ECONOMISTUL DAVID ROSENBERG: "S&P se va prăbuşi cu încă 17% şi va intra într-o piaţă «bear» de durată"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 mai 2022

"S&P se va prăbuşi cu încă 17% şi va intra într-o piaţă «bear» de durată"

"Ultimii doi ani au reprezentat o piaţă «bull» falsă, construită pe nisip, nu pe beton", a spus Rosenberg

Indicele S&P 500 se va prăbuşi cu încă 17%, până la 3.300 de puncte, iar acţiunile vor intra într-o piaţă "bear" de durată, comparabilă cu cea de la criza financiară din 2008, este de părere renumitul economist David Rosenberg, citat de Business Insider.

"Simt că retrăiesc vara lui 2008", a scris economistul într-un articol de opinie publicat de MarketWatch şi preluat de sursa amintită. "Piaţa acţiunilor urmează un tipar familiar unei pieţe «bear» cu recesiune economică".

Până la finalul lunii mai a anului 2008, înainte ca amploarea problemelor pieţei subprime să devină limpede, S&P 500 evitase cu puţin căderea în zona "bear", scăzând la un moment dat cu 17% faţă de recordul din luna octombrie a anului anterior, înainte de a se redresa. Dar în scurt timp, piaţa a intrat într-o cădere liberă, indicele depreciindu-se cu 40% până la finalul acelui an.

Fondatorul Rosenberg Research, un adevărat veteran al pieţelor cu peste 30 de ani de experienţă, a avertizat investitorii în repetate rânduri să se pregătească pentru o piaţă "bear". Pentru Rosenberg, nivelul redus al randamentelor dividendelor este unul dintre motivele pentru care se aşteaptă la o scădere de 17% a indicelui faţă de nivelul actual, de puţin sub 4.000 de puncte.

"Randamentul dividendelor pentru S&P 500 este de 1,5% - de obicei, pieţele «bear» nu se încheie până când randamentul dividendelor nu converge către randamentul obligaţiunilor", a spus Rosenberg.

"Din punct de vedere aritmetic, acest lucru însemană un minim apropiat de 3.300 de puncte pentru S&P 500".

Randamentul titlurilor de stat ale SUA pe zece ani este de 2,8%, ceea ce înseamnă că remunerează mai bine banii investitorilor pe termen lung decât S&P 500. Ultima dată când ecartul dintre cele două randamente a fost atât de mare a fost în mai 2018, conform datelor Bloomberg.

În ultimii doi ani, acţiunile au avut o creştere puternică, dar anul acesta s-au confruntat cu o scădere accelerată. Rosenberg este de părere că prăbuşirea acţiunilor către o piaţă "bear" a arătat că "ultimii doi ani au reprezentat o piaţă «bull» falsă construită pe nisip, nu pe beton", potrivit Business Insider.

De altfel, mulţi economişti au susţinut că pachetele Rezervei Federale de susţinere a economiei în timpul pandemiei au dus la evaluări nerealiste ale burselor, iar creşterea ratelor dobânzilor riscă să ducă la o prăbuşire a pieţelor. Rosenberg este de acord cu aceste îngrijorări şi l-a criticat pe preşedintele Fed-ului, Jerome Powell, despre care a spus că "se concentrează miop pe oferta locurilor de muncă".

"Creşterea ofertei monetare pur şi simplu s-a prăbuşit iar viteza de mişcare a banilor nu are niciun puls", a spus Rosenberg conform Business Insider. "În decurs de un an, politica fiscală a basculat de la o susţinere radicală la o reţinere care ar face ca rămăşiţele mişcării Tea Party să înroşească", a adăugat economistul.

Tea Party a fost o mişcare politică americană conservatoare din punct de vedere fiscal, parte din cadrul Partidului Republican. Membrii mişcării cereau taxe mai mici, reducerea datoriei naţionale şi a deficitului bugetar federal prin scăderea cheltuielilor guvernamentale.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Apar tot mai multi astfel de proroci apocaliptici, semn ca piața bear nu mai are combustibil...e de ajuns ca China sa ridice toate restricțiile covid ca sa avem un frumos raliu pe sfârșit de an. Nu vindeți !

    1. dle long, vorba aia speranta moare ultima

      Fiecare impuls are 5, 9 sau rar 13. Creșterea a avut 9, urmează o corecție in jos până oriunde între 3600 și 3268, in 3, 7 sau 11 valuri. Doua au fost, suntem în 3. China ridica restricțiile, e doar wishful thinking.

      Inteleg tot ce spui.

      Ce nu inteleg este de ce 3268? Logic ar fi 3232!

      Poti sa explici te rog ? 

      Poate merge si pana unde zici tu fara probleme.

      la vale cu sp-ul si bet-ul... pana cand nu vom avea energie ieftina nenea bear o sa fie in lumina reflectoarelor.

      In romania(eu) "they kicked the ball" pana in 2023 folosind compensarea pretului dar asta e tratament paleativ.

      Poate merge si pana unde zici tu fara probleme.

      Merci, acum e clar: Nobody_knows! ;)

    io investesc aicea pe aero in lactate, cum ma afecteaza pe mine caderea sp500 va rog sa explicati cu subiect si predicat

    1. se enerveaza vacile si nu mai dau lapte

      Ai lactate la discretie dar portofelul gol...

      da de unde stii tu repede anonimule cum am eu portofelu, io intrebam doar ce treaba are coada vacii cu sp500

    Treceti la munca si lasati speculatiile.

    Vor veni vremuri atat de tulburi ca veti manca la propriu de sub unghie. Treziti va, Dumnezeu e Viu si nu doarme niciodata. Palma Lui s apropie de cei care si bat joc de aproapele si in goana lor dupa bani si imbogatire prin mijloace nefiresti omul uita de El.

    Asteptati va la haos, scapa cine poate. Si mai ales crede in Hristosul cel Inviat ! 

    1. Speculantii pe termen scurt vor avea probleme mari!

      Doar cei ce investesc pe termen lung ca sa si ajute firmele vor avea de castigat - atat timp cat au si rabdare!

      Perioada de pacanele sa tgerminat! 

      Adi, tu nu vezi ca esti off-topic si off-cratima?!

      Si cei care au investit de ani de zile in societati care au fost devalizate,profiturile reale au fost transferate pe alte societati ale majoritarilor,salarii la Cons. de Adm. de milioane anual,salarii de milioane si la societatile unde au transferat profiturile,tot la pacanale au jucat si ei se pare.La pacanele aveau macar o sansa,la Bursa n-au avut niciuna.Sa ajuti firma ca sa ce,sa fii inselat incontinuu de administratori si de aghiotantii lor...s-a terminat si milioanele lor nu vor mai conta prea mult in viitorul apropiat si asta pentru ca si-au batut joc de toata lumea.

      ooooh brother! :)

      pana atunci, cel mai important pentru voi astia care cred in baliverne: mergeti pe mana doctorului si nu uitati sa va luati pastilele

    După părerea mea dl Rozenberg hints care o manevra noua a FED anume revenirea la ritmuri de creștere oarecum sustenabila pre 2008 prin depășirea dilemei "contagiunea" pica unul picam toți, mai concret a permite falimentul unor instituții financiare (no disclosure) ca incentive/warning la curățarea activelor toxice proprii.

    Dacă totul e fake anyway (125% în 2 ani ?!?) atunci FED își poate folosi forța colosala în sens constructiv pt. lichidarea funny money/ phouny money garantând banii depunătorilor din lefuri /profituri/ tranzacții comerciale reale. O problema care trenează de 15 ani. 

    ce frumoooos!

    au aparut "manelistii finannciari" (asa cum ii numesc eu) ... cei care canta pe fundal in directia de mers a pietelor ... cand am notat venirea unei piete bear indicand nivelul ariei de pret unde e varful mi-am luat flegme in cap de zici ca ma dadusem cu gel de par!  

    mda...  

    nota: nea Rosenberg e optimist.

    tinta e mult mai jos! ...desi... pana prin august-sept 2022 suntem intr-un val 2 corectiv de crestere.... deci acum e de urcat market value-ul la deal ...ca sa zic asa :) ....  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb