E-Distribuţie Banat investeşte 10 milioane de euro în construcţia unei staţii de transformare noi la Dumbrăviţa, în nordul municipiului Timişoara, arată un comunicat al companiei.
În funcţie de durata procedurilor de autorizare şi a celor de achiziţie, construcţia proiectului este prevăzută să înceapă în ultimul trimestru al acestui an, iar finalizarea este estimată pentru primul trimestru al anului 2021, mai transmite compania energetică.
Conform Enel, scopul proiectului este acela de a aduce îmbunătăţiri calităţii serviciului de distribuţie şi siguranţei în alimentarea cu energie electrică, precum şi de a oferi posibilităţi mai bune de conectare de noi consumatori.
Potrivit comunicatului, staţia de transformare Covaci va fi construită pe un teren achiziţionat recent de către E-Distribuţie Banat, iar compania mai precizează că societatea a prezentat proiectul Primăriei Dumbrăviţa şi a iniţiat procesul de obţinere a autorizaţiilor necesare, având o foarte bună colaborare cu autoritatea locală.
Comunicatul mai notează: "Proiectul este parte a programului de investiţii realizat de companiile de distribuţie ale Enel în România, care vizează asigurarea unui serviciu adecvat pentru consumatorii finali, posibilitatea de control la distanţă şi îmbunătăţirea calităţii şi securităţii reţelei, respectând în acelaşi timp standardele companiei în ceea ce priveşte mediul. Noua staţie va avea o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), cu posibilităţi de amplificare, asigurată de două transformatoare 110/20 kV, ceea ce va permite asigurarea consumului clienţilor din zonă alimentaţi în prezent din alte surse, precum şi racordarea de noi consumatori, casnici şi industriali, din zona aflată în nordul municipiului Timişoara. Staţia va fi alimentată din linia electrică de înaltă tensiune (110 kV) din apropiere şi va fi introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuţie".
Enel este o companie energetică multinaţională, unul dintre liderii integraţi pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unităţi de producţie cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia şi Australia.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienţi. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.