DUPĂ MODELUL UNGAR Creditele ar putea fi rambursate la cursul din momentul contractării

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2013

Creditele ar putea fi rambursate la cursul din momentul contractării

Interviu cu deputatul UDMR Odon Szabo

Persoanele împrumutate în valută ar putea rambursa anticipat creditele la cursul valutar valabil în momentul în care au contractat banii, potrivit unei iniţiative legislative promovată de un grup de 19 parlamentari din toate partidele.

Potrivit expunerii de motive, noile reglementări ar urma să modifice Ordonanţa 50/2010 privind contractele pentru consumatori, "în sensul introducerii unei opţiuni pentru consumatorul care are de achitat un credit în monedă străină de a solicita creditorului recalcularea sumei de rambursat în moneda naţională la cursul de schimb valabil la momentul încheierii contractului".

Documentul susţine că, în situaţia economică actuală, o posibilitate insuficient exploatată de băncile din ţara noastră o constituie suportarea pierderilor în egală măsură cu debitorul în privinţa riscului de schimb valutar.

"Deşi nici legislaţia internă şi nici cea europeană nu prevăd în mod expres obligaţia creditorilor de a avertiza potenţialii debitori de riscurile majore la care se expun împrumutându-se în alte valute sau de a limita supra-îndatorarea clienţilor, considerăm că era benefică o asemenea acţiune măcar şi pentru a autoproteja sistemul bancar de creditele neperformante", mai subliniază expunerea de motive.

Potrivit acesteia, la nivelul UE, se află în fază finală de dezbatere un proiect de modificare a Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori, care vizează, printre altele, posibilitatea recalculării creditelor în altă valută, cea în care consumatorul obţine venituri sau a ţării de rezidenţă, precum şi măsuri de reducere a riscurilor valutare, impunându-se o limită de 20% asupra variaţiei ratelor de rambursat.

Despre iniţiativa legislativă promovată de parlamentarii noştri, ne-a vorbit într-un scurt interviu deputatul UDMR Odon Szabo, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Reporter: Măsura legislativă, dacă va fi aprobată, va fi aplicată tuturor persoanelor împrumutate la bănci sau vor exista anumite criterii de selecţie a potenţialilor beneficiari?

Odon Szabo: Măsura va fi aplicată tuturor. Este o legislaţie pe care toţi clienţii care au credite în valută să o poată utiliza. Reglementarea pe care o promovăm creează posibilitatea de refinanţare a creditelor. În Ungaria funcţionează această măsură, dar şi alte iniţiative legislative, adoptate încă din 2011, care au venit în ajutorul a peste 700.000 de persoane cu împrumuturi la bănci. Acolo, povara enormă a riscului valutar a fost diminuată mult.

Reporter: Aşadar, se va merge pe rambursarea anticipată şi nu se va pune cazul recalculării creditelor la cursul din momentul obţinerii lor, urmând să fie achitate la acel curs?

Odon Szabo: În principiu, încercăm să închidem contractele actuale, prin rambursare anticipată, dar suntem deschişi oricăror soluţii venite pe parcursul dezbaterii propunerii noastre. Orice propunere alternativă este bine venită.

Reporter: Aşadar, debitorii vor fi obligaţi să facă refinanţări pentru a-şi achita creditele în curs, recalculate...

Odon Szabo: Pot să se refinanţeze, pot recurge la economii sau pot împrumuta bani de la prieteni, dacă sumele nu sunt foarte mari. Cert este că vor rambursa o sumă mai mică decât ar trebui să plătească în condiţiile actuale. Când a început să crească francul elveţian şi, eventual, unele venituri au scăzut, oamenii au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti creditele. Dacă iniţiativa noastră va fi aprobată, rambursările vor fi făcute la cursul de atunci. De exemplu, dacă cineva a împrumutat 10.000 de franci elveţieni la un curs de 2,2 lei/franc şi mai are de achitat 7.000-8.000 de franci, în condiţiile în care francul este 3,6 lei, debitorul va putea merge la bancă să ceară recalcularea acestei sume la cursul de 2,2 lei/franc şi poate împrumuta, de la aceeaşi bancă sau de la altă instituţie bancară, suma respectivă, în lei. Astfel, va avea un dublu avantaj: creditele în lei au dobânzi mai mici decât la momentul când clientul s-a împrumutat iniţial, iar noul împrumut va fi făcut în aceeaşi monedă în care clientul îşi încasează salariul.

Reporter: Care este câştigul, procentual, pe care-l vor avea beneficiarii acestei iniţiative?

Odon Szabo: Am făcut un calcul şi cei care vor alege să-şi refinanţeze creditele în noile condiţii, dacă ele vor fi aprobate, vor avea un beneficiu de minim 20% şi de maxim 50% din suma pe care ar rambursa-o la cursul de astăzi. Sunt situaţii, mai ales la creditele în franci elveţieni, în care ratele au crescut şi cu 80%, în condiţiile în care există un proiect de Directivă care nu permite creşterea ratelor bancare cu mai mult de 20%.

Reporter: Ce spun băncile despre această iniţiativă legislativă?

Odon Szabo: Întotdeauna sistemul bancar se gândeşte să câştige tot. Acum, ar trebui să ne dăm seama că un câştig mai mic dar sigur este mai bun decât nimic. În condiţiile în care rata creditelor neperformante creşte de la an la an, trebuie să identificăm soluţii avantajoase pentru ambele părţi. Responsabilitatea riscului valutar nu trebuie să se regăsească doar la clienţi. Aici ar trebui să intervină şi statul, care are şi el o responsabilitate, pentru că în 2008, când era acea perioadă de boom, nu şi-a avertizat cetăţenii să nu se împrumute în altă valută decât cea în care îşi câştigă salariile.

Reporter: Ce feed-back aveţi din partea parlamentarilor?

Odon Szabo: Am reuşit o iniţiativă care a stârnit interesul tuturor partidelor politice. Sper să înceapă cât mai curând dezbaterile pe marginea proiectului.

Reporter: Mulţumesc!

Potrivit Raportului Băncii Naţionale a României asupra stabilităţii financiare pe anul 2013, creditele cu garanţii ipotecare deţin o poziţie majoritară în portofolilul bancar (67% din totalul creditelor acordate, echivalentul a 147,4 miliarde lei, în iunie 2013), arată expunerea de motive a noului proiect legislativ.

Aceasta subliniază că, în cazul creditelor acordate populaţiei, rata de neperformanţă s-a înrăutăţit la 9,1% în iunie 2013, de la 7,5% în decembrie 2011.

Dacă această iniţiativă va fi aprobată, băncile vor avea de pierdut în mod cert, este de părere analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a precizat: "Proiectul vine doar în beneficiul uneia dintre părţi. Băncile vor pierde în mod cert. Şi acum există acest risc de pierdere pentru instituţiile bancare, dacă luăm în considerare creditele neperformante, dar este o pierdere incertă, care rămâne să fie rezolvată prin metodele existene: insolvenţă, executare silită, refinanţare. Dacă, însă, creditele vor fi recalculate la cursul existent în momentul contractării lor, tot riscul bancar va trece la bănci. Trebuie să ne gândim şi că împrumuturile în valută au fost făcute la dobânzi mult mai mici decât cele practicate la creditele în lei, la vremea respectivă, tocmai din cauza riscului valutar".

Domnul Dochia consideră că o intervenţie parlamentară între două părţi care derulează o tranzacţie comercială, va reduce semnificativ încrederea în astfel de relaţii contractuale.

Avocatul Gheorghe Piperea: "Sunt sceptic că iniţiativa legislativă va trece. Efectul acestei propuneri, dacă va fi aprobată, va fi unul limitat, pentru că cei afectaţi, dacă nu pot plăti acum, nu vor putea plăti nici peste cinci luni. De asemenea, va fi creat un efect de concurenţă neloială între bănci, fiind vorba despre refinanţări. Eu aş propune mai degrabă, după modelul ungar, o îngheţare a cursului valutar pentru contractele care se află în executare".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. asta-i asa, o propunre gen expertii lu' domnu' dan care sa salveze poporu de banci. tre'sa fi naiv sau dus ca sa crezi ca asa ceva se va intampla. inghetarea cursului e cu totul altceva -- este practic conversia la moneda nationala. desi si aici e de discutat marja peste bubor/euribor.

    Astia sunt parlamentarii din Ro : niste idioti! Si cine trebuie sa suporte diferenta? Aaa..asta nu ne intereseaza, lasa sa ne fie bine noua (ca si noi avem credite) si alegatorilor, nu-i asa?

    1. Cand nu fac nimic pentru popor ca nu fac nimic, cand incearca sa faca ceva, sunt idioti..

    orice initiativa care sa aduca in dezbatere faptul ca doar debitorul suporta riscul valutar (in special la creditele in franci) iar banca prefera sa il execute silit decat sa isi reduca dobanda este binevenita!

    in plus, este si o intoarcere a parlamentarilor cu fata catre cetatenii care i-au ales!

    bancile au devenit mult prea lacome, modelul lor de business este profund imoral si inteleg de ce sunt si opinii negative exprimate mai sus. orice angajat din banci va spune acelasi lucru. 

    anume facturile la utilitati sa nu mai fie prezentate in moneda Euro, ca doar nu vrem sa vina Comisia sa ne tranteasca o motiune :-) Bineinteles numai in masura in care nu exista un systemik risk la apa, electricitate si telefon :-)

    cursul valutar de la momentul acordarii unui credit pana la cursul valutar de la momentul rambursarii anticipate ar trebui sa se injumatateasca astfel incat clientul sa plateasca doar jumatate din aceasta diferenta de curs valutar iar cealalta jumatate sa o suporte bancile.va multumesc frumos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb