Economia japoneză ar fi grav lovită dacă exporturile de petrol iranian ar fi oprite

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2006

Economia japoneză, a doua economie a lumii, ar fi grav lovită dacă exporturile de petrol iranian ar fi oprite ca urmare a unor posibile sancţiuni internaţionale impuse regimului de la Teheran, a recunoscut ieri ministrul japonez de Finanţe, Sadakazu Tanigaki. "Având în vedere că Japonia depinde foarte mult de Iran pentru aprovizionarea cu petrol, orice oprire a importurilor nu va fi uşor de suportat de economia niponă. Este important ca Japonia să se preocupe de dosarul non-proliferării nucleare, însă asigurarea aprovizionării cu petrol este indisociabil legată de interesele naţionale ale Japoniei", a subliniat ministrul japonez. Această poziţie, afirmată recent şi de alţi oficiali niponi, riscă însă să dea naştere la tensiuni între Japonia şi SUA, în momentul în care cele două ţări colaborează îndeaproape pentru impunerea de sancţiuni Coreei de Nord ca urmare a crizei rachetelor din 5 iulie. Potrivit presei nipone, autorităţile de la Tokyo se vor opune oricăror sancţiuni decise de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Iranului, dacă acestea vor aduce atingerea exporturilor petroliere ale Iranului.

Japonia este a doua economie mondială dar, spre deosebire de SUA, numărul unu mondial, depinde aproape în exclusivitate de petrolul furnizat de zona Orientului Mijlociu. Astfel, Japonia este cel mai mare cumpărător de petrol iranian, aproximativ un sfert din producţia de petrol a Iranului fiind livrată Japoniei. O eventuală oprire a exporturilor de petrol ale Iranului ar lipsi arhipelagul nipon de aproximativ 14 la sută din necesarul său de ţiţei.

În luna februarie 2004 compania petrolieră japoneză Impex a semnat un contract de 2 miliarde dolari cu autorităţile iraniene pentru dezvoltarea câmpurilor petrolifere de la Azadegan, nord-ves-tul Iranului. Acesta este cel mai important acord petrolier semnat vreodată de o companie niponă, însă finalizarea sa riscă să fie pusă în pericol după ce Teheranul a ameninţat că îl va anula dacă lucrările nu încep până în luna septembrie a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb