Aproximativ 450 de angajaţi ai Băncii Comerciale Române (BCR) au fost disponibilizaţi de la începutul anului 2013 şi până pe 3 aprilie, potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu. "Notificările deciziilor de concediere aferente fiecărei linii funcţionale au fost transmise către sindicat şi către instituţiile statului (n.r. Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă), urmând să fie emise treptat şi deciziile de concediere pentru salariaţii afectaţi de acestea", ne-a argumentat domnia sa.
Cele 62 de unităţi, ale căror conduceri au fost înştiinţate în decembrie cu privire la închidere, şi-au sistat între timp operaţiunile, pe baza criteriilor financiare şi geografice, transmise de bancă sindicatului. În urma închiderii acestor agenţii, 207 de angajaţi au fost concediaţi, aproape jumătate din numărul total al celor disponibilizaţi în acest prim trimestru. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR ne-a declarat: "Motivele care au determinat închiderea acestor unităţi retail şi concedierea colectivă sunt legate de optimizarea structurii de cheltuieli cu performanţă financiară scăzută şi necesitatea de a păstra o acoperire geografică optimă. Au fost închise unităţi retail din 26 de judeţe şi Municipiul Bucureşti. Afectate prin această decizie de închidere a celor 62 de unităţi au fost 207 posturi".
Conform ultimei comunicări BCR, după primul trimestru al anului, cel mai mare jucător de pe piaţa bancară autohtonă mai avea 7.000 de salariaţi.
Planul de redresare al BCR a fost conceput pentru o perioadă de 12 - 18 luni, interval în care vor fi implementate noi structuri pe fiecare linie funcţională în parte şi se vor produce, în continuare, concedieri colective, potrivit lui Ciprian Iones-cu. Domnia sa ne-a precizat: "Se vor închide unele Centre de Afaceri corporate, vor fi concediaţi salariaţii care nu se mai regăsesc în noile structuri funcţionale retail şi corporate, astfel încât să se producă efectul urmărit de conducerea BCR la momentul adoptării deciziei cu privire la acest program de redresare a băncii: diminuarea cos-turilor. Din păcate, acest program reduce costurile, în primul rând, prin diminuarea cheltuielilor de personal, realizată prin reducerea numărului salariaţilor şi/sau concedierea acestora".
BCR a anunţat că va renunţa, în total, la 1.150 de salariaţi până la finele anului, următoarele două trimestre urmând să fie cele mai încĂrcate din acest punct de vedere, potrvit lui Ciprian Ionescu.
O perspectivă actualizată a procesului de restructurare a fost anunţată de către Adela Bădescu, preşedintele Sindicatului Independent din BCR pentru prima jumătate a lunii mai.
La începutul anului, Tomas Spurny, preşedintele BCR, declara: "Restructurarea în profunzime a operaţiunilor noastre are în vedere, mai întâi de toate, îmbunătăţirea experienţei clienţilor şi adaptarea generală a organizaţiei la noile realităţi de pe piaţa bancară din România. Nu am nici o îndoială că echipa BCR va avea succes în faţa acestei provocări".
Anul trecut, cel mai mare jucător de pe piaţa autohtonă a generat peste jumătate din rezultatul negativ la nivelul sistemului bancar. Cu o rată a creditelor neperformante de 26,7%, BCR a fost nevoită să majoreze provizioanele cu peste 68%, la 3,62 miliarde de lei.
La sfârşitul lui 2012, conducerea instituţiei a anunţat o disponibilizare masivă, de 1.600 angajaţi, şi reducerea reţelei teritoriale cu 10% din unităţi.
BCR a înregistrat, anul trecut, pierderi anuale de 1,2 miliarde lei, pe fondul creşterii costului cu provizioanele.