DUPĂ PLECAREA MUNDIPHARMA DIN ŢARA NOASTRĂ Bolnavii de cancer au rămas cu durerea

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 27 februarie 2012

Bolnavii de cancer au rămas cu durerea

Plecarea companiei "Mundi­pharma" de pe piaţa noastră a creat multă agitaţie, atât în spitale, în rândul pacienţilor bolnavi de cancer, cât şi în mass-media. În urma anunţului de retragere din România au existat probleme cu importurile de medicamente.

Mariana Sporiş, medic la Hospice Casa Speranţei din Braşov, ne-a declarat că, într-adevăr, situaţia este destul de gravă, iar pacienţii sunt îngrijoraţi de soarta lor. Domnia sa ne-a spus: "Prin plecarea Mundipharma, pacienţii români nu vor mai putea utiliza patru din cele opt medicamente din categoria opioidelor minore şi majore, extrem de importante pentru controlul durerii. Mă refer aici la Morfina sulfat retard (MST), Morfina sulfat cu eliberare imediată (Sevredol), Oxycontin şi Dihidrocodeina.

Cea mai gravă problemă este lipsa Sevredolului, care controlează rapid durerea şi care nu are alt echivalent la momentul acesta în România".

Doamna Sporiş ne-a spus: "Este mai puţin important motivul pentru care Mundipharma s-a retras din ţară, ceea ce contează sunt efectele acestei retrageri asupra pacienţilor cu cancer şi durere condamnaţi, astfel, la suferinţă. Aceasta va fi cu atât mai lungă cu cât autorităţile vor întârzia să ia măsuri".

Dr. Patricia Vişan, medic oncolog al Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, a declarat că în ambulatoriul unităţii medicale nu se mai găseşte morfină sub formă de tabletă, "un medicament care le face viaţa mai uşoară pacienţilor bolnavi de cancer".

Dr Patricia Vişan a precizat: "De patru zile (n.r. - luni, săptămâna trecută) nu mai avem morfină sub formă de tablete în ambulatoriul spitalului. Doar aproximativ 3.000 de fiole injectabile, însă acestea creează un disconfort fizic şi psihic pacientului; practic, prin această soluţie nu facem decât să ne întoarcem în urmă cu câţiva ani, la medicina care se făcea pe vremuri". În lipsa medicamentului, medicii oncologi încearcă să înlocuiască morfina tablete cu alte medicamente care au efect de calmare.

Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova susţin că nu mai au putere nici să îşi strige durerea şi speră ca medicamentul care le mai alină durerile să se găsească, din nou, în ambulatoriul unităţii sanitare. "Vrem ca acest medicament să se găsească din nou, căci nici nu vă daţi seama cât de mare este durerea pentru noi. Nu mai avem zile multe de trăit, însă nu vrem să murim în chinuri, durerile sunt prea mari şi îi speriem chiar şi pe cei din jurul nostru", a spus un pacient al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova.

ARPIM: Produsele "Mundipharma" vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi a pacienţilor români

Companiile farmaceutice, aşa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite, potrivit ARPIM, să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile şi să ia deciziile care se impun de la companie la companie.

Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM, ne-a declarat că toate companiile farmaceutice sunt nemulţumite de condiţiile din piaţă din România. Domnia sa spune că nu are cunoştinţă să mai existe o altă firmă care vrea să se retragă de pe piaţa autohtonă, până în prezent.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) precizează că, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionarea cu morfină, produsele Mundipharma vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi a pacienţilor români, prin alţi distribuitori. Oficialii Mundipharma au declarat că sunt în negocieri cu alte firme multinaţionale care să preia portofoliul de produse.

Domnul Luţan ne-a mai spus că este o mare pierdere plecarea unei companii ca Mundipharma de pe piaţa autohtonă: "Nu au putut să mai reziste pe piaţa românească. Acum facem eforturi pentru preluarea angajaţilor Mundipharma".

Compania Mundipharma a luat decizia, la finalul anului trecut, să-şi restrângă activitatea de reprezentare directă în România, precum şi să caute o nouă alternativă de business pe plan local.

Oficialii ARPIM consideră că decizia companiei Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare: "Mai concret, cauzele care au determinat această decizie au fost perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect creşterea coplăţii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile şi, în final, taxa clawback".

Potrivit ARPIM, taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate - neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preţ la medicamente din întreaga Europă, referenţierea pe clase terapeutice - creează un mediu economic şi investiţional impredictibil şi extrem de dificil.

Executivul a alocat suma de 750.000 lei (circa 150.000 de euro) pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice cu acţiune rapidă, necesare tratamentului pacienţilor oncologici, a anunţat, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. În acest sens, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru 2012, urmând ca la prima rectificare bugetară banii să fie recuperaţi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a explicat că banii alocaţi de Guvern vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea în regim de urgenţă, prin Unifarm, a medicamentelor morfinice cu acţiune rapidă (analgezice opioide), urmând ca acestea să fie distribuite pacienţilor prin secţiile oncologice ale spitalelor. Unifarm a început demersurile în acest sens, estimându-se că în două-trei zile medicamentele necesare pacienţilor cu afecţiuni oncologice vor ajunge în ţară de la un depozit al unui distribuitor de medicamente dintr-un stat vecin, a adăugat secretarul de stat. De asemenea, Vasile Cepoi a menţionat că această soluţie este una de urgenţă, până când importurile companiei Mundipharma vor intra în ţară.

Premierul cere o rezervă naţională cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenţă

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut Ministerului Sănătăţii ca, în interval de o săptămână, să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Solicitarea a fost formulată în şedinţa specială de săptămâna trecută a Guvernului. Această rezervă ar permite evitarea unor probleme similare celor apărute cu tratamentul pacienţilor oncologici. Purtătorul de cuvânt al Executivului a arătat că premierul a stabilit un termen de o săptămână pentru realizarea unui centralizator privind cazurile cronice de achiziţii din sursă unică, pentru prevenirea unor noi situaţii de lipsă de medicamente. "Vom avea o evaluare şi o sinteză a acestor achiziţii de medicamente din sursă unică, pentru a nu mai ajunge într-o asemenea situaţie de forţă majoră, aproape", a spus Dan Suciu.

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că în rezerva ministerului există medicamente, dar pentru situaţii de calamitate. "Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, dar probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii. O astfel de situaţie nu a mai apărut până acum", a spus Cepoi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb