DUPĂ PRELUAREA ATEBANK Acţiunile Piraeus Bank au crescut puternic la bursă

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 iulie 2012

Acţiunile Piraeus Bank au crescut puternic la bursă

Acţiunile Piraeus Bank au crescut ieri cu până la 15% la bursa de la Atena, după ce a patra bancă din Grecia a acceptat preluarea activelor viabile ale băncii de stat ATEbank, înfiinţată în 1929. "Pieţele reacţionează pozitiv la această tranzacţie şi aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în continuare, deoarece restructurarea amplă a sectorului bancar elen este o sursă de îngrijorare", a declarat Takis Zamanis, trader la Beta Securities, citat de Agerpres.

Banca Centrală a Greciei a anunţat că Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele ATEbank. Guvernul Greciei deţine o participaţie de aproximativ 90% în ATEbank. Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate în Europa şi nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, aşteptând decizia finală privind viitorul instituţiei. Se estimează că banca are nevoie de o injecţie de capital de 5 miliarde de euro.

Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), în timp ce unele unităţi vor fi preluate de statul elen, a anunţat Banca Centrală a Greciei. Primele patru bănci comerciale greceşti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank) au primit o injecţie de capital în valoare de 18 miliarde de euro în vederea recapitalizării lor. Acordul de ştergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privaţi în luna martie a acestui an a antrenat pentru băncile comerciale greceşti pierderi semnificative în portofoliile lor de obligaţiuni guvernamentale. Împrumutul des-tinat recapitalizării băncilor elene a fost acordat în aprilie de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), ca parte a planului băncilor de a-şi majora capitalul.

Comisia Europeană a anunţat vineri că a aprobat ajutorul pentru o perioadă de şase luni, perioadă în care autorităţile de la Atena vor prezenta detaliile implementării planului de recapitalizare şi va analiza dacă ajutorul respectă reglementările europene.

Banca Centrală a Greciei a anunţat instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10% deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să-şi implementeze planurile de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

După preluarea ATEbank de către Piraeus, băncile elene se concentrează pe activele Emporiki Grecia

Atenţia marilor bănci elene se mută asupra activelor Emporiki Bank Grecia, după ce Piraeus Bank a preluat activele viabile ale ATEbank de la statul elen, potrivit Kathimerini, citat de Mediafax. Emporiki Bank Grecia a anunţat în iunie trans-ferul acţiunilor deţinute la Emporiki Bank Romania către grupul francez Crédit Agricole. Numele băncii în România va fi schimbat până la finele lunii august în Crédit Agricole Bank România. Acordul pentru preluarea subsidiarei din România face parte dintr-un transfer mai amplu, al tuturor subsidiarelor Emporiki Bank din Balcani, către Credit Agricole.

Banca din Grecia a Credit Agricole este acum vizată de cele mai mari trei bănci elene, National Bank of Greece, Alpha Bank şi EFG Eurobank, care şi-au exprimat interesul către Facilitatea pentru Stabilitate Financiară din Grecia pentru preluarea instituţiei de credit. Fondul este responsabil pentru recapitalizarea sistemului bancar elen.

Dacă National Bank of Greece îşi menţine oferta, ar fi candidatul favorit pentru preluarea Emporiki, potrivit Kathimerini. În caz contrar, Alpha Bank şi EFG, care au fost aproape de a fuziona, vor rămâne singurele bănci interesate.

Potrivit informaţiilor din piaţă, Alpha Bank ar avea un mic avantaj, însă acesta ar putea conta mai puţin în final, notează publicaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb