După Vivre Deco şi Nemo Express, alte bătăi de cap pentru deţinătorii de obligaţiuni listate

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2023

După Vivre Deco şi Nemo Express, alte bătăi de cap pentru deţinătorii de obligaţiuni listate

După exuberanţa care a caracterizat piaţa românească de capital în 2021, an-record în privinţa plasamentelor private închise cu succes, duşurile reci au început să apară atât pentru deţinătorii de acţiuni (au fost companii care şi-au ratat ţintele fixate prin bugetele de venituri şi cheltuieli în memorandumurile realizate în vederea listarii), cât mai ales pentru deţinătorii de obligaţiuni.

După insolvenţa Nemo Express şi paşii mari făcuţi în aceeaşi direcţie de Vivre Deco, iată că lista emitenţilor de obligaţiuni cu probleme tinde să se lungească.

Cum vi se pare un randament de peste 10% pe an până în 2026 pentru obligaţiunile unei instituţii financiare?

Teoretic, pare minunat şi cu toate astea nu există presiune la cumpărare pentru obligaţiunile Ocean Credit IFN, care se tranzacţionează la 95-96% din valoarea nominală deşi are un cupon de 8,75% în euro (ultima tranzacţie în 17 februarie la 96%).

De ce sunt investitorii rezervaţi?

Să spunem că emisiunea este listată din 3 noiembrie 2021 şi a văzut şi preţuri peste valoarea nominală în ultimele 12 luni (104,8% este recordul).

Înaintea listării totul părea minunat pe hârtie, iar profitul după primele şase luni din 2021 era mic, dar exista (0,22 milioane lei). Apoi peisajul se schimbă radical după un an, iar în raportul privind profitul pe primul trimestru din 2022, ultimul disponibil, se arată că există o pierdere de 0,54 milioane lei.

Dar investitorii sunt îndemnaţi să nu se îngrijoreze, deoarece în februarie 2022 "Ocean Credit IFN S.A. a fost înregistrată în Registrul Special al BNR. Reclasificarea atrage, alături de raportări mai stricte şi complexe şi un cadru de supraveghere mai riguros, un nivel de încredere şi vizibilitate semnificativ mai ridicat în sectorul de profil".

Raportul privind S1 din 2022 a fost publicat pe site-ul BVB pe 30 septembrie anul trecut, iar de atunci compania a mai trimis patru comunicări către investitorii în obligaţiuni. Primele două vizau plata cuponului numărul şase şi publicarea calendarului financiar pentru 2023.

A treia a reprezentat un prim semn de întrebare pentru investitori.

La începutul lunii februarie, Ocean Credit IFN informa deţinătorii de obligaţiuni "cu privire la decizia luată, în cadrul AGEA din 01 februarie 2023, de renunţare expresă şi irevocabilă a Societăţii la dreptul sau unilateral de a răscumpăra anticipat obligaţiunile subordonate, negarantate, emise în euro la data de 23 iulie 2021 şi admise la tranzacţionare pe SMT-BVB la data de 3 noiembrie 2021 sub simbolul OCIFN26E, în scopul asigurării încadrării capitalului împrumutat prin emisiunea de obligaţiuni în categoria capitalurilor proprii suplimentare, de tip tier 2".

Se pare că "nivelul de încredere şi vizibilitatea sporită" de care se vorbea în comunicatul privind reclasificarea IFN-ului implicau şi exigenţe noi din partea BNR, iar ultimul comunicat al Ocean IFN de la BVB reprezintă o surpriză neplăcută pentru deţinătorii de obligaţiuni.

Prin raportul din 20 februarie compania aducea la cunoştinţa deţinătorilor de obligaţiuni că, "la data de 17 februarie a.c., Subscrisei Ocean Credit IFN S.A. i-a fost comunicat Ordinul nr. 18/13.02.2023, emis de către Banca Naţională a României, prin care a fost dispusă suspendarea activităţii de emitere a creditelor noi, începând cu dată de 18.02.2023 şi până la remedierea cerinţelor privind nivelul fondurilor proprii ale Subscrisei. Această măsură a fost dispusă în urmă unui control tematic efectuat de către BNR în cursul anului 2022, care s-a concretizat prin Raportul de supraveghere nr. VI/1/647/16.01.2023".

În acest moment nu ştim cum se va finaliza întreaga poveste, să sperăm că va fi un happy-end pentru toată lumea. Totuşi, nu putem să nu remarcăm că la listare totul era frumos, existau planuri ambiţioase şi profit, iar la mai puţin de doi ani avem pierdere şi o interdicţie din partea BNR pentru acordarea creditelor noi, fix activitatea principală a unui IFN.

Să subliniem în final că lipsa garantului în cazul majorităţii covârşitoare a obligaţiunilor listate la BVB ar trebui cântărită foarte bine de potenţialii investitori, la fel randamentele oferite (aproape 9% pe an în euro nu a aprins niciun beculeţ în mintea nimănui?) când sunt suspect de atractive.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Cine e auditor la Ocean?

    BNET a scos din disperare obligatiuni prin BRK cu 9% in euro plus le-a dat cu 95% din principal,asta inseamna ca e peste 10% randament pentru aia care au subscris.

    Asta cu 2 saptamani inainte sa expire o veche emisiune cu 9% dar in lei de exact aceeasi valoare deci rostogolire. 

    Anul asta mai expira 2 emsiuni de 15 milioane lei in total deci alte emisiuni. 

    Asta in conditiile in care marjele lor sunt minuscule,se tot imprumuta. 

    Multe alte firme noi listate au emis obligatiuni.In cazul tuturor aproape e acelasi pattern-cashflow slab,indatorare mare. 

    De aia toti mizeaza pe rostogolirea rotii datoriilor la obligatiuni.Si asta merge la unii niciodata,la unii 1 data,la altii mai norocosi de 2 ori.Insa cu fiecare rostogolire investitorii se imputineaza si raman doar aia care sunt risk 100%.

    Deci e chestiune de timp pana la defalulturi.Mereu o sa-i prinda pe cate unii un ciclu prost al pietei financiare cand au ei de rostogolit datorie. 

    1. dA, da

      corect.

      au subscris fratii si cu Anghel. 

    E putin prea panicarda stirea. Verificarile respective au fost la cererea Ocean Credit "Ulterior, în luna octombrie

    2022, în urma solicitării Subscrisei în acest sens, Banca Națională a României a verificat modul de calcul și raportare a nivelului fondurilor proprii ale Subscrisei", voia sa se verifice cum e situatia si sa remedieze daca e nevoie. BNR le-a zis ca nu e ok cu obligatiunile sa aiba posibilitatea sa fie rascumparate anticipat ca din cauza asta nu sunt considerate capitaluri proprii pentru rezervele minime cerute, asa ca cei de la Ocean au facut AGA sa rezolve problema prin renuntarea la rascumparare anticipata. Pe langa asta au facut si aport de la actionari plus o vanzare de active, deci teoretic e totul ok, ramane sa confirme si BNR asta 

    Cum sa nu se buluceasca oamenii la randamntele astea? Cand rralizatorul DIGI24 ne indruma s aingtram pe BVB ca da randamente de 10% / an

    1. Oltene, te referi la Iancu?

      Nu-mi amintesc sa fii nominalizat ceva emitenți, dar știu ca recomanda sa te educi înainte de a investi! Capisci?

      Și hoții de buzunare îți recomandă să fii vigilent... data viitoare.

      Bine ca știm cu cine vorbim acum.

    Mai suntg unele obligatiuni, pe la banci le-am avzut, unde se dau tot la fel procente mari. Oare cine or imprumta acei bani? Nu cumva banca-mama si prietenii lor? Apoi aratind ca banca se imprumta cu acea dobinda, nu le-o arunca la farierii care se imprumta ? Daca ne uitma in bilatuirle bancilor, la unele vedem, ca banii imprumutati de la clienti e mai mic decit soldul creditelor. dar ei dau dobinda la dobinzile calculate de BNR si la clienti le dau dobinda care vor ei. De ce in calculul dobinzii de la credite nu se ia in considerare si c dobinda data la clienti, procentual din total?

    1. Nu am văzut firme importante sa se listeze la Bursă. Se duc la bănci și se împrumută. Pe bursa ar trebui sa aibă o educație financiara în tandem cu investitorii.Din păcate nici unii nici alții nu au această educație, care se formează în timp și cu ajutorul unor reglementatori care la rândul lor ar trebui să aibă o experienta în piața de capital. Din păcate și aici politicul distruge tot ce atinge și impune.

      Investitorii au cel mai mult de suferit și mulți care au fost țepuiti nu vor mai reveni pe bursa românească. Păcat, ptr.ca bursa poate constitui un marker de prima clasa pentru mersul unei economii de piață. Ma întreb sincer ce fel de economie are România, tot de cumetrie cu clasa politică sau liberă? 

      Sunt si firme mai importante ex BCR, B Transilvania urmeaza sa listeze. Diferenta intre a lua de la banci sau de la bursa e de dobanda, la banca e mai mica, dar pe de alta parte creditele la banci sunt garantate cu ceva, pe cand obligatiunile nu, deci daca n-ai garantii libere sau profit suficient mai bine emiti obligatiuni

      În Aero

    Cand ajungi sa dai 9%/an la euro la imprumuturi inseamna ca esti falit. 8 si ceva la suta au avut si cei de la Evergrande.

    Adica acest creditor n-are unde sa obtina randamente 9% sau mai mult la banii ce i-a imprumutat. Decat daca da tot la firme/persoane foarte riscante care nu gasesc credit la dobanzi normale. Adica un fel de camatarie sau cum? 

    Piata fara strategie, fara cap si fara coada. Oameni slabi la ASF, jenant de slabi. Interese divergente la BVB si lipsa de vointa. Rezultatul il vedem.

    1. Cei de la BVB sunt mai slabi decat cei de la ASF, mult mai slabi.. Pentru toate petardele de pe AERO sunt responsabili cei de BVB pentru ca ei au aprobat listarea

    La obligatiunile BRK nu va uitati?

    E un semn bun ca au anuntat investitorii a 2a zi de la receptionarea ordinului BNR. M-am uitat pe rezultatele S1, 2022. Le-au crescut vanzarile (RON 6,2mln) cu peste 60% fata de S1, 2021, desi au inregistrat o pierdere de RON 0,5mln.

    Din ce cauza au plecat fostii directori de la tradeville,nu din cauza asta ca au dat o teapa mare noilor veniti pe bursa?

    1. Lasă că fac alta...

      Poate de asta, poate de altceva.Datoare e Tradeville sa raspunda, cu entitatea aveau clientii contract.

      Dar uite niste chestii publice si le coroboreaza lumea: 

      -pleaca vechea conducere 

      -ulterior proprietarul Siminel il alege in CA pe taramtaramram Calin Fusu de la Vivre 

      -cand incepe default Vivre dar mult dupa ce se schimbase conducerea si la Vivre ca urmare a prabusirii, anunta Tradeville ca totusi Fusu e retras din CA! 

      Acum sa raspunda cine vrea la intrebarea:

      Cu cine e Fusu pe felie de la Tradeville, cu plecatii sau cu perenii?!  

      Nu, au plecat din cauza de Andrei Siminel...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb