DUPĂ DOUĂ LUNI DE LA FRAUDA DE LA DEVA, Aproape 400 de păgubiţi de la "Broker" Cluj aşteaptă să fie contactaţi de autorităţi

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2009

Acţiunile BRK au înregistrat o apreciere de 8,97% de la începutul anului, ajungând la 0,1020 lei/titlu, la finalul şedinţei de ieri.

Acţiunile BRK au înregistrat o apreciere de 8,97% de la începutul anului, ajungând la 0,1020 lei/titlu, la finalul şedinţei de ieri.

Iniţiativa comună a păgubiţilor s-a blocat după primii paşi

La două luni de la izbucnirea scandalului de la sucursala din Deva a "Broker" Cluj, unde o directoare este acuzată că a încasat pe chitanţe false banii clienţilor, aproximativ 400 de investitori păgubiţi aşteaptă, în continuare, să fie contactaţi de autorităţi pentru a li se face dreptate şi restitui banii furaţi.

În acelaşi timp, iniţiativa unui grup de aproximativ 70 de investitori să întreprindă o acţiune comună în instanţă împotriva societăţii "Broker" Cluj nu s-a mai concretizat, aceştia neavând, până în momentul de faţă, un avocat care să le reprezinte interesele în justiţie.

"După ce dosarul cu plângerile noastre a fost trimis către DIICOT Hunedoara, ni s-a spus că urmează să fim contactaţi separat, ca să ni se ia declaraţii individuale", a declarat, pentru ziarul Bursa, unul dintre investitorii păgubiţi, care a dorit să îşi păstreze, însă, anonimatul.

"Ideea este că nu s-a făcut nimic până acum pentru rezolvarea acestei situaţii pentru că nu am fost contactaţi de nimeni, deşi furtul care a avut loc la Deva este mai mult decât clar", a mai spus domnia sa.

Potrivit investitorului, o parte dintre clienţii păgubiţi ai sucursalei din Deva s-au întâlnit la finele lunii ianuarie ca să pună la punct o strategie comună de acţiune în instanţă împotriva casei de brokeraj. Aceasta s-a lovit, însă, de o serie de impedimente legale şi financiare.

"Ne-am întâlnit vreo 70 de investitori, am făcut o listă cu o parte din cei păgubiţi şi am încercat să întreprindem o acţiune colectivă ca să ne recuperăm banii furaţi la Deva", a precizat sursa citată. Potrivit domniei sale, investitorii s-au adresat unui avocat care i-a refuzat ulterior, explicând că o acţiune civilă în instanţă ar putea dura cel puţin doi ani de zile.

"Avocatul ne-a spus că a fost demarată acţiunea pe partea de penal, aceasta având întâietate în faţa acţiunii civile şi ne-a sfătuit să aşteptăm", a precizat sursa amintită.

Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital, ne-a precizat că a fost contactat de aproximativ 30 de investitori păgubiţi la Deva pentru a-i reprezenta în justiţie. Domnia sa ne-a spus că nu a încheiat toate formalităţile necesare în acest sens, aşteptând ca păgubiţii în cauză să îi mai pună la dispoziţie o serie de documente.

Neregulile de la sucursala din Deva a "Broker" Cluj au ieşit la ivea­lă la finele lunii ianuarie, când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis să suspende activitatea casei de brokeraj pentru două săptămâni şi a întreprins o anchetă în acest sens. Principala acuză adusă la adresa directoarei de la sucursala din Deva vizează fraudarea clienţilor societăţii prin emiterea unor chitanţe false.

Ulterior, ancheta a fost preluată de DIICOT-Hunedoara şi este în des­făşurare.

Recent, oficiali din CNVM au declarat, pentru ziarul Bursa, că arbitrul pieţei de capital a finalizat, în urmă cu două săptămâni, ancheta de la "Broker" Cluj, urmând ca reprezentanţii societăţii să trimită propriile observaţii pe marginea raportului de anchetă. Data limită până la care conducerea "Broker" putea să trimită aceste observaţii a expirat vinerea trecută.

39 de acţionari ai "Broker" Cluj solicită alegerea unui nou CA

După ce Consiliul de Administraţie al "Broker" Cluj l-a demis, la finele săptămânii trecute, pe Petru Prunea din funcţia de preşedinte al societăţii, 39 de acţionari, care deţin concertat, 10,0577% din companie, solicită revocarea membrilor CA şi alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Această solicitare va fi supusă spre aprobare acţionarilor societăţii în Adunarea Generală de pe 11 aprilie, fiind inclusă pe ordinea de zi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A fost declinata competenta catre Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj !!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb