Economia Japoniei, depăşită de cea a Chinei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2011

PIB-ul Japoniei a însumat 5.470 miliarde dolari anul trecut.

PIB-ul Japoniei a însumat 5.470 miliarde dolari anul trecut.

China a devenit a doua economie mondială în 2010, însă analiştii cred că situaţia este temporară

Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a scăzut în ultimul trimestru din 2010, economia niponă pierzând locul secund în clasamentul mondial al economiilor, în favoarea Chinei. Totuşi, declinul este inferior aşteptărilor, iar analiştii cred că Japonia va redeveni a doua economie a lumii, după cea americană.

PIB-ul nipon a scăzut cu 1,1% în ultimul trimestru din 2010, comparativ cu intervalul similar din 2009, potrivit anunţului Cabinetului de la Tokyo. Scăderea a fost generată de încetinirea exporturilor şi slăbirea cheltuielilor de consum, ca urmare a faptului că Guvernul japonez a pus punct programului de stimulente pentru achiziţiile de autoturisme.

PIB-ul Japoniei a însumat 5.470 miliarde dolari anul trecut, iar cel al Chinei - 5.880 miliarde dolari. Minis-trul economiei şi politicii fiscale din Japonia, Kaoru Yosano, a declarat că expansiunea Chinei este o "evoluţie binevenită" .

Analiştii estimau că economia japoneză va scădea cu 2% în perioada octombrie - decembrie 2010. Specialiştii spun nu numai că declinul economiei nipone a fost unul temporar, ci şi că expansiunea acesteia va fi reluată şi va accelera în primele şase luni din 2011. În opinia economiştilor, PIB-ul Japoniei va creşte cu 0,6% în primul trimestru din 2011, după care, la finele anului, va accelera la 1,9%.

Într-un efort menit să stimuleze cererea privată, Banca Japoniei a redus dobânda de referinţă aproape de zero şi a cumpărat active financiare - de la datorii corporatiste, la ETF-uri (exchange-traded funds). Banca centrală niponă a promis să menţină dobânzile reduse atât timp cât deflaţia continuă să fie un motiv de îngrijorare.

Amintim că, recent, agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" a redus ratingul de ţară al Japoniei la "AA-", de la "AA", cu perspectivă stabilă, avertizând că datoriile guvernului nipon vor continua să crească într-un ritm alert. Retrogradarea Japoniei s-a produs pentru prima oară după 2002.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb