Economia zonei Euro revine pe creştere, în martie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2021


Economia zonei Euro a revenit pe creştere în luna martie, cu cel mai bun ritm din ultimele opt luni, pe fondul unui volum record al producţiei industriale şi continuării redresării cererii externe, potrivit indicatorilor preliminari PMI (Purchasing Managers' Index) comunicaţi ieri de Markit Economics. Economia comunitară s-a contractat în primele două luni din an, evoluţie venită după o altă restrângere puternică a activităţii în noiembrie şi o stagnare în decembrie. În ciuda persistenţei pandemiei şi a restricţiilor aplicate în marile economii europene, sectorul de servicii a înregistrat şi el o atenuare a declinului în luna martie.

La fel ca în precedentele cinci luni, activitatea economică în industria prelucrătoare şi în sectorul de servicii din Europa a evoluat divergent, cu industria pe creştere şi serviciile în scădere. Declinul din sectorul de servicii european a fost atenuat puternic de accelerarea industriei europene, al cărei avans a fost condus din nou de Germania şi de comenzile venite pentru fabricile germane de la export - evoluţie de asemenea pozitivă pentru producţia in­dustrială a României, cuplată la cererea din industria germană.

Dinamica industriei prelucrătoare a continuat deci să fie puternic pozitivă cu un ritm în intensificare, chiar cel mai bun din istoria sondajelor Markit (începute în iunie 1997), ceea ce indică un impact scăzut din valul al treilea la pandemiei. În ianuarie, ritmul de creştere al industriei europene a fost cel mai slab de la startul revirimentului economic în vară. Fabricile nu au mai fost închise în valul doi şi trei aşa cum s-a întâmplat în martie-aprilie 2020. De asemenea, sectorul de servicii european a înregistrat în martie cel mai redus declin al activităţii din luna august a anului 2020 încoace, iar companiile au angajat mai multe persoane pentru a-şi majora capacitatea în linie cu comenzile şi optimismul din noul an, care a fost totuşi afectat de preocupările privind recrudescenţa infectărilor cu Covid-19.

Martie a adus de asemenea noi majorări de costuri pentru firme. Potrivit Markit, ritmul de creştere pe costuri a fost cel mai rapid din ultimul deceniu, atât la bunuri cât şi la servicii. De vină au fost problemele de pe lanţurile de aprovizionare şi timpii de livrare. La nivel global există o criză severă de semiconductori, chip-uri în lipsa cărora nu poate fi realizată producţia de autovehicule, ca exemplu.

Astfel, PMI-ul pentru industria prelucrătoare europeană a înregistrat în luna martie o valoare preliminară de 63,0 puncte, activitatea accelerând faţă de februarie, când PMI-ul corespunzător a fost de 57,6 puncte. Potrivit Markit, producţia industrială în zona Euro a fost condusă de Germania, care a înregistrat şi prima expansiune, modestă, a activităţii din servicii din ultimele şase luni. În Franţa şi restul zonei Euro activitatea din servicii a înregistrat contracţii moderate.

În acelaşi timp, indicatorul pentru sectorul de servicii s-a ameliorat chiar dacă a continuat să se situeze în zona contracţiei pentru a şaptea lună la rând în martie. Astfel, PMI-ul corespunzător a urcat la 48,8 puncte faţă de 45,7 în februarie.

Astfel, indicatorul PMI compozit (industria prelucrătoare + sectorul de servicii) a urcat cu 3,7 puncte în martie la 52,5 puncte de la 48,8 puncte în februarie. Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

"PMI-ul preliminar pentru Germania indică cea mai solidă creştere din ultimii mai bine de trei ani, în contrast cu declinul din Franţa pentru a şaptea lună consecutiv (indicele compozit a crescut la 49,5 puncte de la 47,0). În restul regiunii se vede o întoarcere modestă pe creştere pentru prima dată din luna iulie. (...) Sectorul de servicii este aşteptat să slăbească din nou în aprilie cu noile lockdown-uri", arată Chris Williamson, economistul şef al IHS Markit, care mai menţionează că PMI-ul mediu pentru zona Euro pe primele trei luni din 2021 este de 49,7 după revenirea din martie, valoare consistentă cu o stagnare a economiei pe primul trimestru a anului.

"Componentele PMI pentru Germania sunt super puternice, inclusiv cel mai ridicat volum al producţiei industriale din istorie. Doar piaţa muncii este în urmă puţin", a scris ieri pe Twitter Frederik Ducrozet de la Pictet Asset Management.

Ieri, institutul economic Ifo din Germania a revizuit negativ estimarea de creştere din acest an pentru prima economie a Europei, la +3,7% de la +4,2% iniţial. În acelaşi timp. IFO a revizuit pozitiv estimarea pentru 2022 fiind anticipată o creştere a PIB de 3,2% de la 2,5% iniţial.

SUA: PMI compozit indică

o activitate economică ce rămâne turată la maximum

În acelaşi timp, activitatea economică în Statele Unite a rămas în martie la nivelurile ridicate din februarie, economia crescând cu al doilea cel mai bun ritm din ultimii aproape şase ani, potrivit indicatorilor preliminari publicaţi de IHS Markit. Sectorul de servicii, care reprezintă 70% din economia americană, a înregistrat cea mai rapidă expansiune din ultimele 80 de luni, indicând că economia continuă să facă progrese pentru a completa revenirea din recesiunea Covid-19.

Atât PMI-ul pentru industrie (59,0 puncte în martie de la 58,6 puncte în februarie) cât şi cel pentru sectorul de servicii (60,0 puncte, în creştere de la 59,8 puncte) au venit peste aşteptări. Subindicele pentru volumul producţiei industriale a coborât totuşi la un minim al ultimelor cinci luni, de 54,5 puncte de la 57,8 puncte în februarie, în contextul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare. Comenzile noi au crescut totuşi cu cel mai bun ritm din ultimii şase ani şi jumătate, atât în industrie cât şi în servicii.

Astfel, PMI-ul compozit a înregistrat cel de-al doilea maxim al ultimelor 72 de luni de 59,1 puncte, în scădere uşoară de la 59,5 puncte în februarie. Indicatorii PMI de vineri indică menţinerea nivelului ridicat al activităţii economice în sectorul de servicii, cel mai lovit de criza economică şi sanitară Covid-19, în condiţiile relaxării parţiale a restricţiilor. Companiile din servicii au înregistrat o creştere a afacerilor noi, în special din partea clienţilor domestici, în timp ce exportul de servicii a crescut şi el în martie.

Extinderea în martie a problemelor cu furnizarea de input-uri şi întârzierile furnizorilor au afectat capacitatea de producţie a industriei americane, potrivit Markit. Problemele de pe lanţurile de aprovizionare au continuat să împingă în sus preţurile la producători. Costul mai ridicat al input-urilor a fost transmis în mare parte consumatorilor ca urmare a cererii mai ridicate, arată Markit, care notează că presiunea pe preţurile de vânzare a fost cea mai ridicată din istorie ceea ce indică un puseu inflaţionist în luna martie. Încrederea în economia americană a continuat să urce în luna martie la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani pe fondul campaniei de vaccinare eficiente şi a speranţelor că activitatea economică va reveni la normal în următoarele luni. La optimismul managerilor americani a contribuit şi condiţiile din piaţă, respectiv cererea în întărire şi stimulentele fiscale adoptate implementate în martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb