Economia americană a creat 390.000 de locuri de muncă, în luna mai

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iunie 2022

Economia americană a creat 390.000 de locuri de muncă, în luna mai

  Piaţa muncii din Statele Unite continuă să fie solidă, chiar dacă economia dă semne de decelerare Piaţa americană anticipează majorări de dobândă de câte 0,5 puncte procentuale la următoarele două şedinţe Fed

Economia Statelor Unite a creat 390.000 de locuri de muncă în luna mai, iar numărul noilor angajări din aprilie a fost revizuit pozitiv cu 8.000, la 436.000, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american pentru Muncă. În primul trimestru din acest an economia americană a creat cu mult peste 1 milion de locuri noi de muncă, iar cifrele pe primele cinci luni arată că piaţa muncii este foarte tensionată având în vedere nivelul inflaţiei din Statele Unite, rata şomajului şi numărul locurilor de muncă disponibile aflat la un nivel record de peste 11 milioane.

Conform raportului publicat vineri, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat tendinţa de ameliorare, iar piaţa muncii din SUA este practic la un nivel consistent unei ocupări integrale a forţei de muncă. Raportul de vineri ajută Federal Reserve (Fed) în condiţiile în care arată că piaţa muncii este foarte solidă şi se pot majora agresiv dobânzile pentru a combate inflaţia - aflată la un maxim al ultimilor 41 de ani - chiar cu posibilitatea evitării unei recesiuni. Amintim că Fed a majorat dobânzile în martie cu 25 de puncte de bază şi cu 50 de puncte de bază în luna mai. Totodată, Fed a semnalat alte două majorări de câte 50 de puncte de bază la următoarele şedinţe şi că va fi nevoie de o creştere a şomajului pentru a reduce diferenţa dintre numărul locurilor de muncă disponibile şi numărul persoanelor active pe piaţa muncii.

Aceasta a fost per total a şaptesprezecea lună consecutivă de creştere a angajărilor din economia americană şi a cincisprezecea la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. Evoluţia din mai a fost uşor peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi de asemenea peste cele 128.000 de noi angajări raportate joi de procesatorul american de date ADP pentru luna mai. O majoritate a analiştilor estima 320.000 de noi locuri de muncă în mai şi cifre ceva mai puternice pe partea de venituri salariale.

Cifrele din raportul de vineri sunt totuşi în mare parte în linie cu cele raportate pe parcursul anului 2021 şi 2022 care au dus la supraîncălzirea cererii în raport cu oferta. Amintim că totalul locurilor de muncă generate de economia americană în cel de-al patrulea trimestru din 2021 a fost de peste 1,3 milioane, iar în primul trimestru din 2022 economia americană a creat undeva la 1,5 milioane de noi locuri de muncă. În cel de-al treilea trimestru din 2021 au avut loc 1,72 milioane de noi angajări în SUA, 1,7 milioane în trimestrul al doilea din 2021 şi 1,55 milioane în primul trimestru din anul trecut. Rata noilor angajări din luna mai se situează astfel uşor sub media anului 2021, însă arată că piaţa muncii din SUA continuă să fie puternică chiar dacă economia pare să încetinească din cauza inflaţiei în accelerare.

În sectorul ospitalier şi de divertisment au fost peste 84.000 de noi angajări în mai, acesta fiind sectorul cu cele mai multe angajări, lucru ce arată revenirea continuă a angajaţilor în sectoare în care până acum se raporta lipsă de forţă de muncă (faţă de februarie 2020 există un minus de 1,3 milioane de locuri de muncă în sectorul ospitalier şi de divertisment). Totodată, sectorul manufacturier a adăugat şi în luna mai locuri de muncă (+18.000), în timp ce sectorul de retail a eliminat 61.000 de locuri de muncă, cel mai probabil în zona de companii mici şi mijlocii. În sectorul de transporturi şi depozitare s-au realizat 47.000 de noi angajări în mai, iar în sectorul de transporturi (cu camionul şi aerian) s-au creat 19.000 de noi locuri de muncă. Au mai fost angajări notabile (+75.000) în sectorul de servicii pentru companii şi în construcţii (+36.000).

Cifrele ce privesc rata şomajului au fost în linie cu estimările, cu o menţinere la o rată de 3,6%. În februarie 2022 rata şomajului a fost 3,8%, în noiembrie 2021 a fost de 4,2%, în octombrie 2021 de 4,6%, în septembrie 2021 de 4,8% iar în august 2021 de 5,2%. În acelaşi timp, cifrele privind veniturile salariale oferă noi detalii cu privire la posibilitatea concretizării scenariului privind temperarea creşterilor de preţuri pe partea de salarii având în vedere că venitul real este pe negativ.

Astfel, câştigul salarial orar din SUA a urcat din nou în ritm lunar cu 0,3% în luna mai. Avansul din martie a fost de 0,4%, iar în luna februarie s-a consemnat o stagnare. Creşterea anuală a câştigului salarial orar a scăzut astfel la 5,2% după rata de 5,5% din aprilie şi cea de 5,6% din martie. Numărul orelor lucrate săptămânal a stagnat din nou la 34,6.

Totodată, rata populaţiei ocupate a rămas la un nivel scăzut comparativ cu cel pre-pandemic, la 62,3% faţă de 62,4% în martie, care a fost cea mai ridicată rată de la începutul pandemiei. Acest indicator a fost de 62,3% în februarie, 62,2% în ianuarie, 61,9% în decembrie 2021, 61,8% în noiembrie 2021 şi 61,6% în octombrie 2021, un semn că americanii au revenit treptat în piaţa muncii începând cu finalul lui 2021.

De asemenea, rata şomajului U6 a urcat uşor la 7,1% de la 7% în aprilie după un nivel de 6,9% în martie. Revenirea post-recesiune din 2021 a pieţei muncii din SUA a fost cea mai rapidă din istoria americană chiar dacă mai există circa 822.000 de locuri de muncă (0,5%) de recuperat faţă de nivelul din ianuarie 2020. Consumul este responsabil pentru 70% din economia americană, de aici importanţa consumatorului şi a stării pieţei muncii.

Locurile de muncă disponibile din SUA au continuat să atingă noi maxime istorice la debutul lunii aprilie, la un nivel de peste 11 milioane. Având în vedere necesarul de angajaţi din piaţa muncii din SUA se poate spune că piaţa muncii este mai tensionată ca înainte de pandemie în ciuda şomajului care este în zona pre-pandemică de 3,5% care era văzută ca o ocupare integrală a forţei de muncă (full employment).

Fed a semnalat în ultima perioadă continuarea ritmului cu care va fi restrânsă lichiditatea şi majorate dobânzile în condiţiile în care problema inflaţionistă a dat semne de acutizare şi este în mod evident nevoie de intervenţie şi în acelaşi timp piaţa muncii din SUA aproape a încheiat revenirea integrală, cu venituri în relativă creştere şi şomaj redus.

Jeffrey Rosenberg, managerul de portofoliu de la BlackRock Systematic Multi-Strategy Fund, a afirmat la Bloomberg TV, după publicarea raportului privind piaţa muncii, că datele reconfirmă faptul că Federal Reserve va fi nevoită majoreze şi mai puternic dobânzile, posibil peste rata neutră a politicii monetare.

"Piaţa presupune că Fed-ul va ajunge rapid la 3%, până la finalul anului sau începutul anului următor", a arătat managerul BlackRock, care a adăugat că piaţa anticipează de asemenea un declin al inflaţiei care va duce rata reală mai aproape de nivelul neutru.

Rosenberg a menţionat că dacă nu va exista această scădere a inflaţiei către zona neutră, Fed-ul va trebui să opereze şi mai multe majorări de dobândă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb