Rezervele valutare ţinute la Banca Naţională a României au ajuns la 28,73 miliarde euro, la 30 noiembrie, nou maxim istoric, după ce, în octombrie, însumau 28,40 miliarde euro.
Alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice cu sumele provenind din împrumuturile în valută efectuate pe piaţa internă (2,2 miliarde euro), în noiembrie, au contribuit cel mai mult la sporirea rezervelor valutare. "În cursul lunii, au avut loc intrări de 2,693 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv cu sumele provenind din emisiunile de obligaţiuni de stat în valută de pe piaţa internă), venituri din administrarea rezervelor in-ternaţionale şi altele", se arată în comunicatul BNR.
Finanţele au organizat, în noiembrie, două emisiuni de obligaţiuni în valută, cu maturităţi de trei ani, respectiv un an, în sumă de 793,8 milioane euro, respectiv 1,4 miliarde euro. MFP a fost nevoit să recurgă la împrumuturi pe piaţa internă pentru a finanţa deficitul bugetar, în contextul amâ-nării tranşelor din împrumuturile financiare internaţionale.
Potrivit comunicatului BNR, ieşirile pe parcursul lunii trecute au totalizat 2,35 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2,59 miliarde euro, se mai arată în comunicatul Băncii Centrale.
Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 30 noiembrie 2009, au fost de 31,33 miliarde euro, faţă de 30,74 miliarde euro, la 31 octombrie 2009.
Plăţile scadente în luna decembrie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 76 milioane euro.