După aproape şapte ani de lansarea din februarie 2015, anul trecut a fost primul în care Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi-a îndeplinit scopul pentru care a fost creată - facilitarea finanţării dezvoltării companiilor de dimensiuni relativ reduse.
Douăzeci de emitenţi şi-au listat acţiunile pe AeRO, anul trecut, iar în zona obligatară 26 de emisiuni de titluri au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral al bursei noastre. Este un salt uriaş faţă de cele numai patru listări de acţiuni din 2020 şi 2019, ceea ce făcut conducerea bursei să lanseze un indice dedicat acestei pieţe - BETAeRO. În plus, dintre cele douăzeci de companii intrate pe AeRO, şaptesprezece au strâns bani de dezvoltare de la investitori prin plasamentele derulate înaintea listării, ceea ce dovedeşte că piaţa chiar funcţionează ca punct de întâlnire între oferta şi cererea de capital.
Poza este cu atât mai spectaculoasă cu cât, pe segmentul similar din Ungaria (Xtend Market) au avut loc trei listări de companii, anul trecut, iar în Cehia (Start Market) doar una.
În Polonia, piaţă aflată într-un complet alt stadiu de dezvoltare decât a noastră, pe segmentul New Connect - ce a servit drept model pentru AeRO, au fost 32 de listări de companii, anul trecut, cele mai multe din 2013 încoace.
La noi, evoluţia apare într-un context general bun pentru pieţele de acţiuni, la care se adaugă domeniile cu perspective de creştere în care activează unele dintre companiile nou-venite în piaţă, ce lipsesc de la BVB, o vizibilitate mai mare a bursei noastre şi sporirea numărului de investitori laolaltă cu sumele disponibile.
• Adrian Mitroi: "În condiţiile deficitului de inovaţie pentru blue-chip-urile româneşti, investitorii s-au îndreptat către companiile din AeRO, care au venit cu ceva proaspăt în piaţă"
Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, ne-a spus: "În lipsa IPO-urilor şi a deficitului de inovaţie pentru blue-chip-urile româneşti, investitorii s-au îndreptat către aceste companii, care au venit cu ceva proaspăt în piaţă (...). Este un trend care cred că va continua, pentru că avem o nouă generaţie de investitori şi de antreprenori ce se vor mişca în această direcţie".
Pe de altă parte, după ce în prima jumătate a anului orice companie care se lista creştea spectaculos imediat după intrarea la tranzacţionare, către final entuziasmul s-a estompat. Astfel, acţiunile tot mai multor emitenţi au căzut chiar din prima zi sub preţul din plasament, trendul ascendent al titlurilor ce luaseră un start bun s-a inversat, şi au început să apară oferte ce nu au strâns suficiente subscrieri pentru a fi încheiate cu succes.
"În zona de private equity şi venture capital în care am activat la un moment dat, rata de succes era de sub unu la zece. Este firesc ca nu toate companiile să aibă succes, cel puţin imediat după listare. Probabil că aici nu se aplică raportul din cazul venture capital, dar aşteptările ar trebui să fie ca cel puţin jumătate dintre companii să nu performeze imediat. Iar cealaltă jumătate probabil nu va performa substanţial niciodată", punctează Adrian Mitroi.
• Broker: "Noi trebuie să găsim o linie de mijloc între dorinţele emitentului, care nu vrea să-i fie subevaluată afacerea şi cele ale investitorilor, care nu vor să cumpere companii supraevaluate"
Scăderile au declanşat un val de acuze asupra antreprenorilor şi intermediarilor, cărora li s-a reproşat, prin comentarii pe diferite platforme de social-media, că stabilesc preţuri nerealiste în plasamente, astfel încât companiile vin la bursă cu evaluări prea ridicate - cuantificate prin multiplii de piaţă.
Un broker care a participat la listarea mai multor companii din Piaţa AeRO în acest an, ne-a spus: "Noi putem influenţa evaluarea companiei prin preţul pe care-l propunem înainte de plasamentul privat. Nu este uşor, pentru că trebuie să găsim o linie de mijloc între dorinţele emitentului care nu vrea să-i fie subevaluată afacerea şi cele ale investitorilor, care se tem ca nu cumva să cumpere companii supraevaluate".
Pe de altă parte, vorbind în general despre listări, Adrian Mitroi spune că ofertele sunt lansate la preţuri ridicate şi nu sunt croite pentru retail. "În IPO-uri vând antreprenorii, de obicei la preţuri mari (vezi UiPath) - cele cu care bancherul de investiţii i-a convins să-i aleagă ca agent de listare. Aici este în principal victoria antreprenorului, după ce a trecut prin câteva runde de finanţare. Inlcusiv la noi, raportarea se face faţă de preţul din plasamentul privat (...). Am văzut această poziţionare defavorabilă retailului pe termen scurt peste tot - IPO-uri, SPO-uri şi mai ales ICO-uri (n.r. Initial Coin Offering). În aceste condiţii, sfatul meu este elongarea orizontului investiţional. Din punctul meu de vedere, buy and hold este una dintre strategiile viabile în această perioadă", afirmă profesorul de finanţe comportamentale.
• Adrian Codirlaşu, CFA România: "Cred că perioada optimă listărilor a trecut"
Pentru 2022, perspectivele Pieţei AeRO sunt destul de ceţoase, în condiţiile în care se preconizează un mediu mult mai dificil pentru pieţele de acţiuni, iar în plan intern estomparea entuziasmului investitorilor pune deja mari probleme intermediarilor şi companiilor privind încheierea cu succes a plasamentelor şi ofertelor publice.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, ne-a spus: "Cred că listările se vor mai linişti. Deja în pieţele internaţionale şi inclusiv la noi, vedem că după listare preţul acţiunilor scade. Astfel, are mai mult sens ca investitorii să aştepte o perioadă după listarea unei companii şi să cumpere la un preţ mai mic, decât la participe la oferta iniţială. În opinia mea, cei care au vrut să se listeze s-au listat cât bursele au fost la maxime (...). Cred că perioada optimă pentru listări a trecut".
În plus, pentru companiile listate anul trecut, începe o adevărată perioadă de evaluare, în care investitorii vor compara rezultatele obţinute cu prognozele din memorandum-uri, iar discrepanţe negative foarte mari vor afecta şi mai mult dorinţa de a participa la plasamente. Dacă nu vor apărea evenimente impredictibile, care să ducă de pildă la o cădere majoră a pieţelor, probabil se va intra într-o perioadă de selecţie - intermediarii vor fi nevoiţi să fie mai stricţi privind companiile pe care le aduc în piaţă, iar investitorii vor fi mult mai atenţi la ce şi cu cât cumpără.
• Adrian Mitroi: "La fel cum în viaţă caracterul unei persoane face diferenţa, în piaţă modelul de business este cel care contează"
Adrian Mitroi crede că, în acest mediu, modelul de business al companiilor este cel mai important criteriu de investiţii, cu abordare pe termen lung.
"Investitorii pot să achiziţioneze în IPO-uri, ca să adauge în portofoliu potenţialul pe care-l are tehnologia, dar nu speculativ. Din păcate, noi nu avem nimic substanţial de IT pe Piaţa Principală, ci doar pe AeRO", spune profesorul de finanţe comportamentale. "La fel cum în viaţă caracterul unei persoane face diferenţa, în piaţă modelul de business este cel care contează. Personal mă uit la modele de business antifragile (n.r. care au capacitatea de a se îmbunătăţi la şocuri, nu doar de a rezista, conform lui Nicholas Taleb), la cele cu interes nu numai pentru acţionarii mari, ci şi pentru acţionarii mici şi pentru toţi stakeholderii. Îmi plac companiile al căror management înţelege nu doar aspectele sofisticate ale business-ului, ci şi contextul social în care operează compania".
Conform celor pe care ni le-a spus, companiile de data management, cele care se ocupă de extinderea duratei şi calităţii vieţii, precum şi din anumite sectoare tehnologice se numără printre preferinţele profesorului de finanţe comportamentale, în acest an.
Notă:
Numărul mare al listărilor de companii şi emisiuni de obligaţiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti a dus şi la creşterea puternică a indicatorilor de tranzacţionare al acestui segment al pieţei noastre. Astfel, anul trecut au fost realizate 320.446 de tranzacţii pe AeRO, prin care au fost schimbate 1.007.003.600 de acţiuni, în ambele cazuri cifrele fiind de 3,5 ori mai mari decât cele din 2020. Influenţată puternic de mulţimea listărilor, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 1,22 miliarde de lei, faţă de 340 de milioane anul anterior, în timp ce valoarea medie zilnică a schimburilor s-a ridicat la 4,85 milioane de lei, în comparţie cu 1,36 milioane, în 2020 (în realitate, nivelul real al schimburilor zilnice este mai mic, media fiind puternic distorsionată de valoarea listărilor - un indicator mai relevant în acest caz fiind mediana). Evaluarea bursieră a companiilor listate pe AeRO a ajuns la 19,8 miliarde de lei, în 2021, cu peste zece miliarde mai mare decât cea de la finele anului anterior (în realitate, evaluarea multor companii din AeRO este puţin relevantă, în condiţiile în care lichiditatea este aproape nulă - totuşi, pentru nou-venite, indicatorul este destul de relevant).
În cazul obligaţiunilor, numărul tranzacţiilor a urcat cu 120%, de la 10.188 în 2020 la 22.653 anul trecut, în timp ce volumul total a fost de 1,79 milioane de titluri, faţă de 0,62 milioane, în 2020. Valoarea totală a obligaţiunilor listate se ridica, la finele anului trecut, la 38243 milioane de lei, cu 230% peste cea de la finalul lui 2020.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 03:56)
Asa se incepe o piata, de jos.
Sa avem emitenti cat mai multi si diversificati.
Valoarea de piata a lor o va decide ... piata.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 06:39)
Tu ai dreptate, in fond: daca nu e, n-ai de unde alege.
Din acest motiv, chiar si petardele care s-au ofertat / listat in ultima perioada au valoare net pozitiva (in ciuda pagubelor produse in portofoliile investitorilor), intrucat servesc ca avertismente pentru a casca mai bine ochii in viitor si a discerne:
- gargara servita prin "comunicate de presa" gen Cornerstone
- pierderea viitoare servita pe post de "oportunitate" de catre brokeri.
Problema este ca, dincolo de hiperbole si evaluari umflate, intr-o astfel de piata exista in permanenta riscul de a exagera atat de mult incat ajungi sa treci linia catre frauda, asa cum s-a intamplat la Harinvest sau mai de mult (2009) la filiala Deva a BRK.
Asta se poate intampla oricand atunci cand respectivii incep sa-si uite obligatiile fiduciare si pun interesul propriu / al firmei inaintea interesului propriilor clienti.
Evident, o evaluare umflata inseamna o pierdere posibila, dar o frauda inseamna o pierdere garantata.
1.2. ce te doare ? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:49)
cine investeste o face pe banii lui, ce te doare pe tine ?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:12)
O evaluare umflata inseamna o pierdere posibila, dar o frauda inseamna o pierdere garantata.
Intelegi sau doar faci pe prostul?
1.4. STAI PE DEPOZITE BANCARE (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:21)
nu intelegi ca la bursa este si un risc pe care ti-l asumi cand investesti
cred ca e mai indicat sa stai cu banii in depozite bancare daca nu intelegi cum sta treaba
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 14:42)
Fraudele sunt o problema pentru toata lumea, deoarece produc neincredere in sistem. De ce as evalua chiar si la 100 de lei o firma care produce un profit anual de 100 de lei, daca nu am incredere in ce raporteaza, sau ca vor fi capabili sa continue activitatea? De ce as tine banii in contul unui broker, cand nu am incredere in el?
1.6. daca n-ai incredere de ce comentezi (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 14:52)
chiar asa, de ce te bagi in discutii daca nu ai incredere, poate ca nu esti suficient de informati, lasa-i pe cei care stiu despre ce e vorba sa vorbeasca
mergi la banca daca vrei incredere 100% sau cauta companii mari solide
nu e pentru tine AERO
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 09:17)
Estimarea domnului Mitroi ca jumatate dintre companiile de pe AERO vor performa este super optimista. Din astea 20 cam 4-5 au potential si doar 2-3 vor confirma. Nu e nimic iesit din comun. Cate companii au venit si au iesit de pe bursele mari fara sa se dezvolte cu adevarat. Zeci de mii.
2.1. nu compara mere cu pere (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:52)
pe AERO SE LISTEAZA COMPANII PERFORMANTE
cauta datele financiare pe ultimii ani si o sa vezi
nu compara cu ce se listeaza pe alte burse companii fara istoric sau spac-uri
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 11:08)
Pe AERO s-au listat companii care au venit cu povesti de crestere. Acum trebuie sa livreze si se pare ca o sa fie o diferente mari intre ce vor livra. E drept ca sunt cateva cu istoric bun, dar unele abia sunt infiintate si la S1 au cam dat-o in bara. Prin februarie o sa vina cu rezultatele preliminare pentru tot anul si ce te faci daca e o diferenta colosala fata de profetiile din memorandum-uri ?
2.3. nu esti pentru AERO (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 11:19)
cresterea unei companii nu se rezuma la rezultatele dupa 1 an, este un proces care dureaza mai multi ani, nu compara cu companiile mature
probabil nu intelegi si atunci iti recomand sa nu cumperi pe aero
nu e pentru incepatori
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 12:33)
Inteleg foarte bine. Doar spuneam ca sansele sa isi indeplineasca proiectiile pe ani din memorandum-uri sunt mult mai mici daca chiar din primul an se doveste ca sunt foarte departe de realitate. Si asta influenteaza sentimentul investitorilor.
3. cumpar doar pe aero
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 09:36)
au am incredere in firmele listate pa aceasta piata, prefer sa cumpar ceva care poate sa creasca de zici sau sute de ori decat sa iau companiile mari care au crescut deja
3.1. nu compara mere cu pere (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:52)
pe AERO SE LISTEAZA COMPANII PERFORMANTE
cauta datele financiare pe ultimii ani si o sa vezi
nu compara cu ce se listeaza pe alte burse companii fara istoric sau spac-uri
3.2. comentariu era pentru 2 (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:53)
am gresit comentariul, era pentru 2
4. Cash
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 09:53)
Problema principala a celor noi listate este deficitul major de cash coroborat cu indatorarea mare,pe o piata monetara in care dobanzile vor creste sustinut.
Asta in contextul in care mai toate s-au vandut drept companii cu rate foarte mari de crestere,cu marje estimat a creste enorm si cu textele astea au atras cashul de care aveau nevoie pe termen scurt.
Numai ca in goana de a dovedi ca sunt companii de crestere si pentru a atrage iar cash prin majorari(facute la evaluarile umflate de anul trecut),prin obligatiuni,au ars cashul pe repede-nainte fara sa avanseze prea mult in operational.Cand au vazut ca piata i-a simtit au inceput sa arunce in disperare tot felul de perdele de fum,tot felul de extinderi laterale de business.Vorba CFAistului-memorandumul a ramas doar o poveste candva frumoasa.
Acum toate firmele astea sunt blocate pentru ca nu mai sunt multi dispusi sa riste de n ori bagand bani in ele,cei care au chef de risc maxim mai bine le speculeaza volatilitatea care a devenit majora decat sa stea agatati la majorari.Si fara cash proaspat ce sa mai dovedeasca cand ele nu au putut nici cu cel de la listare si cand piata le mergea struna?!
Acum au si obligatiuni,alte datorii,marje mici si toate astea sunt balast in lumina nevoii de refinantare(care si-ar putea plati datoriile maine,obligatiuni de rescadentat la ce dobanzi in noul context?).
M-as uita cu precadere la firmele care sunt solide financiar,care nu au datorii mari si marje mici,care au cash cat sa treaca o furtuna.Si mai ales care se concentreaza pe operatiunile de baza,core,unde pot arata ca performeaza.Nu la cele care-si mascheaza nereusita organica prin tot felul de giumbuslucuri.
Sunt firme mici sau foarte mici in general astea pe Aero,e fantezist sa crezi ca pot fi si fonduri venture capital in acelasi timp,ca se descurca sa faca niste achizitii eficiente.Nu au nimic in ADN pentru asta,nu au structura,logistica umana necesare,nu pot integra cu succes alte activitati.
Oamenii pe termen lung asa cum spune Mitroi intra pe Aero pentru compaii cu crestere organica si viziune.Pentru speculatii s-a cam dus trenul,era ala plasament(restrans) si apoi varsat publicului care inghitea orice.Nu mai poti sa vii sa cersesti bani ca sa cumperi tu 5 firme ca investitorul te trimite sa-ti vezi de treaba ta si sa arati acolo de ce esti in stare.
4.1. De acord. (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:44)
Intru totul de acord cu opinia ta.
Dincolo de articolele din Bursa, intru cu placere pe site sa citesc astfel de comentarii inteligente, care nu se feresc sa spuna lucrurilor pe nume.
4.2. majoritatea de pe AERO sunt companii solide cu ist (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:47)
multe din companiile de pe aero au un istoric care dovedeste ca au stiut sa faca profit si sa se dezvolte, nu sunt nou nascute decat cateva
mai informati-va inainte sa aruncati cu comentarii habarniste
4.3. Numai si numai valori pe aero (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 12:44)
Sunt garla exemplele care arata ca dezinformezi.
Pe trei dintre ele (BIOW, CLAIM si NRF) le-ati adus chiar voi pe bursa.
BIOW avand capitaluri proprii negative cu putin timp inainte de plasamentul privat.
CLAIM cu estimari de domeniul SF, dar cu rezultate la T2 de te crucesti.
Iar NRF cu profit ba mare, ba mic pe 2020, urmare a auditului “indreptat”, ca acum sa aiba motive sa se laude cu ce crestere fenomenala gen +100% vor face in 2021 raportat la profitul diminuat din 2020.
Sa te tot premiezi in SOP la Norofert cand bagi +100% crestere a profitului in 2021 dupa ce mai intai ti-ai ajustat in jos profitul pe 2020 fata de raportarea initiala.
-
Norofert,
Performanta inseamna sa vii cu BVC indraznet si sa-l depasesti. Apoi, da, te premiezi ca meriti.
Insa performanta la NRF si premierea in SOP se face pentru indeplinirea KPI netransparente, gen: anuntam un rezultat pe 2020, apoi spre consternarea tuturor il “corectam” semnificativ in jos printr-un nou audit. Reusim sa indeplinim BVC pe 2021 si apoi ne premiem regeste pentru cresterea uriasa a profitabilitatii fata de profitul trunchiat din 2020.
Nici nu trebuie sa-ti mai vinzi drepturile de preferinta in cadrul unui nou MCS ca actionar majoritar, cand vii cu astfel de inginerii. Asa ca propui MCS, apoi nimic mai firesc decat tot tu sa il respingi in AGA din decembrie 2021.
Sa tot vrei sa ramai pe termen lung intr-o astfel de companie… dar numai daca esti actionarul majoritar sau vreun membru in CA eligibil in SOP.
In loc sa va vedeti de core business si sa fiti atenti la integritatea situatiilor financiare, va luati la intrecere cu alti “antreprenori” de pe aero, care sa fie mai original in a-si aloca resurse suplimentare din companie.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:08)
anul asta se va alege graul de neghina
vom vedea cate vor mai capta increderea investitorilor dupa ce prognozele lor de la listare vor fi spulberate
si mai evident va fi cand o sa observe investitorii cum se baga gunoiul sub pres,cum nu se anunta ca bugetele sunt ratate la mare distanta,cum se vine cu explicatii peste trimestre cand se stie de azi ca vor avea mari probleme cu costurile(cine a zis pana acum....au crescut costurile la gaz,electricitate sau cutare cost-ca toate cresc...la toti zici ca e mediul perfect,numai ei nu-s afectati din lume)
auditul va constata mari probleme la multe firme,ca auditor stii ca stocurile si creantele au efect negativ mult mai puternic in mediul economic ce s-a instalat,nu iti mai permiti sa inchizi ochii la povestile firmei
urmeaza un an foarte,foarte interesant pe Aero dar si BVB!
4.5. esti dezinformat la nrf (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:16)
se vede ca esti paralel cu informatiile despre AERO, norofert a raportat in 2020 profit in crestere, a avut net 5 milioane fata de 3 milioane in 2019
comentezi tot pe langa subiect
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:31)
Vrei sa zici ca NRF nu a revenit rectificand in jos profitul pe 2020 fata de valoarea pe care o raportasera initial ?
4.7. tu dezinformezi (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:39)
minti cu nerusinare, spui ca a diminuat profitul in 2020 sa fie mic si sa raporzete crestere uriasa in 2021, dar profitul a fost de peste 5 milioane in 2020, deci nu este cum spui, in 2021 o sa fie vreo 8 milioane, in toti anii au avut crestere
4.8. Cine dezinformeaza? (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:54)
De unde scoti tu profit net de 5 milioane pe 2020, in crestere fata de 2019 ??
In raportul anual publicat de NRF in 06.2021 apare
profit net pe 2020 de doar 3,803,418 lei, in scadere (!) cu 18% fata de 2019.
Acest profit net a fost ajustat in jos de Norofert in 06.2021 fata de cel declarat initial de ei in 02.2021.
Vezi acum?
Profitul net de 8 milioane lei din BVC 2021 nu ar fi fost o crestere impresionanta fata de cel de 6 milioane declarat initial de NRF in 02.2021 …
Insa 8 milioane bugetati si indepliniti in 2021 vor fi o mare fapta de vitejie, o crestere fulminanta de peste 100% fata de profitul prapadit de 3,8 milioane care apare in raportul anual din 06.2021.
O astfel de inginerie va fi premiata regeste in SOP, desi in realitate este un afront fata de restul actionarilor Norofert.
Pacat de potentialul pe care aceasta companie il are, cat timp practicile conducerii penalizeaza buna credinta a micilor actionari.
4.9. verifica mai bine (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 14:14)
cauta in raport si du-te la rezultate individuale
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 14:31)
da, di she bre sa se duca la individuale? tu daca ai o casa de 100k EUR si un credit pentru ea de 80k EUR, ai o avutie neta de 100k? nu, ci de 20k. asa este si la firmele astea. rezultatele individuale sunt relevante doar in cazul dividendelor, are societatea mama actionar suficient profit/rezerve acumulate a.i. sa poata distribui dividend? in toate celelalte cazuri te cauti in toate buzunarele, inclusiv in cele gaurite
5. tot criticati ca babele
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 10:46)
nu va convine aero nu cumparati
poate nu aveti experienta sau bani si va varsati aici la comentarii frustrarile
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 12:11)
Tu esti pe partea de “damage control”, probabil de la vreun broker implicat in recentele listari.
Degeaba vii cu replici din scurt.
Si tu stii ca o sa ai un 2022 mult mai subtire din comisioane, urmare a felului in care ati facut treaba (mare) in 2021.
5.2. cumpara banci si petrol (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:18)
nu te mai baga unde nu te pricepi
5.3. lasa-l in pace (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de an o ni m în data de 06.01.2022, 13:48)
nu vezi ca lasa comentariile astea de vreo 2 saptamani la orice critica adusa aero? orice ai spune zice - ce iti pasa tie, ai bagat banii - lasa aero nu e de tine bla bla. Aloo e o tara libera si ar trebui sa incurajam critica, sau vrei sa sustii ca toate companiile de pe aero isi vor indeplini cele promise in memo si e bine sa investim in ele? nu, tu nu sustii nimic, doar contrezi aiurea, un singur argument n-am vazut din partea ta, de aici incolo ai ignore.
5.4. tu nu accepti critica (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:53)
eu va critic pe voi cei care comentati aiurea fara sa va informati
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 14:25)
Smiorc,smiorc!
6. piata aero e viitorul
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 12:02)
consider ca aceasta piata se va dezvolta foarte mult si investitorii se vor uita tot mai mult la companiile mici care au perspective de crestere
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 13:49)
Ma distreaza zbaterile brokerasului de call center care scrie zeci de mesaje,crede el ca sa combata argumentatiile :))
Citind din astea e garantat ca se tin oamenii la distanta ca simt toti ca a ajuns mare disperarea
Bumerang!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 14:33)
nu cred ca este broker. este un mucos care si-a bagat toti banii pe maxim in firme de pe aero si acum a iesit la "sustinere". cu vorbe, ca bani sa se puna in bid nu mai are :))
8. Doar una merita banii !
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 15:34)
Eu investesc doar blue-chips, uitandu-ma pe AeRO și pe ceva rezultate la T3, coroborate cu estimările din memorandumuri, etc observ doar o companie : AST.
Face profit cu 18 angajați dar mai ales, ARE CASH în cont și datorii sub venituri !!!!!!!!
Pai voi ce urmăriți la o companie growth, nu cifre? Poziția financiară e dovada care arata sănătatea și clarviziunea de business, dar chiar și așa nu înseamnă ca succesul e garantat și va deveni o noua TSLA.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:05)
eu ma uit pe mai multe
ai dreptate ca are pozitie financiara foarte solida=cred ca ai vrut sa spui ca are datorii sub cash,nu venituri ca alea sunt de multe ori mai mari decat datoriile
ei tot spun in comunicari ca merg foarte bine,piata nu-i crede....asa-i la inceput,trebuie sa dovedesti
imi place foarte mult ca-si vede de treaba si nu face mult zgomot,nu plimba oamenii cu vorba
cat despre asta e extrem de relativ astazi ca tot ai adus vorba de TSLA(sigur nu o sa aiba parcursul aleia,e cu totul alta lume,nici nu are un produs propriu) insa trebuie companii care sa merite increderea,sa nu vina cu tot felul de bombe
si nota 10 pentru ei,chiar sunt aparte ca nu au aruncat petarde nici cand era pe AERO petrecere de se daramau peretii!mare lucru in perioada aia!
8.2. as adauga si SAFE (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:07)
SAFE CRESTE CEL MAI MULT SI DACA INTRA IN SUA POATE VA FI NOUA TSLA
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:07)
cat despre asta-ma refeream la ce ai zis ca merita banii=chestie relativa puternic astazi pe burse
8.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:27)
datorii sub cash ! așa e, mulțumesc. Văd ca au furnizor Cisco și bănuiesc ca mare parte din datorii sunt la furnizor, desi nu e specificat în raportare.
Am calculat un fair-value la 23, deci inca o bila alba in raport cu cotația de azi.
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:40)
O sa mă uit și pe SAFE, chestia cu SUA o las deoparte...apare un MCS acolo de vreo 10 mil lei pt finanțare extindere, sper sa confirme, desi concurenta pe cybersecurity e acerba și nu văd ca vin cu un produs propriu - gen bitdefender. Veniturile mi se par cam anemice vs. capital ridicat prin majorare.
8.6. cauta pe site bvb.ro la SAFE (răspuns la opinia nr. 8.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:51)
trebuie sa cauti pe siteul bvb la raportari ultimul comunicat cu estimarile pe 2022
sunt cresteri foarte mari si daca isi fac firme in multe tari acestea vor fi si mai mari
8.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 17:33)
"creșterile foarte mari" vor trebui confirmate în raportări, unii fac estimări după ureche...una peste alta, șansele ca AST, SAFE, HAI, SMTL sa se tina de treaba sunt mult mai mari ca la celelalte, mai ales prin prisma pietelor lor cu cerere mare sau în creștere.
8.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 18:50)
La SAFE au dat acum raport curent.Doar 50% din actiuni subscrise in etapa 1 si probabil cele mai multe de catre cei care s-au pacalit cumparand drepturi de la majoritari.
Asta cu toate ca au dat acum cateva zile estimari pentru 2022 la BVB,probabil ca subscrierea mergea foarte prost.Se vede treaba ca nu i-a ajutat,nu se mai entuziasmeaza oamenii la simple vorbe.
Era si normal ca saptamanile astea putea lua din piata la pret de subscriere,dupa aia au ridicat=o ei cu estimari ca i-a cuprins panica.
8.9. Vai de capul tau (răspuns la opinia nr. 8.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 20:59)
Ce aberații scornești, așa e când nu te informezi