Economia SUA a înregistrat, în trimestrul al doilea din 2013, o creştere de 1,7%, ritm ce depăşeşte aşteptările în acest sens, care arătau un avans de numai 1%, conform cifrelor Departamentului Comerţului de la Washington. Evoluţia peste aşteptări s-a datorat investiţiilor companiilor, respectiv redresării exporturilor americane.
În primul trimestru din anul curent, economia americană a consemnat o creştere de 1,1%, revizuită faţă de estimarea anterioară de 1,8%.
Guvernul american a revizuit metodologia de calcul a PIB, astfel că expansiunea din 2012 a fost îmbunătăţită de la 2,2% la 2,8%.
Cheltuielile de consum, care reprezintă 70% din economia SUA, au sporit cu 1,8% în trimestrul al doilea, după un avans de 2,3% în primul trimestru.
Menţionăm că, tot ieri, institutul de cercetare ADP din SUA a anunţat că angajatorii americani au creat 200.000 de posturi în iulie, cifra depăşind estimările analiştilor. Evoluţia este încurajatoare şi semnalează redresarea pieţei muncii din SUA.
Analiştii preconizau că economia SUA a creat 180.000 de noi locuri de muncă luna trecută, după cele 198.000 din iunie, potrivit datelor revizuite.
"Atenţia va fi îndreptată, acum, pe a doua jumătate a anului. Cele mai multe aşteptări arată că ritmul activităţii economice a SUA va accelera în ultimele şase luni ale anului 2013", arată economiştii "Royal Bank of Scotland", care atrag atenţia că amploarea accelerării este extrem de controversată.
Amintim că, ieri, banca centrală a SUA, Federal Reserve, urma să încheie o reuniune de două zile în care avea programat să stabilească politica monetară viitoare. Investitorii aşteptau cu interes decizia privind viitorul programului de achiziţii de obligaţiuni derulat de Fed, care se ridică la 85 de miliarde dolari lunar.
Dolarul avea un curs de 1,3272 unităţi/euro ieri la ora 10.57, pe piaţa SUA, mai mic cu 0,1% faţă de ziua anterioară.