• Statutul provinciei Kosovo- elementul politic cel mai important în noul an
Două evenimente politice majore vor domina anul 2008: alegerile prezidenţiale din Rusia şi, respectiv, soluţionarea problemei statutului provinciei Kosovo. Riscurile asociate posibilelor evoluţii din Rusia tind însă a fi exagerate, în timp ce riscurile legate de Kosovo tind a fi subestimate.
"În ceea ce priveşte economia şi piaţa de capital, alegerile prezidenţiale din Rusia din luna martie sunt într-un fel o falsă problemă, întrucât pare clar că va fi o succesiune controlată. Cel mai probabil, Vladimir Putin va rămâne la putere într-un mod sau altul, astfel încât politicile economice pe care le-a susţinut pe parcursul celor opt ani de când este preşedinte - care de altfel au sprijinit bine economia şi piaţa de capital din Rusia - vor fi probabil menţinute", a arătat Peter Elam Hakansson, preşedintele East Capital, cea mai mare companie de investiţii specializată pe piaţa est-europeană.
Economia rusească este probabil mai puternică decât oricând, cu o creştere sănătoasă, un excedent bugetar şi un surplus de cont curent. Mai mult, Rusia a trecut pe locul al treilea la nivel mondial în ceea ce priveşte rezervele valutare, o realizare impresionantă în condiţiile în care, în 1998, economia Rusiei era la marginea prăpastiei. "Economiile cu astfel de indicatori sunt cele câştigătoare atunci când economia mondială dă semne de incertitudine şi creditele devin din ce în ce mai scumpe", a arătat Peter Elam Hakansson.
Piaţa din Rusia va înregistra - cel mai probabil - performanţe mai bune în 2008. Cu preţul petrolului la niveluri foarte ridicate şi indicatori fundamentali puternici, la care se adaugă un risc politic scăzut şi mai puţine emisiuni noi mari, care să atragă o lichiditate corespunzătoare, piaţa din Rusia poate foarte bine să fie cea mai puternică piaţă din Europa de Est în acest an. În plus, piaţa rusească de capital este relativ ieftină şi mulţi investitori nu au încă o expunere corespunzătoare pe această piaţă.
Cel de-al doilea eveniment politic major din regiune este stabilirea definitivă a statutului provinciei Kosovo, fapt care este foarte probabil a se petrece în 2008. Liderii albanezi din Kosovo insistă în declararea independenţei faţă de Belgrad, în timp ce Serbia doreşte menţinerea Kosovo în componenţa sa, ca provincie autonomă.
"Din păcate însă, în mod cert nu va fi un proces lin, din moment ce negocierile prelungite de până în prezent au arătat clar că nu există o soluţie de compromis care să fie acceptată de toate părţile. În consecinţă, eforturile diplomatice s-ar putea reorienta în continuare de la prevenirea la limitarea consecinţelor unei decizii finale - oricare ar fi aceasta", a apreciat preşedintele East Capital.
"Poate fi tentant să tragem concluzia că politica nu influenţează economiile şi pieţele în Europa de Est, întrucât unele dintre cele mai mari ţări din regiune - Turcia şi Ucraina - au înregistrat performanţe remarcabile în pofida turbulenţelor politice interne din 2007. Mai mult, Rusia şi Polonia au avut alegeri parlamentare la care piaţa abia a reacţionat. Anul 2008 poate fi mai puţin important din punct de vedere al alegerilor în regiune, dar va fi foarte important din punct de vedere economic, întrucât anumite guverne trebuie să lupte împotriva inflaţiei şi să scadă cheltuielile bugetare. Factorul politic tinde să fie mai puţin important atunci când economia creşte conform potenţialului, dar, în mod evident, devine mult mai important atunci când o anumită intervenţie a sa este necesară", a conchis Peter Elam Hakansson, preşedintele East Capital.
East Capital este o societate independentă de administrare a fondurilor de investiţii, specializată în pieţele est europene de capital, cu active nete de peste 5,7 miliarde Euro (8,3 miliarde USD) la data de 31 decembrie 2007. Investiţiile East Capital în România sunt de cca 194 milioane Euro; principalele investiţii sunt în Petrom, Impact, Erste Bank şi SIF-uri, dar piaţa românească prezintă un interes sporit pentru companie, mai ales după aderarea României la UE.