Indicele paneuropean STOXX 600 a atins, ieri, un maxim istoric de 432,48 de puncte, într-un context de creştere generală a pieţelor de acţiuni, investitorii fiind încurajaţi de angajamentele Chinei de a sprijini a doua cea mai mare economie a lumii în lupta cu epidemia coronavirusului, reiese dintr-un articol publicat de Bloomberg, avansul fiind dat, îndeosebi, de titlurile producătorilor de automobile şi de acţiunile din sectorul telecomunicaţiilor.
În China, indicele Shanghai Composite a urcat cu 2,28%, la 2.983,62 de puncte, după ce Banca Centrală a tăiat dobânzile la creditele pe termen mediu, ceea ce deschide calea către reducerea dobânzii cheie, şi a injectat mai multă lichiditate în sistem. În plus, apetitul faţă de risc al investitorilor a fost susţinut şi de anunţul de duminică al ministrului de finanţe chinez, potrivit căruia Beijing-ul va implementa reduceri de taxe şi impozite, potrivit Reuters.
David Madden, analist de piaţă la CMC Markets în Londra, a declarat, citat de Reuters: "Traderii sunt conştienţi de faptul că autorităţile de la Beijing au intervenit în pieţele financiare la începutul lunii, când bursele din China s-au redeschis după sărbătorile de Anul Nou Lunar (...) Anumiţi dealeri sunt de părere că autorităţile chineze vor interveni din nou, dacă situaţia se agravează, ceea ce poate explica rezilienţa pieţelor de acţiuni".
Potrivit unei note a Danske Bank, ultimele cifre înregistrate în provincia Hubei sugerează că ritmul creşterii infecţiilor încetineşte, după saltul brusc dat de schimbarea metodologiei de definire a cazurilor, banca adăugând că numărul de noi cazuri din China este cel mai mic începând cu 23 ianuarie.
În weekend, restricţiile au fost înăsprite în continuare în Hubei, iar companiile vor rămâne închise până la o notificare ulterioară, potrivit Reuters.
Sean Darby, analist la Sean Darby a spus, citat de sursa menţionată: "Măsurile din China sugerează că este posibil ca activitatea să se normalizeze până la jumătatea lunii martie şi mai probabil la sfârşitul primului trimestru (...) Rămâne întrebarea legată de stimulii necesari, având în vedere poziţia fiscală a ţării."
Indicele Nikkei a scăzut cu 0,7%, după ce economia Japoniei s-a contractat în cel mai rapid ritm din ultimii aproape şase ani, în trimestrul încheiat în decembrie. Încetinirea celei de-a treia cea mai mare economii a lumii apare în contextul îngrijorărilor legate de efectele coronavirusului asupra producţiei şi a turismul, provocând temeri că Japonia ar putea să cadă în recesiune.
Epidemia de coronavirus a condus, de asemenea, la reducerea prognozei de creşterea economică în 2020 pentru Singapore, ţară dependentă de comerţ. Totodată, se preconizează că economia Chinei va încetini puternic.
În Statele Unite, pieţele au fost închise cu ocazia zilei lui George Washington.
La Bucureşti, indicii au avut oscilaşii modeste, situate între o scădere de 0,31% pentru BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) şi o creştere de 0,32%, în cazul indicelui BET-NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor.
Preşedintele Eurogrupului se aşteaptă ca impactul coronavirusului asupra economiei zonei euro să fie unul temporar
Preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a declarat, ieri, la sosirea sa la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, că se aşteaptă ca impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei zonei euro să fie unul temporar, transmite AFP, conform Agerpres.
La rândul său, ministrul italian de Finanţe, Roberto Gualtieri, a spus şi el la sosirea la reuniunea de la Bruxelles: "Suntem prudenţi în estimările noastre". Gualtieri a justificat această prudenţă prin faptul că nu se ştie, deocamdată, dacă impactul epidemiei asupra economiei chineze va fi limitat "la câteva zecimale din PIB sau mai mult". În primul caz, efectele asupra Europei vor fi foarte limitate, a adăugat Gualtieri.
Săptămâna trecută, când a publicat noile sale prognoze de creştere pentru 2020 şi 2021, Comisia Europeană a estimat că epidemia de coronavirus este susceptibilă să afecteze activitatea economică în zona euro, la fel ca incertitudinile provocate de Brexit şi tensiunile comerciale. Cu toate acestea, Bruxelles-ul şi-a menţinut prognozele de creştere pentru zona euro în 2020 şi 2021 la 1,2%. "Apariţia şi propagarea coronavirusului precum şi impactul său asupra sănătăţii publice, a vieţilor umane şi activităţii economice sunt o sursă de preocupare crescută", a subliniat Comisia Europeană.
---------------------
Coronavirus: la ce să fim atenţi, cine poate fi contaminat şi cum să-l tratăm
Noul coronavirus din China se răspândeşte rapid. La momentul de faţă au fost raportate peste 70.000 de cazuri de persoane infectate şi au fost înregistrate cel puţin 1.770 de decese, conform AFP.
Cele mai multe infecţii şi decese au fost înregistrate în China, dar virusul se răspândeşte la nivel internaţional. Încă patru pacienţi din Anglia au fost depistaţi pozitiv cu coronavirus, ducând numărul total de cazuri în Marea Britanie la opt. Ultimele cazuri de infectare au legătură cu un bărbat britanic care a fost contaminat, recent, la o conferinţă din Singapore după care a revenit în Marea Britanie.
Experţii avertizează de ani buni că lumea nu este nepregătită pentru un focar major de boli, dar există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja şi în acelaşi timp pentru a evita infectarea, potrivit AFP.
Experţii National Health Service (NHS) au conceput un ghid practic cu sfaturi pentru conştientizare şi o mai bună protecţie în faţa virusului gripal, pe care îl redăm mai jos:
• Ce este coronavirus?
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă boli la animale. Şapte dintre aceştia, inclusiv noul virus, au făcut saltul la oameni, iar cele mai comune simptome sunt asemănătoare cu o gripă banală.
Două coronavirusuri - Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu (Mers) şi sindromul respirator acut sever (Sars) - sunt mult mai severe, după ce în 2002 au ucis peste 1.500 de persoane.
Noul virus, cunoscut oficial sub denumirea de Covid-19, este, mult mai periculos decât o răceală obişnuită. Până în prezent, aproximativ 15-20% din cazurile spitaliceşti au fost clasificate drept "severe", iar rata de deces actuală este de aproximativ 2%. Comparativ, noul virus este mult mai puţin nociv faţă de Mers (30%) sau Sars (10%), dar este încă o ameninţare.
Care sunt simptomele noului coronavirus?
- Conform NHS şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), simptomele coronavirusului includ:
- Tuse uscată şi / sau dureri în gât;
- Senzaţie de oboseală;
- Temperatură ridicată;
- Dificultăţi respiratorii (în cazuri mai severe).
- Aceste simptome sunt similare cu alte boli respiratorii, inclusiv gripa şi răceala obişnuită.
- Dacă aveţi simptome asemănătoare, luaţi în considerare următoarele:
Aţi călătorit în ultimele două săptămâni într-o zonă cu risc ridicat, cum ar fi China, Singapore, Hong Kong sau Thailanda?
Aţi fost în contact cu cineva care are virusul?
• Cât de repede apar simptomele?
Se crede că simptomele apar între două şi 10 zile de la contactul cu virusul, dar perioada poate fi prelungită şi până la 24 de zile. Există, de asemenea, unele dovezi, încă neconfirmate, că virusul poate fi răspândit de către persoane asimptomatice. Dacă acest lucru se confirmă, poate face virusul considerabil mai dificil de controlat.
• Când trebuie să apelăm la ajutor medical?
Dacă aţi călătorit în China (sau într-o altă zonă afectată semnificativ) în ultimele două săptămâni sau aţi fost în contact cu cineva care a fost confirmat ulterior pozitiv şi nu vă simţiţi rău, puteţi suna la numărul de urgenţă.
Public Health England defineşte "contactul" ca fiind la doi metri de cineva timp de 15 minute sau mai mult sau care împarte o cameră pentru o perioadă îndelungată. NU mergeţi direct la medic sau la spital, deoarece, dacă aveţi virusul, riscaţi să-l răspândiţi şi altora. NHS solicită tuturor oamenilor care s-au întors din Wuhan sau provincia Hubei din China să se "auto-carantineze" timp de două săptămâni, adică să stea departe de muncă şi de alte locuri aglomerate şi să aibă grijă să nu interacţioneze cu ceilalţi.
• Cum se răspândeşte noul coronavirus şi cum mă pot proteja?
Igiena mâinilor este prima şi cea mai importantă linie de apărare. Noul virus este răspândit prin picături atunci când o persoană tuşeşte sau strănută, la fel cum se întâmplă în cazul unei răceli sau gripe. Picăturile aterizează pe tot felul de suprafeţe de unde sunt ridicate pe mâinile altora şi se răspândesc în continuare. Oamenii sunt infectaţi de virus când duc mâinile infectate la gură, nas sau ochi. Rezultă că cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru a vă proteja este să vă menţineţi mâinile curate, spălându-le frecvent cu apă şi săpun sau un gel de igienizare a mâinilor. De asemenea, încercaţi să evitaţi să vă atingeţi gura, nasul sau ochii cu mâinile nespălate - lucru pe care îl facem cu toţii inconştient, în medie, de aproximativ 15 ori pe oră.
Alte sfaturi:
- Achiziţionaţi un dezinfectant pentru mâini pentru a vă uşura curăţarea frecventă;
- Spălaţi-vă întotdeauna mâinile înainte de a mânca;
- Acordaţi o atenţie sporită în aeroporturi aglomerate şi în alte mijloace de transport în comun unde puteţi atinge tot felul de lucruri, apoi să îţi atingi faţa sau ochii;
- Purtaţi măşti de unică folosinţă, acoperiţi-vă nasul şi gura atunci când tuşiţi şi strângeţi/aruncaţi masca cu atenţie;
- Nu mâncaţi din pachete sau boluri în care alţi oameni şi-au scufundat degetele;
- Evitaţi strângerile de mână şi săruturile pe obraz;
- Curăţaţi regulat, nu doar mâinile, ci şi suprafeţele şi dispozitivele utilizate de obicei pe care le atingeţi sau le manipulaţi;
• Doar particulele lichide din nas şi gură răspândesc noul virus?
Probabil că nu, dar sunt de departe cel mai frecvent risc. NHS suţine că virusul este probabil să se regăsească şi în alte secreţii corporale, inclusiv în sânge, materii fecale şi urină. Aici, din nou, igiena mâinilor şi a suprafeţelor cu care avem contact este cheia.
• Cum îmi pot proteja familia, în special copiii?
Copiii sunt un vector major pentru răspândirea virusurilor bazate pe particule lichide, deoarece interacţionează mult fizic între ei şi nu sunt capabili să se menţină curaţi.
Cu toate acestea, puteţi scădea semnificativ riscul de infectare prin:
Explicându-le cum se răspândesc germenii şi importanţa unei bune igiene a mâinilor şi feţei;
Menţinerea curată a suprafeţelor menajere, în special bucătăriile, băile şi mânerele uşilor;
Folosind cârpe curate pentru a şterge suprafeţele, astfel încât să nu transferaţi germenii de la o suprafaţă la alta;
Păstraţi-vă casa uscată şi aerisită.
• Cum rămâne cu măştile de faţă, funcţionează?
Măştile de faţă din hârtie nu sunt în general recomandate de NHS - având în spate un motiv întemeiat: sunt necorespunzătoare. Ele devenind rapid umede în interior, oferind mediul perfect pentru ca germenii să prospere. De asemenea, devin un pericol pentru alţii, dacă sunt aruncate neglijent. Cu toate acestea, sunt utile dacă aveţi simptome precum tuse sau strănut - atunci o mască poate ajuta la împiedicarea răspândirii virusului către alte persoane în locaţii aglomerate. În spitale, cadrele medicale care tratează pacienţii contaminaţi vor purta măşti, dar acestea sunt obiecte de specialitate şi există protocoale stricte pe care trebuie să le urmeze pentru a se asigura că rămân în siguranţă .
• Poate fi tratat noul coronavirus?
Nu există un remediu pentru noile coronavirusuri - la fel cum nu există nici un remediu imediat pentru răceala obişnuită. În cazuri mai severe, virusul provoacă pneumonie, o infecţie care inflamează plămânii şi provoacă dificultăţi de respiraţie. Pneumonia virală nu poate fi tratată cu antibiotice şi, cel puţin pentru moment, nu există antivirale specifice acestui virus. În schimb, medicii se concentrează pe susţinerea funcţiei pulmonare a pacienţilor, primind oxygen sau conectând pacienţii la un aparat de respiraţie (ventilator) în cazurile cele mai severe. Alte simptome, cum ar fi febra şi disconfortul, vor fi tratate folosind medicamente precum aspirină şi ibuprofen. Infecţiile secundare pot fi tratate cu antibiotice.
• Unele persoane sunt mai expuse riscurilor decât altele?
Datele din China arată că vârsta nu contează, toate persoanele fiind expuse riscului de a contracta virusul. Cu toate acestea, la fel ca în cazul marii majorităţi a bolilor respiratorii, este probabil ca tinerii şi bătrânii să fie cei mai expuşi riscului odată infectaţi. Printre persoanele cu şanse reduse de supravieţuire a pneumoniei se numără:
- Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;
- Copii sub vârsta de doi ani;
- Persoanele cu condiţii de sănătate precare sau cu un sistem imunitar slăbit.
Dintre primele 425 de decese confirmate în China continentală, 80% dintre victime aveau peste 60 de ani, iar 75% au avut o formă de boală de bază. Două treimi din decesele confirmate au fost de sex masculin.
• Există un vaccin pentru noul coronavirus?
În prezent, nu există vaccin, dar oamenii de ştiinţă din întreaga lume sunt s-au mobilizat pentru a produce unul. Cu toate acestea, orice potenţial vaccin nu va fi disponibil decât peste cel puţin un an şi, cel mai probabil, va fi administrat cadrelor medicale, deoarece ei lucrează în domeniul cu cel mai mare risc de a contracta virusul. Deocamdată, accentul este pus pe creşterea capacităţii spitalelor pentru a trata cât mai mulţi pacienţi. China a construit spitale cu peste 1.000 de paturi doar în ultima lună. De asemenea, autorităţile din China au anunţat că o clădire industrială din Beijing va fi reconvertită în doar şase zile într-o nouă uzină care va produce măşti medicinale, pentru a face faţă cererii explozive pentru acest produs pe fondul epidemiei de coronavirus.
• Ce se întâmplă pe aeroporturile din Marea Britanie?
Public Health England a anunţat " îmbunătăţirea monitorizării zborurilor directe" din China şi are o echipă de medici la aeroportul Heathrow pentru a oferi informaţii şi pentru a trata cazurile posibile. În alte aeroporturi mari din întreaga lume, autorităţile au mers mai departe şi verifică temperaturile pasagerilor la sosire şi distribuie obiecte sanitare pentru mâini pentru a combate răspândirea virusului. Ultimele cercetări sugerează că igienizarea mâinilor în aeroporturi precum Heathrow şi la alte huburi globale de aer ar putea să reducă răspândirea virusului cu până la 40%.
• Care este diferenţa dintre un coronavirus şi un virus gripal?
Coronavirusurile şi virusurile gripale pot cauza simptome similare, dar genetic sunt foarte diferite. "Virusurile gripei se incubează foarte repede - ai tendinţa să prezinţi simptome de la două până la trei zile după ce ai fost infectat, dar la coronavirusuri poate dura mult mai mult până când vor apărea simptome", a spus profesorul Neil Ferguson, de la Imperial College London.
"În ceea ce priveşte virusurile gripale, puteţi deveni imun. Coronavirusurile nu evoluează la fel ca gripa cu multe tulpini diferite, dar în egală măsură organismul nostru nu generează imunitate la fel cum se întâmplă în cazul în care eşti infectat cu un virus gripal", a adăugat el.
• Ce riscuri apar dacă virusul suferă mutaţii?
Oficialii chinezi au avertizat că virusul începe deja să sufere mutaţii, ceea ce înseamnă că există şansa ca boala să înceapă să infecteze mult mai multe persoane.
"Problema este că, dacă suntem infectaţi cu un virus nou care ne va -explora- corpul, este posibil ca acesta să sufere mutaţii şi să se răspândească mai uşor la oameni", a declarat pentru The Telegraph Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham. Secvenţa genetică a virusului arată o rată de mutaţie lentă, a adăugat profesorul Ferguson. "Ar putea suferii mutaţii în aşa fel încât să devină mai letal şi mai transmisibil? Acestea sunt doar speculaţii", a spus el. (Vlad Dobrea)
1. razboi biologic
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2020, 09:53)
Arma biologica
2. fără titlu
(mesaj trimis de Absurdistan în data de 18.02.2020, 11:05)
Ceva e putred in Danemarca. Urla mapamondul pe fondul scaderilor fluxului de materii prime și bunuri între China și restul lumii și bursa crește vezi Doamne pe fondul măsurilor luate de partidul comunist care oricum minte de stinge. Se vede de la o posta că acum China e praf și ăștia ne vând gogoși. Nu cred in conspirații dar am un feeling că ce ne vând economiștii mondialiști e praf in ochi, o situație artificiala să mențină aparenta de ok. Cât timp avem imprimante și hârtie jocul poate merge până în panzele albe. Problema se pune unde se termina panza albă și începe scutecul murdar de rahat?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2020, 11:32)
Zici ceva.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dapai în data de 18.02.2020, 15:49)
Si totusi tot ei vor scapa nevinovati 1% in timp ce restu platesc factura....