DUPĂ PROGRAMUL BĂNCII TRANSILVANIA ŞI INTENŢIA ANUNŢATĂ DE OTP BANK, Bancpost va lansa un program de conversie în lei a creditelor în CHF

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 septembrie 2015

Bancpost va lansa un program de conversie în lei a creditelor în CHF

Conversia urmează să fie realizată la o dobândă fixă anuală de 1,5%, în primii trei ani, urmată de o dobândă variabilă compusă dintr-o marjă fixă cuprinsă între 3% şi 4,6% - şi indicele ROBOR, potrivit echipei de negocieri colective

Aceştia atrag atenţia că Bancpost nu vizează aplicarea unui discount la sold

Deputaţii au decis reluarea discuţiilor privind conversia creditelor contractate în valută

Bancpost urmează să lanseze un program de conversie în lei a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF), după cum au anunţat reprezentanţii echipei de negocieri colective, condusă de Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

Aceştia au continuat să aibă discuţii cu oficialii unora dintre bănci şi după încheierea mandatului pe care l-au avut, în vară, să negocieze cu operatorii financiari în vederea identificării unor soluţii care să vină în ajutorul debitorilor.

Într-o scrisoare adresată persoanelor împrumutate în CHF, echipa de negociere precizează: "Această ofertă (n.r. propunerea Bancpost) presupune, din spusele reprezentanţilor băncii, o conversie în lei, cu acordarea în primii trei ani de creditare a unei dobânzi fixe de 1,5%, urmând ca ulterior să se aplice o dobândă prestabilită contractual compusă din ROBOR plus o marjă fixă cuprinsă între 3% şi 4,6%, în funcţie de tipul creditului şi de situaţia specifică a fiecărui debitor în parte.

Din informaţiile prezentate, în urma acceptării acestei oferte, în prima parte a perioadei de creditare rata se va diminua semnificativ, însă la sfârşitul perioadei de dobândă fixă cuantumul acesteia se va majora şi va varia în funcţie de valoarea indicelui ROBOR".

Potrivit surselor citate, reducerea medie rezultată în urma aplicării respectivelor dobânzi va fi de aproximativ 15%.

Oferta nu conţine nicio componentă de discount la sold, atrag atenţia reprezentanţii echipei de negociere, subliniind că au transmis băncii faptul că, în lipsa unei reduceri la suma rămasă de plată, "oferta ar putea să nu se bucure de un interes prea mare în rândul consumatorilor".

Sursele citate apreciază: "Aspectul negativ cel mai important al acestei oferte îl reprezintă faptul că, în lipsa unui discount la soldul creditului, consumatorii păstrează un grad ridicat de vulnerabilitate în faţa băncii, având în vedere reducerea dramatică a valorii proprietăţii cu care au garantat creditul".

Bancpost este una dintre băncile care au dat credite în franci elveţieni, în prezent având deja în jur de 20 de conversii realizate.

Recent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus, într-un interviu: "În cadrul conversiilor făcute de Bancpost, valoarea totală de plată va fi cu cel puţin 20% mai mică faţă de cea care este estimată acum pe graficul de plată, iar această reducere vine din dobândă. În primii trei ani, acest produs are o dobândă preferenţială de 1 şi ceva la sută şi de aici iese reducerea. Acest lucru apare în contractul nou de credit. După primii trei ani, dobânda va fi alcătuită din indicele de referinţă ROBOR plus marja care trebuie stabilită prin contract".

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii băncii nu ne-au oferit mai multe informaţii despre programul Bancpost.

Oferta OTP Bank va viza şi creditele externalizate

OTP Bank pregăteşte şi ea un program de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni, în acest caz urmând să fie aplicat şi un discount la sold.

Oferta - anunţată încă de la începutul verii de ziarul BURSA, în cadrul unui interviu cu domnul Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank - se adresează atât celor care au credite garantate în desfăşurare, cât şi persoanelor ale căror împrumuturi au fost externalizate, potrivit echipei de negociere, care s-a întâlnit, în data de 27 august, cu reprezentanţii OTP Bank, conduşi de domnul Diosi.

Şeful OTP Bank ne-a spus, în vară, că banca vinde de mult timp credite neperformante în grup, unei companii care se numeşte OTP Factoring, clienţii având posibilitatea să aibă un contract de performanţă şi cu această companie. "După ce am vândut portofoliul către OTP Factoring, nu neapărat vindem activul, societatea încearcă să recupereze banii, printr-o înţelegere comună cu clientul", ne-a precizat oficialul băncii.

Oferta care urmează să fie lansată de OTP Bank va presupune, conform scrisorii transmise persoanelor cu credite în CHF, un discount la soldul creditului şi o conversie la lei sau euro, cu aplicarea unei dobânzi variabile în lei, formată dintr-o marjă fixă de 3,5%-4%, la care se va adăuga ROBOR la trei luni. Valoarea discountului va varia în funcţie de tipologia creditului, reducerea medie situându-se la aproximativ 20% (nivelul minim este de 10%-15%).

Reprezentanţii echipei de negociere subliniază: "La momentul discuţiei cu noi, modalitatea de stabilire a discountului era exprimată pe baza unui algoritm neclar şi netransparent, lucru care va duce la diferenţieri destul de importante între clienţi. Astfel, este posibil ca discountul multor consumatori să se plaseze înspre limita minimă menţionată de bancă (procent care nu acoperă, în majoritatea cazurilor, nici dobânda încasată abuziv de bancă). (...) Echipa de negociere a transmis băncii că ar fi preferat o variantă mai simplă, care să se apropie cât mai mult de modul în care a fost formulată oferta de conversie de la Banca Transilvania în cazul clienţilor Volksbank - rambursarea tuturor sumelor percepute de la consumatori în mod abuziv, însoţită de un discount cât mai important la soldul rămas al creditului. Oferta este încă în curs de construcţie, AURSF declarându-şi întreaga disponibilitate de a fi implicată pe mai departe în definitivarea acesteia, cu scopul de a proteja interesele membrilor săi şi, implicit, pe cele ale celorlalţi consumatori care sunt clienţi ai băncii. Oferta va fi disponibilă, cel mai probabil, în cursul lunii octombrie, după cum a precizat conducerea băncii în discuţiile cu noi".

În cadrul unui interviu acordat recent ziarului BURSA, Laszlo Diosi ne-a declarat că banca derulează un program pilot pentru reducerea ratelor aferente creditelor în franci elveţieni. Domnia sa ne-a precizat că intenţia instituţiei bancare este să aducă ratele debitorilor împrumutaţi în moneda elveţiană la un nivel mai mic decât cel de la finalul anului trecut, prin reducerea dobânzilor, dar că nu au fost cuantificate, încă, rezultatele programului pilot.

"Oferta noastră este valabilă pentru şase luni, dar, aşa cum le explicăm şi clienţilor, subliniem că piaţa încă nu s-a stabilizat şi, în acest context, programul se va putea prelungi. După fiecare perioadă, vom analiza modalităţile în care va trebui să procedăm pentru stabilizarea ratelor la un nivel care să nu-l depăşească pe cel din ultima lună a anului trecut", ne-a explicat domnul Diosi.

Programul presupune discounturi pe care banca şi le va asuma, potrivit şefului băncii, care ne-a spus: "Noi ne vom asuma în proporţie de 100% pierderea suferită în urma aplicării acestor reduceri. OTP alocă în fiecare lună peste 1 milion de lei pentru acest program. Avem mai multe modele, pe mai multe tipuri de clienţi şi situaţii şi încă nu ştim ce rezultate vom avea".

Ieri, reprezentanţii băncii nu ne-au oferit detalii suplimentare pe acest subiect.

În iulie, OTP Bank a pierdut, pe fond, în faţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unui proces colectiv pe clauze abuzive. Dacă decizia Tribunalului Bucureşti va fi menţinută şi în ultimă instanţă banca va fi obligată să elimine clauzele declarate abuzive de instanţă din toate contractele de credit identice cu cele ce fac obiectul procesului din justiţie.

Echipa de negociere: "Avem semnale din partea MFP că, în curând, vom avea o întâlnire finală pe tema proiectului de conversie"

Reprezentanţii echipei de negociere ar urmea să aibă, în curând, o ultimă întâlnire cu oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în cadrul căreia să discute pe marginea proiectului care vizează conversia cu discount a împrumuturilor contractate în valută.

Iniţiativa legislativă prevede ca restul rămas de plată în urma aplicării reducerii să fie garantat în proporţie de 50% de către stat.

"Avem semnale din partea MFP că, în curând, vom avea o întâlnire finală, la care să participe şi reprezentanţii băncilor, pentru a stabili forma finală a actului normativ", au precizat sursele citate.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de fostul ministru de finanţe Darius Vâlcov şi va trebui să fie avizat şi de BNR.

Referitor la iniţiativele care ar urma să vină în ajutorul celor împrumutaţi în CHF, ieri, deputatul PSD Ana Birchall, care a întocmit un astfel de proiect, a anunţat că membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au hotărât readucerea în dezbatere şi punerea pe ordinea de zi a proiectului său legislativ privind conversia creditelor contractate în valută.

Domnia sa a menţionat. "Am hotărât, împreună cu membrii Comisiei, că este necesară identificarea unor soluţii corecte şi echitabile de împărţire a poverii financiare între bancă şi client, în cazul creditelor în CHF. Problema creditelor în franci elveţieni tergiversează de mult prea mult timp şi cred că este de datoria Legislativului să vină cu o soluţie pentru miile de români aflaţi în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele exclusiv din cauza fluctuaţilor cursului de schimb. Sutele de petiţii primite la Comisie şi la Cabinetul meu parlamentar trebuie să îşi găsească un răspuns şi o soluţie corectă, iar proiectul legislativ iniţiat de mine şi susţinut de colegele şi colegii parlamentari din PSD şi din coaliţia de guvernare propune o astfel de rezolvare echitabilă a problemei".

Doamna Birchall a propus, la începutul anului în curs, ca, în cazul creditelor acordate în franci elveţieni, conversia să se facă prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Deputatul PSD a spus, la vremea respectivă, că Legea conversiei creditelor a trecut de Senat, fiind avizată de Guvern, şi că se află în dezbatere la Camerei Deputaţilor.

Ulterior, deputaţii nu au mai discutat pe marginea acestei iniţiative, Ana Birchall mergând mai departe cu Legea insolvenţei persoanelor fizice, care a şi fost aprobată.

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit la jumătatea lunii ianuarie, când Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR impus în 2011.

Peste 83% dintre clienţii Volksbank România (VBRO) cu împrumuturi în franci elveţieni, respectiv 14.712, au acceptat oferta de conversie din CHF în lei sau în euro propusă de Banca Transilvania (BT) după ce a cumpărat VBRO. Programul, desfăşurat pe parcursul a trei luni, a constat în acordarea unui discount de 22,5% la sold, rezultat în urma reducerii din suma rămasă de plată a comisionului de risc/administrare plătit de clienţi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Creditele vandute catre OTP Factoring, 90% din portofoliul de imprumuturi in CHF, sunt credite PERFORMANTE, cesionate in 2008-2009, la cateva luni dupa acordare. Contrar a ceea ce sustin reprezentantii OTP si incompetentii de la BNR. Se poate verifica acest fapt, iar responsabilii din cele doua institutii trebuie sa raspunda PENAL pentru incalcarea legii.

    Converis in lei este egla cu 0.Noi nu cerem conversie in lei, cerem ca bacile sa-si asume magariile facute.Cerem ca bancile si institutiile care u protejat bancile sa raspunda penal si sa se faca dreptate.Nu sa ne scoateti ochii cu conversie in lei care pana acum cateva luni dupa reprezentantii BNR era ilegala acum este tot mai sustinut un astfel de program.Rusine jefuitorior de tara.

    Conversie in lei pentru cine habar nu are cum stau lucrurile.Nu o sa ne lasam pana nu o sa obtinem inghetare curs , nu conversie .Astea sunt niste mizerii aruncate de niste idioti .Se fac singuri de ras cu un astfel de program aruncat in fata.Cine mai este prost sa faca converie in lei dupa ce a platiti zeci de mii de franci , si 1000-2000 din soldul credituui.O alta hotie pe fata.

    1. La un împrumut contractat în 2007-2008 la o valoare de 50.000 chf șoldul în lei era de 100.000 lei.După 7-8 ani de plată șoldul în lei este de 200.000 lei!!! asta după ce banca a încasat până în prezent de la clienți circa 100.000 lei-adica soldul inițial.Fraților,ban ca deja si-a recuperat banii,ne-a păcălit cu ofertă în franci iar acum suntem sclavi alți 20 ani plătind sume colosale.Ne-au păcălit în primul rând cu dobânzile care în mod normal sunt dublate arbitrar după,,politică băncii,,.Soluția este judecată și să ne luăm înapoi banii furați prin dobânzile nesimțite ilegale și abuzive.Dreptate până la capat

      Chiar dacă frâncul s-a dublat,liborul la franci a scăzut atât de mult încât la o marjă a băncii de 3%+libor la cât ar fi normal creșterea frâncului ar avea impact minim.Singură solutie-ANPC și instanțele de judecată pe clauze abuzive de stabilire a dobânzii.Băncile au doar oferte otrăvite,vor să jupoaie clienții până în ceasul al12-lea.În viitor robotul va crește destul de mult și se va dovedi ca a fost o altă țeapă dată de bancheri românilor,așadar,trezirea din letargie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb