Economia zonei euro, mai slabă decât aşteptările

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2014

Economia zonei euro, mai slabă decât aşteptările

Presiuni pe BCE pentru măsuri de stimulare

Euro se depreciază

Redresarea economiei zonei euro şi-a pierdut din avânt în primul trimestru al anului curent, în condiţiile în care, în mod neaşteptat, PIB-ul Franţei a stagnat, iar alte state, precum Italia sau Olanda, s-au confruntat cu scăderi.

Potrivit anunţului făcut ieri de Eurostat, economia uniunii monetare a crescut cu numai 0,2% în primele trei luni din 2014, nivel similar cu cel din ultimul trimestru din 2013, dar inferior celui anticipat de analişti: 0,4%.

În ritm anual, economia zonei euro a avut o expansiune de 0,9%, după cea de 0,5% din ultimul trimestru al anului trecut. Dar, şi acest ritm este inferior aşteptărilor (+1,1%).

În perioada ianuarie - martie 2014, economia Germaniei a crescut cu 0,8%, nivel dublu faţă de cel din trimestrul anterior (potrivit Destatis), însă ritmul consemnat de cea mai mare economie europeană nu a fost suficient ca să compenseze declinul din alte ţări.

Datele preliminare privind Germania sunt peste estimările analiştilor, care anticipau un avans de 0,7%, după cel de 0,4% din ultimele trei luni ale anului trecut.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,5% în trimestrul întâi din 2014, aceasta fiind cea mai importantă expansiune din ultimii doi ani. Evoluţia s-a datorat în exclusivitate cererii interne, conform Destatis.

În schimb, economia franceză, a doua ca mărime din uniunea monetară, a stagnat în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care consumatorii şi-au redus cheltuielile, iar companiile - investiţiile.

Potrivit datelor preliminare publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică de la Paris (Insee), PIB-ul Franţei a avut o creştere zero în primul trimestru din 2014, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Analiştii estimau un avans de 0,1% pentru economia franceză.

Consumul gospodăriilor franceze s-a redus cu 0,5% în primele trei luni din 2014, după un avans de 0,2% în ultimele trei luni ale anului trecut, iar investiţiile companiilor din ţară - tot cu 0,5%, după o creştere de 0,8% în ultimul trimestru din 2013.

Economia Portugaliei a scăzut cu 0,7% în primul trimestru din anul curent, cea a Italiei - cu 0,1%, iar economia finlandeză - cu 0,4%. PIB-ul Olandei a înregistrat un declin de 1,4%, acesta fiind cel mai puternic la nivelul zonei euro, conform Eurostat.

"Redresarea zonei euro este încă la început în majoritatea ţărilor, însă cifra anunţată (ieri n.r.) este dezamăgitoare", afirmă Richard Barwell, economist la "Royal Bank of Scotland Group" Plc din Londra. În opinia sa, Banca Centrală Europeană (BCE) va lua măsuri în luna iunie.

Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, declara că instituţia pe care o conduce ar putea lua în calcul o nouă reducere a dobânzii de politică monetară în luna iunie, după ce va publica propriile previziuni economice. Analiştii cred ca banca va lua mai multe măsuri de stimulare luna viitoare.

Ieri, vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, a declarat că banca este pregătită să ia noi măsuri de stimulare monetară, dacă va fi necesar. În urma afirmaţiilor sale, euro a scăzut până la cel mai redus curs din ultimele 11 săptămâni, faţă de moneda SUA: 1,3648 dolari. Ulterior, moneda unică s-a mai redresat, având un curs de 1,3708 dolari la ora 10.53, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,1% faţă de ziua precedentă.

Analiştii anticipează un avans de 0,3% pentru economia zonei euro, în trimestrul al doilea din 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb