Economistul Jeremy Siegel: "Lupta cu inflaţia ridicată este pe cale să se încheie"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2023

Economistul Jeremy Siegel: "Lupta cu inflaţia ridicată este pe cale să se încheie"

English Version

"Fed poate reduce dobânda chiar în martie anul viitor"

Lupta cu inflaţia ridicată este pe cale să se încheie, ceea ce poate da undă verde Rezervei Federale să înceapă reducerea dobânzilor, spune vestitul profesor de economie Jeremy Siegel, citat de Business Insider.

Siegel a indicat către decelerarea recentă a inflaţiei din Statele Unite, în condiţiile în care preţurile de consum au urcat cu 3,3% în octombrie, faţă de nivelul de 3,7% din septembrie. "Cu toate că este încă peste ţinta de 2% a Fed, ultimele cifre sunt un semn promiţător că totul este clar pe frontul inflaţiei", a spus economistul într-un interviu acordat la CNBC şi preluat de Business Insider.

"Chiar dacă nu va fi recesiune, cred că următoarea mişcare va fi o reducere (n.r. a ratei dobânzii), pentru că ne aflăm într-o perioadă de încetinire (n.r. economică). Poate veni chiar în luna martie a anului viitor. Îmi doresc ca Powell să anuleze inversarea curbei", a spus Siegel, referindu-se la curba randamentelor titlurilor de stat pe doi-zece ani, despre care se consideră că anunţă o recesiune când randamentele pe termen scurt sunt mai mari decât cele pe termen lung.

În ultimul an, Fed a majorat dobânzile pe termen scurt cu 525 puncte de bază, mişcare despre care Siegel a spus mai demult că poate declanşa recesiune. Totuşi, economia a rămas surprinzător de robustă, PIB-ul Statelor Unite având o creştere de 4,9%, trimestrul trecut, conform Business Insider.

Pe de altă parte, alţi economişti avertizează asupra pericolelor relaxării prea rapide a politicii monetare. O reducere prematură a ratelor poate determina creşterea preţurilor, alimentând o criză stagflaţionistă similară cu cea din anii 1970. Dar Siegel spune că atunci condiţiile financiare erau complet diferite de cele de astăzi, deoarece Fed nu mai introduce lichiditate în piaţă şi a început să-şi reducă bilanţul.

În opinia sa, reducerea ratelor prea târziu prezintă un risc mai mare acum pentru bancherii centrali, deoarece economia dă deja semne de încetinire. Creşterea locurilor de muncă s-a temperat în octombrie, în timp ce cheltuielile cu amănuntul au scăzut pentru prima dată din martie - un semn de slăbiciune în rândul consumatorilor americani, conform Business Insider.

Însă, încrederea Wall Street-ului privind o aterizare lină a economiei a crescut, pe măsură ce inflaţia îşi continuă descreşterea. Goldman Sachs şi-a redus estimarea privind probabilitatea apariţiei unei recesiuni anul viitor la doar 15%. Bank of America vedea o recesiune uşoară pentru economia Statelor Unite, dar recent a menţionat într-o notă că se aşteaptă la o aterizare uşoară, potrivit publicaţiei americane.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. CONDITIILE SUNT DIFERITe fata de 1970 cica, pt ca fed nu mai introduce lichiditate in piata.

    deocamdata. stai sa vezi cand scad dobanzile. 

    de ex in Romania, cand se satura oamenii sa plateasca bancilor dobanda reala de 5% pe an, pt depozitele pe care le au? sau cand se satura oamenii sa plateasca guvernului dobanda real pozitiva 4% /an pt banii pe care-i imprumuta statului?

    eh, curand. si atunci? ce facem dam faliment? nuuu. printam bani. abia asteapta bancile centrale sa incinga iar petrecerea cu falsificarea de bani.  

    nu acum, doar in (si din ) 2024 incolo

    Ban.Cher.Vali 

    1. FED reduce dobanda din august/septembrie 2024 incolo.

      Martie 2024 e mult, mult, mult prea devreme (asa cum vor observa la vremea potrivita si consilierii FED). 

      p.s. o sa mai avem o crestere de dobanda din in Dec 23 fie in Ian 24... de unde atata scadere a dobanzii in Mart 24? ? ? nu are cum. Intre ultima crestere si prima scadere trec in medie 7-8 luni (din statisticile consultate de mine pe site-ul oficial FED).  

      Ban.Cher.Vali  

      ai scris = " Intre ultima crestere si prima scadere trec in medie 7-8 luni (din statisticile consultate de mine pe site-ul oficial FED)"

      ultima ridicare de dobanda a avut loc in 26 julie = daca adaugi 7-8 luni = martie 2024  

    Treaba este mult mai simpla,

    scaderea cererii,forteaza scaderea preturilor si a inflatiei 

    1. nu scad preturile. doar cresc putin mai incet decat anul trecut.

      scaderea cererii se face prin saracirea cumparatorilor = adica saracirea majoritatii populatiei

    bondurile usa arata criza in fata!

    o sa fie un craciun cu vanzari triste pentru usa! 

    bondurile arata clar... e oboseala in piata la speculatia nebuna... la relantiu piata mai ricoseaza pozitiv pana in 2024-2025... oricum bondurile arat criza severa in fata... eci o sa fie un crash interesant anul urmator... 

    nu stiu daca si de dobanda fed... doar nu o fi fedul nebun si stau pe dobanda pozitiva cu inflatie sub dobanda lor... doar daca govul va varsa direct in conturile cetatenilor bani (romania anii 90 datul de banuti in mana)! 

    oricum e crash! 

    Fedul stie de are de facut: mai este posibila o ultima bula de pret aur in dolari; bula teh pe bursa e boc; bula activelor in ret cantitate aur e poc, bula veniturilor in bani real in usa e poc si aia.... Fedul are acum un mandat de a transfera hartiile dolari, activele, intre generatii... vor fi atat de multe active de transferat incat for aparea discouturi mari de pret.... 

    eu vad in usa ieftineala in fata ..... 

    PS: nu e ca in 70 e ca in anii 30-40 spre.... 

    de 34 am trecut garantat... e forma de panica din 38 si cv spre 40... vedem daca ii da cotatia aurului cu un ultim boom in dolar urmat de crash pe long. - batranii detinatori de aur tre sa vanda... intra la decese... tinerii nu au aur in portofoliu au ipoteci copii purcei... catei... aur cumpara cand copii le cresc si raman singuri in case... 

    vezi dow in ratie aur si imo in ratie aur si venit usa in ratie aur!!! rocata puterii de cumparare intre generatii si rocada activelor / pasivelor. 

    s c c r e t 

    1. Ne poți lăsa cu scccremuturile tale de comentarii? Altceva nu mai ai de făcut?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb