Economia Europei, în declin

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 august 2012

Economia Europei, în declin

Scăderea din trimestrul al doilea a fost limitată de evoluţia peste aşteptări a Germaniei şi Franţei

Economia Uniunii Europene (UE) şi cea a zonei euro au scăzut, fiecare, cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2012, comparativ cu primele trei luni ale anului, în condiţiile în care în majoritatea statelor din regiune au fost consemnate evoluţii negative, conform Eurostat.

Raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, economia UE a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2012, iar cea a zonei euro - cu 0,4%.

În primul trimestru al acestui an, PIB-ul UE şi cel al zonei euro au stag-nat, după scăderi de 0,3% în ultimele trei luni din 2011.

De menţionat că Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere de 0,3% a PIB în perioada aprilie - iunie 2012, comparativ cu trimestrul precedent, când crescuse cu 0,5%, potrivit Biroului Federal de Statistică. Dar, evoluţia este peste aşteptările analiştilor, care preconizau o expansiune de 0,2%. În ritm anual, creşterea economiei germane a fost de 1%.

În Germania, evoluţia s-a datorat consumului încurajat de majorarea salariilor, şi nu exporturilor, în condiţiile în care cererea din zona euro este puternic afectată de criza datoriilor.

Franţa, a doua economie din zona euro, a raportat o stagnare faţă de primul trimestru, respectiv o creştere modestă, de 0,3%, comparativ cu perioada aprilie-iunie 2011. Aşteptările arătau un declin de 0,1% al economiei Franţei în intervalul aprilie - iunie 2012.

Economia Italiei, a treia din zona euro, a consemnat un declin trimestrial de 0,7% şi o scădere anualizată de 2,5%. Spania este afectată de o contracţie de 0,4% faţă de primul trimes-tru, respectiv de 1% raportat la trimestrul al doilea al anului trecut.

Produsul Intern Brut al Portugaliei a scăzut cu 1,2% în trimestrul al doilea, faţă de perioada ianuarie-martie 2012, şi cu 3,3% în ritm anual.

Comisia Europeană estimează că economia zonei euro va scădea cu 0,3% pe întregul an 2012.

În rândul statelor UE, Suedia a înregistrat cea mai mare creştere economică în trimestrul al doilea (1,4%), faţă de lunile ianuarie-martie. Urmează Letonia, cu un avans de 1%. În zona euro, cea mai bună evoluţie a avut-o Slovacia: +0,7%.

La polul opus, se află Portugalia, cu un declin economic de 1,2% în perioada aprilie - iunie, respectiv Finlanda - cu 1%.

Euro a scăzut cu 0,1% ieri, la ora 10.49, pe piaţa din New York, având un curs de 1,2318 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb