După privatizare, BCR are şanse mici să mai ajungă la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 octombrie 2005

Strategia de privatizare a Băncii Comerciale Române face aproape imposibilă listarea băncii pe piaţa de capital. Aceasta este concluzia reprezentanţilor pieţei, după ce a devenit public faptul că un procent de 61,88% din capitalul social al BCR va fi vîndut unui investitor strategic. Pachetul de 61,88% din acţiuni va reveni unui inves-titor puternic, instituţional, circa 8% din capitalul social va fi distribuit salariaţilor şi alte 30 de procente sînt deţinute cumulat de către cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

De aici se naşte firesc întrebarea: cît la sută va fi listat la Bursă?

Răspunsul este simplu: după cum se prezintă lucrurile, cea mai mare bancă din ţară pare că va ocoli piaţa de capital.

Dacă în ţări precum Polonia şi Ungaria am asistat la listarea prin ofertă publică primară a celor mai mari bănci, în România acest lucru nu va putea fi realizat. Sau cel puţin, nu prea curînd. Există, de fapt, şansa teoretică prin care investitorul strategic să prefere să achiziţioneze prin Bursă cele 8% rămase la salariaţi, iar nu printr-o negociere colectivă/individuală cu aceştia. Faptul este foarte puţin probabil deoarece un cadru organizat ar face loc ofertelor de cumpărare formulate şi de alţi investitori decît acţionarul majoritar.

Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat, ne-a declarat: "În ultimii ani, deşi Bursa a avut o creştere a importanţei ca valoare tranzacţionată, numărul investitorilor a rămas practic acelaşi, de circa 10.000 de investitori activi. De asemenea, nici măcar menţinerea cotei de impozitare de 1% nu este stimulativă. Pentru a creşte numărul de investitori şi potenţialul de încredere al Bursei trebuie diversificate instrumentele financiare de operare, res-pectiv tranzacţionarea de titluri de stat, obligaţiuni ipotecare şi nu în ultimul rînd listarea unor companii mari în curs de privatizare, de genul BCR".

La rîndul său, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache afirmă: "O astfel de formulă de privatizare a BCR elimină şansele de listare a băncii la cota Bursei şi totodată şansele de dezvoltare ale pieţei de capital româneşti".

Preşedintele Rasdaq, Siminel Andrei, ne-a declarat: "Lecţiile BRD şi Petrom nu sînt suficiente. Probabil că vom învăţa lecţia vînzării prin Bursă a unor pachete minoritare, atunci cînd nu o să mai avem ce să vindem. Adeseori, asemenea pachete valorează mai mult decît majorităţile deja vîndute".

BCR a obţinut în 2004 un profit net de 6.421,1 miliarde de ROL, înregistrînd o valoare de peste 8.000 ROL/acţiune, în condiţiile unei valori nominale de 10.000 ROL.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb