DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU BĂSESCU Mediul investiţional - îngrijorat de efectele reducerii CAS

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iulie 2014

Mediul investiţional - îngrijorat de efectele reducerii CAS

Pogonaru: "Preşedintele Băsescu va amâna diminuarea CAS până când Guvernul va obţine girul FMI"

Reducerea CAS la angajator continuă să fie un subiect de dezbatere între conducătorii ţării şi mediul de afaceri, preşedintele Traian Băsescu având, ieri, o întâlnire cu investitorii din ţara noastră pe această temă.

Reacţiile oamenilor de afaceri exprimate după discuţia cu şeful statului au fost surprinzătoare.

Deşi atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul finanţelor Ioana Petrescu au spus în mai multe ocazii că autorităţile au prezentat oamenilor de afaceri cifrele aferente acestui proiect legislativ de relaxare fiscală, se pare că investitorii nu cunosc aceste detalii.

Mai mult decât atât, reprezentanţii mediului investiţional s-au arătat îngrijoraţi, ieri, de efectele pe care le-ar putea avea implementarea acestei măsuri.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a reiterat că mediul de business susţine adoptarea acestei măsuri, subliniind, totodată, că investitorii îşi doresc să ştie ce alte măsuri vor fi luate pentru diminuarea efectului pe care reducerea CAS îl va avea asupra bugetului.

"Ni s-a promis că nu vor fi măriri de taxe şi că efectul reducerii CAS va fi compensat printr-o colectare mai bună. Nu ne dorim creşteri de impozite, pentru a nu regreta diminuarea CAS", ne-a mai spus domnul Pogonaru.

Potrivit domniei sale, Preşedintele ţării, Traian Băsescu va amâna reducerea CAS cu 5% până la vizita delegaţiei FMI din luna noiembrie, pentru ca Executivul să obţină girul reprezentanţilor finanţatorilor internaţionali.

FMI vrea să înţeleagă cum intenţionează guvernul nostru să compenseze deficitul de venituri din reducerea CAS, a declarat, recent, în cadrul unei conferinţe, Gerry Rice, directorul de comunicare al instituţiei.

Potrivit domniei sale, Fondul împărtăşeşte obiectivul de a diminua povara mare a taxelor pe forţa de muncă, pentru a stimula angajările, dar susţine că fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar.

Rice a arătat că misiunea comună a FMI şi CE a avut discuţii constructive cu autorităţile române referitor la cum să asigure continuarea progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, dar unele subiecte cheie rămân nerezolvate, astfel că discuţiile vor continua.

Deşi, în altă ocazie, oamenii de afaceri ne-au spus că au toată susţinerea Guvernului cu privire la relaxarea fiscalităţii, acum, aceştia subliniază că reducerea unor taxe prezintă un real pericol pentru buget.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank şi şeful Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a confirmat că există un risc al reducerii CAS şi că oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de ceea ce se va întâmpla dacă se va menţine un deficit bugetar relativ mare.

Domnia sa a explicat că un deficit bugetar mare va fi acoperit tot din taxe, iar aceasta este "o îngrijorare care există" chiar dacă reducerea CAS ar avea beneficii importante: "Important nu este doar să reducem CAS, dar să înţelegem ce impact va avea pe bugetul ţării".

Preşedintele Raiffeisen Bank (vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini) a afirmat că "momentul oportun (n.r. pentru diminuarea CAS) va fi atunci când va exista un element de confort că, într-adevăr, măsura poate fi implementată fără să conducă la taxe noi în viitor".

Potrivit lui Steven van Groningen, mesajul principal al preşedintelui Băsescu pentru mediul de afaceri este acela că "nu trebuie, pentru o măsură pe termen scurt, să ajungem într-o situaţie care ar putea să conducă la efecte grave, cum ar fi punerea în pericol a acordului cu FMI, sau să se ajungă la situaţia de a renunţa la un principiu important, precum cota unică".

"Acest risc este real, punctul nostru de vedere nu diferă de opinia preşedintelui", a spus investitorul, precizând: "Există un risc real că nu atingem limitele impuse şi atunci asta ar putea duce la creşterea taxelor în viitor. Asta necesită prudenţă în a implementa o măsură precum reducerea CAS".

Guvernul a aprobat, în luna iunie, proiectul de lege care prevede reducerea CAS, iniţiativa fiind votată şi de Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu refuză, însă, să promulge Legea, spunând că doreşte să cunoască exact ce măsuri vor fi adoptate de Guvern pentru acoperirea deficitului creat prin reducerea acestor contribuţii.

În aceste condiţii, şeful statului, primul ministru şi ministrul finanţelor au discutat, luni, pe marginea acestui subiect, întâlnirea dovedindu-se, însă, un eşec.

Ioana Petrescu a declarat, într-o emisiune de televiziune, că nu a prezentat cifre la întâlnirea de la Cotroceni întrucât, pe de o parte, era convinsă că aceasta era o dispută politică, iar pe de altă parte, "nu era locul potrivit" pentru a prezenta şefului statului cifre despre bugetul ţării. Ministrul Ioana Petrescu a mai spus că nu a mers la Cotroceni să prezinte cifre şi că studiul solicitat de Traian Băsescu "nu este public".

Mediul de afaceri: "Retragerea proiectului de Cod Fiscal din dezbatere creează suspiciuni"

În contextul în care guvernanţii promit că nu vom avea creşteri de taxe, iar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a apărut, vineri, un proiect de Cod Fiscal potrivit cărora ar urma să se majoreze atât impozitele pe clădirile nerezidenţiale, cât şi taxele plătite pentru unele autoturisme, dar şi cota pe care autorităţile locale o pot adăuga anual la impozitele pe care le percep, această iniţiativă fiind retrasă, sâmbătă, din dezbatere, oamenii de afaceri trag un semnal de alarmă, susţinând că este suspect ceea ce se petrece în domeniul fiscalităţii.

"Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) trage un important semnal de alarmă cu privire la retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală, considerând că retragerea acestor proiecte fără consultarea mediului de afaceri şi a părţilor afectate de modificările propuse este de natură a genera suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente. Organizaţiile reunite sub egida CDR susţin proiectul de rescriere a Codului Fiscal şi doresc ca acest proces să fie transparent şi deschis", se arată într-un comunicat al Coaliţiei, care reuneşte principalele structuri de investitori străini şi români de pe piaţa locală.

PNL şi PDL vor depune o moţiune pe tema "haosului din zona fiscală"

Partidul Naţional Liberal (PNL) intenţionează să depună o moţiune simplă în Camera Deputaţilor, pentru a trage un semnal de alarmă asupra haosului creat de Guvernul Ponta în zona fiscală.

"Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu va avea, astfel, ocazia să dea explicaţiile pe care a refuzat până acum să le prezinte public în legătură cu măsura reducerii CAS, Codul fiscal şi alte elemente care ţin de alcătuirea bugetului", spune deputatul George Scutaru, citat de Agerpres.

El apreciază că România se află "într-o situaţie extrem de penibilă, în condiţiile în care premierul şi ministrul finanţelor nu reuşesc să răspundă la o serie de întrebări stringente, care necesită clarificări urgente".

Scutaru consideră că, deşi "suntem guvernaţi într-un mod haotic şi iresponsabil", Guvernul condus de premierul Ponta demonstrează, prin acţiunile sale, "că este un adevărat maestru al improvizaţiilor şi al dublului limbaj, iar creşterea economică îndelung clamată este doar pe hârtie, şi nu se resimte şi în buzunarele românilor".

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor va elabora, împreună cu colegii deputaţi din PDL, textul unei moţiuni, "pentru că opoziţia de dreapta nu poate trece cu vederea lipsa de responsabilitate a actualului guvern".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...doar doamna Peterescu a declarat public ca studiul efectului reducerii CAS este secret.

    Sau domnul Rice NU STIE CE INSEAMNA SECRET? 

    Deci oamenii de afaceri sunt "ingrijorati" de scaderea taxelor. Pai atunci nu ar fi mai bine sa ceara cresterrea taxelor, ca sa se mai "linisteasca".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb