Economia Marii Britanii revine pe roşu, Brexitul afectează comerţul extern

J.P.
Internaţional / 12 martie 2021

Economia Marii Britanii revine pe roşu, Brexitul afectează comerţul extern

Activitatea economică s-a contractat din nou în ianuarie, în Marea Britanie, în special din cauza măsurilor pentru lupta împotriva unei tulpini foarte contagioase a coronavirusului, în timp ce comerţul exterior a înregistrat o cădere record după ieşirea de pe piaţa unică europeană, potrivit AFP, citat de Hotnews.

PIB-ul britanic a căzut cu 2,9% în ianuarie, după o creştere de 1,2% în decembrie, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri de biroul pentru statistică (ONS).

Produsul intern brut se află încă cu 9% sub nivelul din februarie 2020, înainte de şocul pandemiei.

Sectorul serviciilor a fost principala frână a economiei, în condiţiile în care toate activităţile comerciale considerate neesenţiale au fost închise.

"Economia a fost afectată de o manieră importantă în ianuarie, deşi un pic mai puţin decât se temeau unii, cu magazine, restaurante, frizerii, şcoli afectate" de restricţiile legate de activitate, comentează Jonathan Athow, specialist în statistică la ONS.

Acesta subliniază că sectorul manufacturier a înregistrat prima cădere a producţiei din luna aprilie, în special în producţia de maşini, chiar dacă serviciile de sănătate au fost puternic susţinute de campania de vaccinare.

Anul trecut, PIB-ul a suferit o contracţie record de aproape 10% în Regatul Unit, ţara europeană cu cele mai multe decese provocate de pandemie.

Paul Dales, de la Capital Economics, crede însă luna ianuarie ar trebui să fie "punctul cel mai de jos pentru acest an, având în vedere campania de vaccinare şi redeschiderea economiei, care vor stimula relansarea activităţii".

"Până la începutul anului viitor, credem că (...) PIB-ul va regăsi nivelul dinaintea pandemiei", adaugă acesta.

Şcolile s-au redeschis luni în Anglia iar centrele comerciale neesenţiale vor urma aceeaşi cale în 12 aprilie, înaintea unei ridicări totale a restricţiilor prevăzută până la finalul lunii iunie.

Impactul Brexit a fost notabil în cifrele privind comerţul exterior, publicate în paralel de ONS, cu o cădere a exporturilor de bunuri de 19,3% la 5,3 miliarde de lire în ianuarie, din cauza unei prăbuşiri de aproape 41% a exporturilor către UE.

La rândul lor, importurile de bunuri au căzut cu 21,6% în ianuarie, din cauza unei scăderi cu 29% a achiziţiei de bunuri provenite din UE.

Este cea mai mare scădere de când au început să fie colectate aceste date, în ianuarie 1997, notează ONS, care subliniază însă că şi carantina a jucat un rol în perturbarea comerţului internaţional.

Cifrele din ianuarie vin şi pe fondului unui efect comparativ defavorabil, reaminteşte ONS, deoarece comerţul extern britanic a beneficiat de un aflux de importuri şi exporturi, în condiţiile în care companiile şi-au făcut stocuri înaintea ieşirii efective de pe piaţa unică.

"O parte a declinului poate fi atribuită carantinei, o alta stocurilor şi problemelor de la începutul" ieşirii din UE, dar "este clar că tranziţia Brexitului a fost departe de a fi fluidă", constată Danni Hewson, economist la AJ Bell.

"Pieţele vor urmări cu atenţie dacă fricţiunile actuale se vor transforma în schimbări pe termen lung", a adăugat ea.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb