Economia Germaniei - în cădere liberă, zona euro - în pragul recesiunii

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 septembrie

Economia Germaniei - în cădere liberă, zona euro - în pragul recesiunii

Sentix: "Investitorii se simt lipsiţi de speranţă".

Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a scăzut neaşteptat în septembrie 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a coborât până la -15,4 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2024, de la -13,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 3,5 puncte, până la -22,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere uşoară, de 0,8 puncte, până la -8 puncte.

Analiştii de la Sentix subliniază că zona euro se confruntă în continuare cu "tendinţe recesioniste periculoase", mai ales din cauza "situaţiei haotice din Germania".

În acest context, "singura speranţă pentru investitori o reprezintă perspectiva relaxării politicii monetare a BCE", pe fondul unui optimism moderat în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei. În acelaşi timp, "investitorii consideră că guvernele vor continua politicile expansioniste şi vor creşte datoriile publice".

În contextul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, Germania a fost menţinută în categoria "recesiune", în timp ce zona euro a fost menţinută în categoria "declin". Statele Unite au fost menţinute în categoria "temperare", iar Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin". O uşoară tendinţă pozitivă a fost remarcată pentru Asia, exclusiv Japonia.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele situaţiei curente a ajuns la un nivel similar celui din faza acută a pandemiei de coronavirus. Indicele agregat a înregistrat o scădere de 3,6 puncte, până la -34,7 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2022. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 5,2 puncte, până la -48 de puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 1,8 puncte, până la -20,3 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023.

"Economia Germaniei este în cădere liberă şi investitorii se simt lipsiţi de speranţă", se mai subliniază în raport.

Pe de altă parte, rezultatul alegerilor apropiate din landul Brandenburg (22 septembrie 2024), ar putea conduce la căderea guvernului de coaliţie, iar analiştii de la Sentix consideră că "abia după aceea vom vedea cât de multe daune durabile a provocat odiseea economică din ultimii ani".

Dincolo de Ocean, economia SUA este considerată "foarte lentă", iar investitorii aşteaptă decizia Federal Reserve. După patru scăderi consecutive, indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 5,2 puncte, până la -4,8 puncte. Indicele agregat al încrederii a crescut până la 3,3 puncte, de la 1,6 puncte, pe fondul scăderii indicelui condiţiilor curente până la 11,8 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2023, de la 14 puncte în luna precedentă.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în septembrie 2024 cu 0,9 puncte, până la 6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 7,3 puncte, de la 5 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 0,5 puncte, până la 4,8 puncte.

Economia Japoniei a rămas în categoria "stagnare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu un punct, până la 2,5 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor cu 2,3 puncte, până la zero, şi a unei scăderi de 0,3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 5 puncte.

"Japonia nu este impresionată de întărirea yenului", scriu analiştii de la Sentix, iar "comportamentul capricios al monedei nu este reflectat în aşteptările investitorilor", însă "economia continuă să se afle într-un punct critic".

Europa de Est a fost menţinută în categoria "declin" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 1,3 puncte, până la -12,8 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -18,8 puncte, de la -19,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -6,8 puncte, de la -8,3 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a menţinut relativ neschimbată în septembrie 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a rămas la 4 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 7 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2023, de la 8,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,5 puncte, până la un punct.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut până la -23,5 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023, de la -23,3 puncte. Indicele condiţiilor curente a scăzut până la -36,8 puncte, cel mai redus nivel din august 2020, de la -25,5 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut până la -9,3 puncte, de la -21 de puncte.

America Latină a fost menţinută în categoria "declin" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -7,5 puncte, de la -8,5 puncte, în condiţiile scăderii cu 0,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -13 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la -1,8 puncte, de la -4,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o creştere de 0,7 puncte, până la -0,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -1,7 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2023, de la -0,6 puncte. Indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 2,6 puncte, până la 0,2 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna septembrie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.142 de investitori, dintre care 221 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Germania se confrunta cu un deficit de forta de munca . Acest deficit se ridica la 1,1 milioane de muncitoricalificati in toate sectoare economice . La aceasta adaugam si faptul ca in agricultura germaniei lucreaza anual peste 300.000 muncitori din ,, import" . Din analizele si previziunile economistilor germani se estimeaza ca deficitul de muncitori va ajunge peste 10 ani la 3 milioane de muncitori. O infuzie de migranti nu este vazuta cu ochi buni de econooistii germani intrucat foarte muliti nu sunt calificati pt a lucra pe reperele econ

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb