Duţu, ANRM: "Studiul pentru noile redevenţe, gata în octombrie"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2013

Duţu, ANRM: "Studiul pentru noile redevenţe, gata în octombrie"

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a comandat un studiu pentru stabilirea noului sistem de redevenţe. Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM, ne-a declarat, ieri, că studiul va fi gata, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie.

Domnia sa ne-a precizat că acest studiu va arăta autorităţilor noastre care sunt sistemele de taxare şi de redevenţe din toate statele bogate în resurse: "Studiul va ajuta autorităţile în stabilirea noului sistem de redevenţe începând de anul viitor. Desigur, foarte importante sunt şi discuţiile cu operatorii prezenţi pe piaţa noastră. Am început dezbaterile cu operatorii care au deja în curs de exploatare zăcăminte petroliere şi am constatat că există disponibilitate de negociere din partea lor, deşi volumul investiţiilor în acest tip de operaţiuni este foarte mare".

Preşedintele ANRM a subliniat că autorităţile doresc să stabilească un sistem de redevenţe, care să asigure o colectare bună la bugetul de stat, dar şi o atractibilitate a ţării noastre pentru investiţiile în explorarea şi exploatarea resurselor naturale, care sunt costisitoare. "Dacă noul sistem de redevenţe va stabili tarife foarte mari, riscăm să nu mai atragem investitori şi să nu mai avem parteneri cu care să explorăm şi să exploatăm resursele. Eu cred că trebuie să stabilim un sistem prin care să găsim echilibrul corect între interesul statului de a avea venituri mai mari la buget şi interesul investitorilor, care cer condiţii cât mai atractive pentru astfel de operaţiuni", ne-a mai spus Gheorghe Duţu.

Concret, operatorii analizează pachetul fiscal aferent explorării şi exploatării resurselor naturale. Acest pachet conţine, pe lângă redevenţe, toate taxele şi impozitele aferente acestei activităţi. Deci, acest pachet fiscal trebuie să fie foarte bine dimensionat astfel încât să existe acel echilibru între interesele statului şi cele ale operatorilor, a subliniat domnul Duţu.

ANRM organizează, în aceste zile, o dezbatere şi un schimb de experienţă cu autorităţile guvernamentale ale Provinciei Alberta din Canada, unde este concentatră a treia mare rezervă mondială de petrol şi gaze. La dezbatere participă şi un număr mare de operatori din piaţa petrolului care activează în industria noastră. În deschiderea dezbaterilor, Gheorghe Duţu a declarat: "Avem nevoie de dezbateri publice, de exemple de bună practică şi de schimburi de experienţă pentru a determina un sistem de taxe şi redevenţe echilibrat, atât în interesul statului, cât şi în interesul operatorilor. Protecţia mediului este foarte importantă în acest proces, dar şi impactul social. România nu-şi poate permite să nu ia în considerare rezervele pe care le are".

Tot cu această ocazie, Mihnea Constantinescu - ambasador cu însărcinări speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a declarat: "Statul nu-şi poate permite să acopere singur necesarul investiţional din sectorul petrolier şi al gazelor naturale, respectiv noi explorări şi exploatări, dar şi modernizarea exploatărilor existente. Investiţiile estimate sunt de circa un miliard de euro pe an pentru următorii zece ani. Este clar că avem nevoie de un parteneriat cu operatorii privaţi".

Domnia sa a subliniat că resursele existente de gaze ale ţării noastre sunt într-un continuu declin şi că este importantă explorarea şi exploatarea de surse noi pentru ca ţara noastră să nu fie dependentă de importuri energetice.

Oficialul MAE apreciază că este foarte dificil de găsit un sistem de redevenţe care să reprezinte un echilibru perfect între nevoia statului de a aduce mai mulţi bani la buget şi solicitările operatorilor care au costuri mari de investiţii întrucât sunt foarte dispersate perimetrele noi pentru explorarea petrolului şi gazelor: "Este foarte bine că ANRM a atras expertiză independentă pentru noul sistem de redevenţe. Prin acest sistem ne propunem o stabilitate a regimului fiscal şi de reglementare, competitivitate în avantajul ambelor părţi, dar şi dezvoltarea şi consolidarea unei pieţe deschise şi competitive a gazelor şi petrolului".

Potrivit domnului Constantinescu, în prezent, ţara noastră importă aproximativ o treime din necesarul de gaze. Procentul de importuri este unul mic, confortabil, dar dependenţa de importuri va creşte în următorii zece ani întrucât avem o tradiţie de peste 100 de ani de exploatare a resurselor de gaze, iar rezervele interne se micşoreaza pe zi ce trece .

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tre' sa avem mare grija de interesele statului si de cele ale investitorilor, zice Dutu...

    Da' de interesele MELE, ale cetateanului roman platitor de taxe, cine are grija, javrelor??? 

    E bine si relevant ca va documentati taman in Alberta, renumita pentru faptul ca nu ia mai nimic de pe urma uriaselor exploatari petroliere de pe teritoriul sau, iar ce ia de-abia ii ajunge sa curete dezastrul lasat in urma de companii...

    In Norvegia nu va puteati documenta nicicum, nu-i asa??? 

    Romania a acumulat suficienta experienta in conturarea unor nivele de redevente petroliere compatibile cu situatia actuala .Specialistii romamji sunt aici,ANRM nu trebuie sa ii caute in Alberta.Priviti mai cu atentie la cei din jur.Comunicarea autohtona llasa de dorit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb