DUPĂ VOTUL PENTRU BREXIT ŞI DEPRECIEREA LIREI STERLINE, Banca Angliei renunţă la reducerea ratelor dobânzilor

Mathias Klein
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2016

Banca Angliei renunţă la reducerea ratelor dobânzilor

Banca Angliei a renunţat astăzi la planurile de reducere a ratelor dobânzilor, anticipând că acestea ar putea fi modificate atât în creştere cât şi în scădere, informează agenţia Reuters.

Instituţia şi-a îmbunătăţit, însă, prognozele de creştere şi inflaţie pentru 2017 în urma deprecierii lirei sterline după votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

De asemenea, Banca Angliei şi-a schimbat punctul de vedere cu privire la momentul în care economia britanică va începe să resimtă consecinţele referendumului din iunie privind ieşirea din UE.

Într-un set de prognoze trimestriale, dat publicităţii astăzi, instituţia se aşteaptă la un impact mai mic pe termen scurt, dar avertizează că pierderea accesului Marii Britanii la piaţa UE ar putea afecta creşterea economică pe termen lung.

Banca Angliei a răspuns votului pentru Brexit prin reducerea dobânzii de bază, în luna august, la minimumul istoric de 0,25% şi a reînceput programul de achiziţii de obligaţiuni, pentru prima dată după 2012.

Instituţia a mai anunţat atunci că o nouă reducere a dobânzii este posibilă în acest an.

Astăzi, însă, Banca Angliei şi-a schimbat poziţia, în condiţiile în care, în conformitate cu noile sale prognoze, inflaţia va înregistra o creştere semnificativ mai mare decât ţinta avută în vedere de instituţie, ca urmare a faptului că lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american.

"Există unele limite cu privire la cât de mult poate fi tolerată o inflaţie peste ţintă", se arată în comunicatul de presă al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei.

Potrivit comunicatului, se estimează că anul viitor inflaţia va urca până la 2,7%, de trei ori peste nivelul de acum.

Conform noilor prognoze, inflaţia ar urma să revină la nivelul ţintă de 2% abia în 2020.

"Politica monetară poate răspunde, în ambele direcţii, la modificarea perspectivelor economice pentru a asigura o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţinta de 2%", precizează Banca Angliei, în comunicat.

Modificarea punctului de vedere al instituţiei ar putea fi pe placul premierului Theresa May, care, luna trecută, a afirmat că politica monetară ultra-relaxată a BoE are un efect negativ pentru cei care fac economii.

Guvernatorul BoE, Mark Carney, care a anunţat luni că va rămâne la conducerea Băncii Angliei un an în plus, până în luna iunie 2019, va dori să respingă orice sugestii potrivit cărora opiniile premierului au influenţat deciziile Băncii Angliei, la conferinţa de presă anunţată pentru ora 12:30 GMT, anticipează Reuters.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb