• Iniţiativa comună a păgubiţilor s-a blocat după primii paşi
La două luni de la izbucnirea scandalului de la sucursala din Deva a "Broker" Cluj, unde o directoare este acuzată că a încasat pe chitanţe false banii clienţilor, aproximativ 400 de investitori păgubiţi aşteaptă, în continuare, să fie contactaţi de autorităţi pentru a li se face dreptate şi restitui banii furaţi.
În acelaşi timp, iniţiativa unui grup de aproximativ 70 de investitori să întreprindă o acţiune comună în instanţă împotriva societăţii "Broker" Cluj nu s-a mai concretizat, aceştia neavând, până în momentul de faţă, un avocat care să le reprezinte interesele în justiţie.
"După ce dosarul cu plângerile noastre a fost trimis către DIICOT Hunedoara, ni s-a spus că urmează să fim contactaţi separat, ca să ni se ia declaraţii individuale", a declarat, pentru ziarul Bursa, unul dintre investitorii păgubiţi, care a dorit să îşi păstreze, însă, anonimatul.
"Ideea este că nu s-a făcut nimic până acum pentru rezolvarea acestei situaţii pentru că nu am fost contactaţi de nimeni, deşi furtul care a avut loc la Deva este mai mult decât clar", a mai spus domnia sa.
Potrivit investitorului, o parte dintre clienţii păgubiţi ai sucursalei din Deva s-au întâlnit la finele lunii ianuarie ca să pună la punct o strategie comună de acţiune în instanţă împotriva casei de brokeraj. Aceasta s-a lovit, însă, de o serie de impedimente legale şi financiare.
"Ne-am întâlnit vreo 70 de investitori, am făcut o listă cu o parte din cei păgubiţi şi am încercat să întreprindem o acţiune colectivă ca să ne recuperăm banii furaţi la Deva", a precizat sursa citată. Potrivit domniei sale, investitorii s-au adresat unui avocat care i-a refuzat ulterior, explicând că o acţiune civilă în instanţă ar putea dura cel puţin doi ani de zile.
"Avocatul ne-a spus că a fost demarată acţiunea pe partea de penal, aceasta având întâietate în faţa acţiunii civile şi ne-a sfătuit să aşteptăm", a precizat sursa amintită.
Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital, ne-a precizat că a fost contactat de aproximativ 30 de investitori păgubiţi la Deva pentru a-i reprezenta în justiţie. Domnia sa ne-a spus că nu a încheiat toate formalităţile necesare în acest sens, aşteptând ca păgubiţii în cauză să îi mai pună la dispoziţie o serie de documente.
Neregulile de la sucursala din Deva a "Broker" Cluj au ieşit la iveală la finele lunii ianuarie, când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis să suspende activitatea casei de brokeraj pentru două săptămâni şi a întreprins o anchetă în acest sens. Principala acuză adusă la adresa directoarei de la sucursala din Deva vizează fraudarea clienţilor societăţii prin emiterea unor chitanţe false.
Ulterior, ancheta a fost preluată de DIICOT-Hunedoara şi este în desfăşurare.
Recent, oficiali din CNVM au declarat, pentru ziarul Bursa, că arbitrul pieţei de capital a finalizat, în urmă cu două săptămâni, ancheta de la "Broker" Cluj, urmând ca reprezentanţii societăţii să trimită propriile observaţii pe marginea raportului de anchetă. Data limită până la care conducerea "Broker" putea să trimită aceste observaţii a expirat vinerea trecută.
• 39 de acţionari ai "Broker" Cluj solicită alegerea unui nou CA
După ce Consiliul de Administraţie al "Broker" Cluj l-a demis, la finele săptămânii trecute, pe Petru Prunea din funcţia de preşedinte al societăţii, 39 de acţionari, care deţin concertat, 10,0577% din companie, solicită revocarea membrilor CA şi alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.
Această solicitare va fi supusă spre aprobare acţionarilor societăţii în Adunarea Generală de pe 11 aprilie, fiind inclusă pe ordinea de zi.
1. BRK caz PENAL
(mesaj trimis de i r în data de 31.03.2009, 12:30)
A fost declinata competenta catre Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj !!!