Economia a crescut surprinzător în primul semestru cu 5,8%

G.D.
Macroeconomie / 17 august 2022

Economia a crescut surprinzător în primul semestru cu 5,8%

Economia României a crescut în primele 6 luni din acest an cu 5,8%, potrivit datelor transmise astăzi de INS. Avansul din trimestrul al doilea este oarecum surprinzător, după ce mulţi din indicatorii macroeconomici nu arătau deloc bine, notează Hotnews.

În trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2021 Produsul intern brut s-a majorat cu 5,3%, mai arată datele Statisticii.

Consumul populaţiei, măsurat prin intermediul comerţului cu amănuntul (care reprezintă 70% din PIB) a încetinit în primul semestru la 5,2% (de la 5,7%), pe fondul inflaţiei ridicate care îi face pe oameni mai precauţi atunci când merg să-şi facă cumpărăturile. Consumul gospodăriilor îşi epuizează din ce în ce mai mult combustibilul, având în vedere epuizarea economiilor făcute în pandemie, erodarea puterii de cumpărare, condiţiile financiare mult mai stricte şi incertitudinea sporită, arată un raport al BRD destinat investitorilor. Prin urmare, se mai arată în document, ar putea fi dificil ca acest consum privat să îşi păstreze dinamica pozitivă, mai ales dacă schimbările în materie de fiscalitate se materializează şi condiţiile de pe piaţa muncii se deteriorează.

Producţia industrială a scăzut şi ea uşor în prima jumătate a anului, având performanţe lunare negative. În iunie contracţia a fost de aproape 5% faţă de luna mai 2022. Sectorul de producţie are în faţă o serie de obstacole - de la încetinirea vizibilă a activităţii economice din zona euro (principală destinaţie de export), la războiul din Ucraina care exacerbează probleme preexistente (lipsa componentelor, preţurile materiei prime etc) pentru ramuri cheie cum e industria auto şi cele conexe.

Activitatea de construcţii a frânat destul de puternic în primele 4 luni, o revenire timidă fiind înregistrată după din luna mai (deşi construcţiile inginereşti au rămas tot pe minus). Nu trebuie uitat că creşterea costului vieţii, a ratelor dobânzilor şi a preţurilor la locuinţe afectează la rândul lor cererea de locuinţe.

Eliminarea restricţiilor legate de pandemie la începutul lunii martie 2022 a contribuit în schimb la dinamizarea în ritm accelerat a serviciilor de piaţă destinate companiilor (creştere de 25% pe primele 5 luni) şi a celor destinate gospodăriilor populaţiei (creştere de aproape 40% pe primele 5 luni).

Letonia, Lituania şi Portugalia au avut contracţii economice în al doilea trimestru, arată datele Eurostat, în vreme ce Germania a înregistrat o stagnare economică (creştere 0%).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Datele astea sunt "rigged", cum sa creasca economia cand industria a scazut? Inseamna ca serviciile au acoperit pierderea industriei, oamenii s-au dus la frizer mai des si in restaurante s-au spalat mai multe vase.

    1. Se vinde mai putin dar mai scump, uita-te la profiturile din energie, la banci, firme de medicamente, it, etc.

      Asta e crestere inflationista, fictiv-monetara, din pix, adica din pret, nu e cantitativ-structurala, adica reala, non-monetara.

    niciodata sa nu te pui cu capacitatea de consum a romanilor! :)

    cresterea va continua (desi mai slab) si apoi vine marea pocneala (incluzand si corectarea deficitelor, devalorizare, inca un val de inflatie, etc) 

    1. sa va luati acasa o pisica, un caine, ceva cald... o nevasta :) .... iarna care urmeaza va fi deosebit de rece la preturi mari ale facturilor de utilitati :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb