii a anunţat că face anchete (de exemplu asupra unei posibile manipulări a pieţei de către "OIL Terminal"), Autoritatea nu a dorit să comenteze acuzaţiile aduse Fondului Proprietatea.

"În conformitate cu prerogativele atribuite prin lege, monitorizarea emitenţilor şi a operaţiunilor cu instrumente financiare se înscrie printre activităţile specifice Autorităţii de Supraveghere Financiară", ne-au transmis oficialii ASF, adăugând: "În situaţia în care în urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente sunt adoptate măsuri care pot fi făcute publice, în funcţie de caracterul acestora.

ASF nu comentează aspecte care ţin de activitatea curentă specifică".

În octombrie, Fondul a vândut un pachet de 4,15% din Romgaz, pentru 456 milioane lei (103,1 milioane euro), preţul de 28,5 lei/ acţiune fiind cel mai mic de la listarea companiei pe piaţa de capital (noiembrie 2013).

Recent, FP a renunţat şi la pachetul pe care îl mai avea, de 5,84% din SNG.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. dupa caderea pretului la petrol urmeaza gazul si energia electrica.cred ca EON a asteptat ca FP sa vinda romgaz

    1. konietz !

      in urma cu un an FP se lista pe segmentul bursei din Londra. Foarte putini dintre cititorii nostri au remarcat faptul ca intre 1 ianuarie si 30 aprilie s-a folosit IFRS pentru determninarea VAN. Imediat dupa listare, bineinteles cu acordul binevoitor al ASF s-a modificat din nou conform RAS. Acest lucru a permis ca VAN-ul sa creasca..."Începând din data de 1 ianuarie 2015, IFRS a devenit baza contabilă

      statutară pentru Fondul Proprietatea, evidențele contabile în 

      conformitate cu IFRS fiind folosite pentru calculul VAN pentru

      elementele care nu fac parte din portofoliul de instrumente financiare" Acesta este extrasul din luna APRILIE 2015. Sa vedem acum extrasul din luna MAI 2015...ASF 2 per 2014 este inlocuit cu ASF 1 per 2015 si astfel VAN se calculeaza din nou conform Romanian Accounting Standards..... Ce o intelege Cher Lock Holmes din contabilitatea romaneasca nu am cum sa va povestesc... 

      oare o sa mai puna "botu" la urmatoarea listare?

      in slujba Scotland Yard si a adevarului. Niciun investitor ar trebui sa fie pacalit...Afla regina si s-ar putea sa fie NOT AMUSED.Intra si Null Null Sieben pe fir e deja stramt coridorul pentru Dr. Moriarty...

    era culmea sa zica invers, ceva a fost , poate o coincidenda nefavorabila sau o mana criminala

    Stiu ca FP doreste cash prin lichidarea activelor insa cred ca vanzarea Romgaz a fost o greseala.Aveai divident de 10% pe termen mediu companiea este stabila , nu are datorii are un per de 6 si P/bv de aproape 1.Ce nu intele eu este de ce romanii prefera sa stea cu banii in banca cu 0.5 -1% dobanda si nu intra in bursa pentru 5-10% divedent (TGN,Tel,SNG, etc) chiar nu inteleg ...?!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb