DUPĂ CINCI ANI CU PIERDERI "Freddie Mac" are profit de 11 miliarde dolari

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2013

"Freddie Mac" are profit de 11 miliarde dolari

Dezbateri privind lichidarea finanţatorilor ipotecari controlaţi de guvern

Societatea americană de finanţare ipotecară "Freddie Mac" a raportat un profit net de 11 miliarde dolari pentru anul 2012, după o pierdere de 5,3 miliarde dolari în 2011, oficialii companiei susţinând că acest rezultat pozitiv s-a bazat pe creşterea preţurilor locuinţelor din SUA şi pe declinul volumului creditelor neperformante.

"Rezultă clar din profiturile pe care le-am obţinut că piaţa imobiliară a depăşit punctul critic", a declarat directorul executiv al "Freddie Mac", Donald Layton.

Societatea nu a mai avut profit din 2006, când câştigul a însumat 2,2 miliarde dolari, adică numai o cincime din cifra aferentă anului trecut.

"Freddie Mac" şi "sora" sa mai mare "Fannie Mae" cumpără ipoteci de la instituţiile creditoare şi le trans­formă în titluri pentru investitori, pe care le garantează. Cele două companii au fost naţionalizate în 2008, întrucât pierderile mari din creditele ipotecare le ameninţau solvabilitatea. "Freddie Mac" a acumulat sprijin financiar de la guvern de 71,3 miliarde dolari, din care a rambursat deja 23,8 miliarde dolari.

"Fannie Mae" nu şi-a anunţat încă profitul pe întreg anul trecut, însă în primele nouă luni, acesta a însumat 9,6 miliarde dolari.

În opinia unor analişti străini, marea întrebare care apare în acest moment este "ce se va întâmpla cu aces­te profituri mari - vor fi direcţionate de administraţia SUA către reducerea deficitului bugetar sau vor fi cheltuite pe piaţa imobiliară?"

Mai mult, încă de anul trecut, au apărut discuţii legate de viitorul celor două companii. Chiar dacă "Freddie Mac" şi "Fannie Mae" s-au redresat ca urmare a revigorării pieţei imobiliare, viitorul lor este nesigur, dat fiind că numeroşi parlamentari americani şi chiar administraţia Obama consideră că cele două companii controlate de guvern ar trebui lichidate.

Săptămâna trecută, Centrul Bipartizan pentru Politică (CBP) din SUA a făcut apel la lichidarea societăţilor "Fannie Mae" şi "Freddie Mac", considerând că pe piaţa imobiliară din SUA trebuie să existe creditori privaţi care să-şi asume riscul împrumuturilor din sectorul imobiliar. CBP - think tank cu sediul în Was­hington - urmăreşte lansarea unei dezbateri în privinţa rolului pe care îl are guvernul în piaţa imobiliară, respectiv obţinerea unui consens pentru schimbarea situaţiei.

Conform unei propuneri a CBP, băncile şi alte companii private ar prelua rolul nu doar în iniţierea procesului de creditare ipotecară, ci şi în cel de emitere a titlurilor garantate ipotecar. Aceste firme şi asiguratorii privaţi ar fi, astfel, entităţile care ar suporta riscul creditelor neperformante, cu excepţia cazurilor extreme, în care nu ar fi capabile să absoarbă noi pierderi. Propunerea CBP presupune, astfel, eliminarea implicării guvernului în piaţa imobiliară, în care capitalul privat ar avea un rol mai mare, însă un astfel de proces de transformare ar dura câţiva ani buni.

"Problemele de pe piaţa imobiliară sunt, în contiuare, severe şi urgente", a declarat George Mitchell, fost senator democrat, adăugând: "Credem că această propunere este o bună bază pentru lansarea unei discuţii la nivel naţional".

CBP mai arată că, într-o primă etapă, Congresul SUA ar trebui să reducă treptat limitele de împrumut pentru ipotecile garantate de guvern. Propunerea sugerează o limită de circa 275.000 de dolari pentru creditele eligibile să fie susţinute de guvern, faţă de 417.000 dolari în prezent. Ulterior, "Fannie Mae" şi "Freddie Mac" ar fi înlocuite cu o entitate publică ce va asigura garanţii limitate pentru titlurile ipotecare, însă numai atunci când societăţile private din domeniu nu ar putea acoperi eventualele pierderi.

Conform CBP, garantul public ar supraveghea piaţa ipotecară, ar stabili standarde pentru titlurile ipotecare garantate de guvern şi ar decide ce produse de creditare ar fi eligibile pentru susţinere de la guvern.

"Freddie Mac" şi "Fannie Mae" cumpără ipoteci în baza unei selecţii proprii, le garantează şi le transformă în titluri ipotecare pe care le vând investitorilor de pe piaţa secundară a ipotecilor. Astfel, ipoteca iniţială devine furnizoare de bani cu care sunt finanţate alte ipoteci pentru "americanii de rând", ceea ce susţine piaţa imobiliară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb